PIMAFUCIN

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie

Pimafucin


crema

solutie*

ovule vaginale

tablete orale

Natamicina

20 mg/g

25 mg/ml

100mg/ovul

100 mg/tb

*contine conservant clorura de benzalkoniu.

Actiune terapeutica
Natamicina este o substanta polienica cu spectru larg de actiune, activa impotriva fungilor patogeni, in special candida albicans si impotriva microorganismelor ca: Rhodotorula si Torulopsis, Epidermophyton, Tricophyton, Microsporum, Aspergillus si Scopulariopsis. Prin actiunea sa fungicida, natamicina se leaga ireversibil de componenta sterol a membranei celulare, distrugand microorganismele mentionate. Natamicina este un produs activ topic. Nefiind absorbita, utilizarea natamicinei prezinta siguranta chiar si pentru categoriile de bolnavi vulnerabili (gravide, nou-nascuti etc.).

Indicatii
Pimafucin crema: in infectii ale pielii, unghiilor si ale patului unghial, intertrigo, infectia interdigitala datorate Candidei albicans si altor microorganisme sensibile la natamicina; in extinderea vaginitei candidozice la regiunea inghinala; in rush-ul scutecelor etc.
Pimafucin solutie: in candidozele dezvoltate in urma unui tratament prelungit cu antibiotice; in otomicoze sau otite externe; in candidoza unghiilor si a pielii.
Pimafucin ovule vaginale: in vaginita produsa de Candida albicans.
Pimafucin tablete orale: in candidoza intestinala; datorita invelisului enteric al tabletelor, natamicina trece nemodificata prin stomac si isi poate exercita actiunea la nivel intestinal. In tratamentul adjuvant al celui topic in infectiile pielii si unghiilor, produse de Candida albicans si Trichomonas.

Doze si mod de administrare
Pimafucin crema: 1-4 aplicari pe zi in regiunea afectata. Durata tratamentului: 2-3 saptamani.
Pimafucin solutie: in otomicoze- se aplica 2-3 picaturi in ureche dupa o prealabila curatire a acesteia; in dermatomicoze: se aplica 1-2 picaturi de 3-4 ori pe zi in functie de extinderea leziunii.
Pimafucin ovule: seara inainte de culcare se introduce adanc in vagin un ovul de Pimafucin. Se administreaza un ovul vaginal pe zi timp de 3-6 zile. Tratamentul se intrerupe in timpul ciclului menstrual si se reia dupa oprirea sangerarii.
Pimafucin tablete orale: candidoza intestinala: - adulti: 1 tableta p.o. de patru ori pe zi timp de 7 zile; copii: 1 tableta p.o. de 2 ori pe zi timp de 7 zile; candidoza unghiilor: 1 tableta p.o. de 4 ori pe zi timp de 2-3 luni in asociere cu tratamentul local cu Pimafucin crema; candidoza extinsa a pielii: 1 tableta p.o. de 4 ori pe zi pentru adulti. Tratamentul se face pana la o saptamana dupa completa disparitie a simptomelor clinice ca un adjuvant al terapiei locale cu Pimafucin crema. In cazurile rezistente de vaginita produse de Candida albicans, tratamentul local cu ovule vaginale poate fi asociat cu o tableta orala de Pimafucin p.o. de 4 ori de zi timp de 10-20 de zile pentru adulti. La copii, in candidoza vaginala, se administreaza 50 mg de 2-4 ori pe zi.

Contraindicatii
Pimafucin crema, picaturi si tablete orale nu au contraindicatii. Nu s-a raportat nici un caz de reactie alergica la natamicina. Pimafucin ovule vaginale: preparatul contine si alcool etilic. In caz de hipersensibilitate la acest compus, tratamentul trebuie intrerupt.

Masuri de precautie
Sarcina si alaptare: din datele existente Pimafucinul poate fi folosit conform prescriptiilor si in cursul sarcinii si alaptarii.

Reactii adverse
Pimafucin crema nu are efecte adverse. Pimafucin picaturi: Rareori poate produce o usoara iritatie sau o senzatie de arsura la nivelul mucoasei, pe locul aplicarii. Pimafucin ovule vaginale: Rareori in timpul terapiei se poate observa o hipersensibilizare la alcool etilic, ceea ce implica intreruperea tratamentului. O senzatie usoara de arsura locala dupa introducerea ovulului poate fi perceputa, dar acest lucru nu impiedica continuarea terapiei. Pimafucin tablete orale: in unele cazuri la inceputul tratamentului pot surveni greata si diareea, care de obicei dispar odata cu continuarea terapiei.

Citeste si despre:

Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative MedLife continua expansiunea la nivel national si inaugureaza primul spital multidisciplinar din regiunea Oltenia Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic si tratament detaliat Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Lordoza lombara: cauze, simptome si optiuni de tratament Sindromul de disparitie a cailor biliare Hipoventilatia sau depresia respiratorie Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Lipodistrofia: diagnostic si tratament