Mepact

Prospect

Publicat: 08 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Mepact este o pulbere din care se prepara o suspensie perfuzabila (picurare in vena). Medicamentul contine substanta activa mifamurtida.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Mepact, mifamurtida, este un imunomodulator. Aceasta actioneaza prin activarea macrofagelor si monocitelor (tipuri de leucocite care fac parte din sistemul imunitar). Mecanismul exact de actiune al mifamurtidei in osteosarcoame nu este inteles pe deplin, insa se presupune ca aceasta determina eliberarea anumitor substante chimice din limfocite, care distrug celulele canceroase.

Indicatii
Mepact se utilizeaza la tratarea osteosarcoamelor non-metastatice de grad mare (un tip de cancer osos) la copii, adolescenti si adulti tineri. De grad mare inseamna ca tipul cancerului este grav iar nonmetastatic inseamna ca boala este in stadiu incipient si nu s-a raspandit foarte mult in organism. Mepact se administreaza impreuna cu alte medicamente impotriva cancerului dupa ce cancerul este indepartat pe cale chirurgicala. Deoarece numarul pacientilor cu osteosarcoame este scazut, boala este considerata rara, iar Mepact a fost desemnat medicament orfan (un medicament utilizat in bolile rare) la 21 iunie 2004. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Mepact trebuie inceput si urmarit de un medic specialist cu experienta in diagnosticarea si tratarea osteosarcoamelor. Doza de Mepact depinde de inaltimea si greutatea pacientului. Medicamentul trebuie administrat de doua ori pe saptamana timp de 12 saptamani si ulterior o data pe saptamana timp de 24 de saptamani. Mepact se administreaza sub forma de perfuzie intravenoasa lenta cu durata de o ora. Este interzisa administrarea prin injectare in bolus (dintr-o data). Nu se recomanda administrarea la pacientii in varsta de pana la doi ani sau peste 30 de ani, deoarece siguranta si eficacitatea medicamentului nu au fost evaluate pentru aceste grupe de varsta. Trebuie administrat cu precautie pacientilor cu afectiuni renale sau hepatice severe.

Contraindicatii
Mepact nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la mifamurtida sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Este interzisa administrarea concomitenta cu ciclosporina sau cu alti inhibitori de calcineurina (medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar) sau cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene in doze mari (ains; utilizate pentru tratarea durerilor si inflamatiilor).
Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Mepact (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt: anemie (numar scazut de hematii), anorexie (pierderea poftei de mancare), dureri de cap, ameteli, tahicardie (ritm cardiac accelerat), hipertensiune (tensiune arteriala ridicata), hipotensiune (tensiune arteriala scazuta), dispnee (dificultati de respiratie), tahipnee (respiratie rapida), tuse, varsaturi, diaree, constipatie, dureri abdominale, greata, hiperhidroza (transpiratie excesiva), mialgie (dureri musculare), artralgie (dureri de articulatii), dureri de spate, dureri ale extremitatilor (bratele si picioarele), febra, frisoane, fatigabilitate (oboseala), hipotermie (temperatura scazuta a corpului), dureri generale, indispozitie (stare generala de rau), astenie (slabiciune) si dureri toracice. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Mepact a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine Rolul kinetoterapiei in tratarea durerilor lombare cronice