Celulele canceroase se raspandesc mult mai rapid decat se credea - studiu

Actualizat: 27 Septembrie 2021

Celulele canceroase se raspandesc in corp mult mai rapid decat se credea, potrivit unui studiu al Centrului Memorial Sloan-Kettering Cancer din New York.

Specialistii credeau, pana de curand, ca boala se raspandeste in corp dupa ce ajunge intr-un stadiu avansat si ca celulele canceroase sunt inactive pana cand trec printr-o serie de modificari genetice care le fac mai agresive.

Ultimele teste, efectuate pe soareci, arata ca metastaza poate aparea din celule aparent "normale", care se raspandesc si raman inactive in corp pana cand sunt "pornite". Asemenea celule au inaintat prin sangele soarecilor pana in plamani si au supravietuit acolo timp de 16 saptamani, fara a se activa vreo gena a cancerului. Celulele au inceput sa creasca agresiv in plamani abia dupa ce celulele canceroase "oncogene" au fost activate.

Rezultatele studiului explica de ce, in cazul pacientelor care au suferit de cancer la san, boala revine deseori dupa un tratament.


Citeste si despre:

Cele mai consumate alimente cancerigene Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Tratamentul cu PRP si aerocrioterapie in condropatii Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Corpul tau: tot ce nu stii despre el!