Compozitie
Tableta marcata printr-o crestatura contine: tiroxina sodica care corespunde la 25, 100 sau 150 g (0,025 mg sau 0,1 mg sau 0,15 mg) levotiroxina (T4). Tableta de 0,025 mg poarta codul ZK/5. Tableta de 0,1 poarta codul ZK/2. Tableta de 0,15 poarta codul ZK/7.
Indicatii
Ca terapie de substitutie in hipotiroidism de orice etiologie. terapia de substitutie nu este indicata in hipotiroidismul tranzitoriu, pe timpul fazei de recuperare dupa tiroidita subacuta; Pentru a scadea nivelul de hormoni de stimulare a tiroidei HST in caz de gusa, ganglioni si dupa tratament radiologic si/sau chirurgical in cancerul de tiroida; Pentru inlaturarea efectelor goitrogenice ale altor medicamente ca lithium. Ca ajutor de diagnosticare in testele de supresie.
Doze si mod de administrare
In hipotiroidism tratamentul incepe de obicei cu o doza scazuta, care este crescuta gradat pentru a se obtine o stare de functionare normala a glandei tiroide. Aceasta nu este necesara la nou-nascuti, la care o inlocuire rapida este importanta si tratamentul poate fi inceput cu doza totala de substituire. Doza normala pentru adulti: tratamentul incepe cu o doza de 50-100 microg de tiroxina pe zi. Doza zilnica este crescuta la doua saptamani cu 25-50 microg, pana se obtine rezultatul dorit. Doza de intretinere este de 100-200 microg zilnic (sau 2 pana la 3 microg/kg corp/zi). Tratamentul hipotiroidismului major, bolnavilor batrani sau bolnavilor cu perturbari cardiovasculare incepe cu 12,5-25 g/zi. Doza zilnica creste la doua saptamani cu 12,5-25 microg. Observatie: necesitatea de substituire a tiroxinei este cu 25% mai mica la bolnavii de peste 60 de ani decat la adultii sub aceasta varsta.
Doza pediatrica normala:
Varsta - Doza zilnica (microg microg/kg corp) - Copii:
- sub 6 luni = 25-50
- 8-10Copii 6-12 luni 50-75 6-8Copii 1-5 ani 75-100 5-6Copii 6-12 ani 100-150 4-5Copii peste 12 ani 150-100 2-3
Obiectivul in tratamentul gusei, ganglionilor si cancerului de tiroida este sa se asigure o retinere constanta si suficienta de tsh. Pentru aceasta nu este necesara cresterea gradata a dozei. La adulti, doza represiva de tiroxina este de 2,6 microg/kg corp zilnic. Atunci cand Thyrax Duotab este folosit ca ajutor de diagnosticare, doza depinde de gradul de investigatie.Tabletele Thyrax Duotab trebuie inghitite cu lichid, de preferat la ore fixe pe stomacul gol (vezi interactiuni).
Contraindicatii
Nu se cunosc contraindicatii.
Masuri de precautie
La pacientii la care hipotiroidismul este datorat reducerii functiilor glandei hipofize, poate aparea si insuficienta adrenocorticala; inaintea inceperii tratamentului cu Thyrax Duotab, aceasta trebuie tratata cu o doza de substitutie de corticosteroizi pentru a preveni insuficienta suprarenala acuta. Alegerea dozei de inceput si orice cresteri ale acesteia trebuie facute cu mare atentie la pacientii cu boli cardiovasculare si/sau cu hipotiroidism grav sau cronic. O doza initiala prea mare sau o crestere rapida a dozei poate duce la provocarea sau inrautatirea anginei pectorale, aritmiei, infarctului miocardic, insuficientei cardiace sau cresterea brusca a presiunii arteriale in special la bolnavi in varsta. Orice schimbare marcanta a greutatii corporale pe timpul tratamentului cu T4 cere revizuirea dozei. La urmarirea nivelului de T3 si T4 in sange, trebuie avut in vedere ca o crestere a nivelului T4 la limita superioara normala sau o crestere usoara este necesara pentru a obtine un nivel hormonal de T3. Doza corecta de Thyrax Duotab in hipotiroidismul primar trebuie determinata in general prin urmarirea nivelului de HST pana la nominalizare. Pentru ca intoxicatia cu preparatele tiroidene poate avea consecinte serioase, Thyrax Duotab nu trebuie lasat la indemana copiilor.Sarcina si alaptare. Din cate se stie, medicamentul poate fi administrat, pe perioada sarcinii, in doza recomandata fara pericol de a afecta fatul. Deoarece in timpul sarcinii o cantitate mai mare de hormoni tiroideni este legata de proteinele plasmatice, va fi necesara o reajustare a dozei. Nu se stie daca tiroxina afecteaza lactatia. Tiroxina este eliminata in cantitati mici in laptele de san, dar este putin probabil ca poate afecta nou-nascutul atunci cand se administreaza doze terapeutice.
Reactii adverse
O doza prea mare poate duce la simptome de hipertiroidism ca tahicardie, nervozitate, tremuraturi, dureri de cap, inrosire, transpiratie si pierdere in greutate. La nevoie, tratamentul poate fi intrerupt pentru cateva zile si apoi reluat cu o doza redusa.