Chirurgia reconstructiva

Actualizat: 16 Iunie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Informatii medicale


Traumatismele, bolile, semnele din nastere sau interventiile chirurgicale precum mastectomia, toate pot lasa corpul desfigurat. Aceste probleme pot fi corectate prin chirurgia reconstructiva, ramura a chirurgiei plastice.

Remodelarea sau reducerea sanilor, chirurgia mainii sau piciorului, ingrijirea plagilor arse, reatasarea fragmentelor detasate din extremitati si corectiile faciale ca buza despicata, sunt numai cateva exemple. Chirurgia reconstructiva poate corecta orice leziune a corpului.

Procedura

Exista mai multe metode chirurgicale pentru a atinge rezultatele dorite. Medicul chirurg te va ajuta sa analizezi toate optiunile. Impreuna veti stabili care este cea mai buna metoda care se potriveste.

Chirurgia reconstructiva este aplicata in cazul urmatoarelor:

- Remodelarea sau reducerea sanilor: in cazul femeilor care au suferit o operatie de mastectomie sau care au sani foarte mari; si barbatii pot urma o operatie de reducere a sanilor.

- Chirurgia mainilor si picioarelor: in cazul pacientilor cu tumori (canceroase sau necanceroase), degete palmate, degete supranumerare sau sindromul de tunel carpian(patologie prin care nervul median, la trecerea prin canalul carpian, este comprimat, producand fenomene de hiposensibilitate si durere in teritoriul pe care il deserveste la nivelul mainii), contractura Dupuytren

- Ingrijirea ranilor: arsuri sau taieturi severe, ulcere de presiune (escare) - in acest caz se apeleaza la grefe si lambouri pentru a acoperi defectele tegumentare sau ale tesuturilor subiacente

- Proceduri de microchirurgie sau grefe: pentru a inlocui portiuni traumatizate ale corpului, ca de exemplu un deget pierdut prin amputatie sau un membru pierdut datorita cancerului.

- Chirurgia fetei: pentru a corecta defecte anatomice ca “buza de iepure” (un defect din nastere), "gura de lup", precum si afectiuni ale sistemului respirator, sinuzite sau chiar pentru a corecta sforaitul

- Expandarea tesuturilor, cel mai des folosita in cazul cicatricilor post-combustionale unde, fiind vorba despre leziuni intinse ca suprafata, este nevoie de multiple grefari. Astfel, la nivelul zonelor donoare se introduc aceste expandere, care au rolul de a mari suprafata ce va fi ulterior grefata. Tot expandarea tisulara este folosita si in cazul pacientelor care au fost supuse mastectomiilor radicale.

Consultatia preoperatorie

In functie de patologia pentru care se apeleaza la chirurgia reconstructiva, medicul va expune variantele de tratament, precum si planul pentru interventie, totul fiind adaptat in functie de pacient.

Efecte adverse frecvente

Acestea depind de procedura utilizata. Medicul curant poate furniza mai multe informatii despre efectele adverse care pot aparea in urma interventiei chirurgicale.

Printre acestea amintim:

- cicatrizarea defectuoasa

- infectiile de plaga

- hematoamele, seroamele

- aparitia de cheaguri de sange

- disproportionalitatea intre rezultatele asteptate si cele finale

- dureri locale, disconfort

Grefele de piele

Rolul acestora este de a inlocui zonele afectate folosind tesuturi sanatoase. Ele pot fi folosite in cazul fracturilor deschise, plagilor intinse, unde o mare portiune de piele a fost indepartata, cum este in cazul arsurilor sau cancerelor.

Exista doua tipuri: grefe de piele libera despicata si lambouri, diferenta constand in vascularizatie. In cazul lambourilor, acestea sunt preluate cu tot cu vascularizatie si transplantate in zona acceptoare, urmand a imprumuta tesuturilor adiacente vascularizatia, pana la formarea vaselor de neoformatie.

De exemplu, in cazul grefelor de piele libera despicata, zona donoare se vindeca in aproximativ 2-3 saptamani, fara cicatrice, pentru ca nu este afectata membrana bazala.

Complicatii

Exista intotdeauna un risc de infectie la nivelul locului inciziei. Alte complicatii depind de tipul procedurii.

Recuperare

Vindecarea dupa astfel de procedura dureaza cateva luni. Odata externat, pacientul se va recupera acasa. Este importanta respectarea sfaturilor medicului in ceea ce priveste prevenirea infectarii plagii postoperatorii.

Rezultate

Acestea sunt permanente. Pot fi afectate de modificarile normale produse de procesul de imbatranire, dar modificarile structurale de baza vor ramane intacte.


Citeste si despre:

Laparoscopia – in chirurgia sterilitatii Reconstructia mamara – riscuri si beneficii Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Recuperarea medicala dupa o interventie chirurgicala Septoplastia - corectarea chirurgicala a deviatiei de sept Repararea ranilor Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Cancerul mamar la barbat Esti un bun candidat pentru chirurgia plastica? Chirurgia plastica intre mit si adevar Ce presupune chirurgia oro-dentara? Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice