Celulele canceroase se raspandesc mult mai rapid decat se credea - studiu

Publicat: 01 Septembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Celulele canceroase se raspandesc in corp mult mai rapid decat se credea, potrivit unui studiu al Centrului Memorial Sloan-Kettering Cancer din New York.

Specialistii credeau, pana de curand, ca boala se raspandeste in corp dupa ce ajunge intr-un stadiu avansat si ca celulele canceroase sunt inactive pana cand trec printr-o serie de modificari genetice care le fac mai agresive.

Ultimele teste, efectuate pe soareci, arata ca metastaza poate aparea din celule aparent "normale", care se raspandesc si raman inactive in corp pana cand sunt "pornite". Asemenea celule au inaintat prin sangele soarecilor pana in plamani si au supravietuit acolo timp de 16 saptamani, fara a se activa vreo gena a cancerului. Celulele au inceput sa creasca agresiv in plamani abia dupa ce celulele canceroase "oncogene" au fost activate.

Rezultatele studiului explica de ce, in cazul pacientelor care au suferit de cancer la san, boala revine deseori dupa un tratament.


Citeste si despre:

Cum se poate pierde rapid in greutate Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Serotonina, mai mult decat un simplu stimulent al fericirii De ce te trezesti cu mainile amortite si ce sa faci pentru un somn lipsit de griji Ghid pentru ingrijirea piciorului diabetic: cum sa previi complicatiile Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Sforaitul, mai mult decat o problema sociala Migrena - mai mult decat o durere de cap Metotrexatul in tratamentul bolii trofoblastice gestationale