Insuficienta suprarenala cronica

insuficienta a secretiei glandelor corticosuprarenale care antreneaza un deficit in hormoni glucocorticosteroizi si mineralocorticosteroizi.

Cauze - O insuficienta suprarenaliana cronica poate fi urmarea unei atingeri a celor doua glande suprarenale (boala lui Addison) sau unei insuficiente a secretiei unui hormon, adus de catre hipofiza, corticotrofina, care asigura in mod normal o stimulare permanenta a corticosuprarenalelor (insuficienta corticotropa).

simptome s
i semne -Principalul simptom al insuficientei suprarenale cronice este o debilitate fizica si psihica, (oboseala, dificultati de concentrare, diminuare a capacitatii de munca), care se agraveaza in cursul zilei si dupa efort. Acestora li se asociaza adesea o anorexie, pierderea in greutate, o hipotensiune arteriala si o tendinta de hipoglicemie a jeun (pe nemancate).

complicatii -insuficienta suprarenaliana acuta este principala complicatie a insuficientei suprarenaliene cronice. Responsabila de o deshidratare severa, de tulburari digestive si de tulburari ale constientei (apatie, coma) ea survine cu ocazia unei incetari a tratamentului pentru insuficienta suprarenaliana cronica sau cu ocazia unui stres (infectie, interventie chirurgicala). Tratamentul, urgent, este de o eficacitate spectaculara: corticosteroizi injectabili, hidratare.

Tratament -Tratamentul insuficientei suprarenale cronice asociaza administrarea pe cale orala a hidrocortizonului si a 9-alfa-fluorohidrocortizonului. Acest tratament, care instituie un echilibru fiziologic, trebuie sa fie urmat intreaga viata; dozele sunt crescute de insusi pacient in caz de stres.

Sinonim: insuficienta suprarenaliana cronica, boala Addison.

Citeste si despre:

Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe Deficienta de cortizol Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Glanda tiroida si preconceptia Ai pete pe piele? Afla de ce boli poti suferi Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Histoplasmoza pulmonara Ce determina scaderea inexplicabila in greutate Starile de greata - particularitati medicale