PREMARIN, drajeuri

Prospect

Publicat: 25 Decembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare:
Drajeuri 0,625 mg, 1,25 mg; ct. x 1 sau 3 blist. x 28 dj.

Indicatii:
La femei aflate in perioadele de menopauza si postmenopauza: simptome vasomotorii moderate-severe, asociate cu deficienta de estrogeni, cum ar fi transpiratii si bufeuri; prevenirea si tratarea osteoporozei asociate cu deficienta estrogenica; reducerea riscului coronarian si a mortalitatii asociate, la femeile aflate in postmenopauza; vaginite si uretrite atrofice; hipoestrogenism.

Dozare si mod de administrare:
Adulti: Doza initiala uzuala este de 0,625-1,25 mg estrogeni conjugati pe zi. Administrarea poate fi continua sau ciclica (in cure de 3 saptamani cu o saptamana pauza). Trebuie administrata doza minima eficace terapeutic.

Contraindicatii:
La pacientele care prezinta: hipersensibilitate la estrogeni sau la oricare din componentele Premarin; cancer de san diagnosticat, suspectat sau in antecedente; neoplazii estrogeno-dependente diagnosticate sau suspectate; hemoragii genitale de etiologie neprecizata; tromboflebita activa sau tulburari tromboembolice; sarcina confirmata sau suspectata.

Atentionari:
La femeile cu uter intact, tratamentul estrogenic fara asocierea unui progestativ creste riscul de hiperplazie endometriala si de carcinom de endometru. Riscul pare sa depinda atat de durata tratamentului, cat si de doza de estrogen. controlul periodic la pacientele cu uter intact trebuie sa fie facut cel putin anual, inclusiv biopsie de endometru. Studiile au indicat o reducere a riscului de cancer de endometru atunci cand se asociaza un progestativ terapiei de substitutie estrogenica. Includerea unui progestativ in schemele terapeutice de substitutie hormonala poate prezenta riscuri suplimentare; acestea includ efecte adverse asupra metabolismului glucidelor si lipidelor. Alegerea progestativului adecvat poate fi importanta pentru reducerea acestor riscuri.

Reactii adverse:
Sistem genitourinar: sangerari vaginale intermitente, sangerari usoare, modificari ale fluxului menstrual, amenoree; glanda mamaReactii adverse: sensibilitate, marirea dimensiunilor, galactoree; tub digestiv: pancreatita, greata, varsaturi, crampe abdominale, flatulenta, icter colestatic; tegumente: cloasma sau melasma (care poate persista si dupa intreruperea tratamentului), alopecie, rash; glob ocular: aplatizarea curburii corneene, intoleranta la lentile de contact; sistem nervos central: cefalee, migrena, ameteli, coree; altele: scadere sau crestere in greutate, edeme, modificari ale libidoului, agravarea porfiriei.

Citeste si despre:

Consecintele unei supradoze de aspirina Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Vaginita atrofica Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Spitalul Monza redefineste medicina din Romania cu achizitionarea sistemului robotic ROSA® Knee pentru chirurgia ortopedica Menopauza si substitutia hormonala Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc
Cere sfatul medicului ×