CIPRINOL, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 03 Noiembrie 2009 | Actualizat: 23 Aprilie 2021

Ce este Ciprinol si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ciprinol este un antibiotic care apartine familiei chinolonelor.
Ciprofloxacina actioneaza prin distrugerea bacteriilor care produc infectii. Acest medicament actioneaza numai asupra anumitor tulpini (specii) de bacterii.

Adulti
Ciprinol se utilizeaza la adulti pentru tratamentul urmatoarelor infectii bacteriene:

- infectii ale tractului respirator

- infectii prelungite sau recidivante (repetate) ale urechilor sau sinusurilor

- infectii ale tractului urinar

- infectii la nivelul testiculelor

- infectii ale organelor genitale la femei

- infectii ale tractului gastro-intestinal si infectii intra-abdominale

- infectii ale pielii si tesuturilor moi

- infectii ale oaselor si articulatiilor

- tratamentul infectiilor la pacientii care au un numar foarte mic de celule albe sanguine (neutropenie)

- prevenirea infectiilor la pacientii care au un numar foarte mic de celule albe sanguine (neutropenie)

- prevenirea infectiilor produse de bacteria Neisseria meningitidis

- expunerea la antrax, prin inhalare.

Daca aveti o infectie severa sau o infectie produsa de mai multe tipuri de bacterii, este posibil sa
primiti tratament antibiotic suplimentar, pe langa Ciprinol.

Copii si adolescenti
Ciprinol se utilizeaza la copii si adolescenti, sub supraveghere medicala de specialitate, pentru
tratamentul urmatoarelor infectii bacteriene:
infectii ale plamanilor si bronhiilor la copii si adolescenti cu fibroza chistica
infectii complicate ale tractului urinar, incluzand infectii care au ajuns la nivelul rinichilor (pielonefrita)
expunerea (suspectata sau confirmata) la antrax, prin inhalare.

De asemenea, Ciprinol poate fi utilizat pentru tratamentul altor infectii severe specifice, la copii si
adolescenti, cand medicul considera ca este necesar.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Medicul dumneavoastra va va explica exact cat de mult Ciprinol trebuie sa luati, cat de des si pentru cat timp. Aceasta va depinde de tipul infectiei pe care o aveti si de cat de grava este aceasta.
Spuneti medicului daca aveti probleme cu rinichii, deoarece in acest caz s-ar putea sa fie necesara ajustarea dozei dumneavoastra.
Tratamentul dureaza de obicei intre 5 si 21 zile, dar poate dura mai mult in cazul infectiilor severe.

Luati comprimatele exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca nu sunteti sigur cate comprimate Ciprinol trebuie sa luati sau cum sa le luati.
a. inghititi comprimatele cu mult lichid. Comprimatele nu trebuie mestecate deoarece nu au un gust placut.
b. incercati sa luati comprimatele aproximativ la aceeasi ora, in fiecare zi.
c. Puteti lua comprimatele in timpul meselor sau intre mese. Orice produse care contin calciu ca parte a alimentatiei nu vor afecta in mod grav absorbtia. Cu toate acestea, nu luati comprimate de Ciprinol cu produse lactate, cum sunt lapte sau iaurt sau cu sucuri de fructe cu suplimente (de exemplu suc de portocale cu supliment de calciu).
Amintiti-va sa beti multe lichide in timp ce luati Ciprinol.

Daca luati mai mult Ciprinol decat trebuie
Daca luati mai mult decat doza prescrisa, adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Daca este posibil, luati cu dumneavoastra comprimatele sau cutia, pentru a le arata medicului.

Daca uitati sa luati Ciprinol
Luati doza omisa cat mai curand posibil si apoi continuati tratamentul asa cum vi s-a prescris.
Cu toate acestea, daca se apropie timpul pentru urmatoarea doza, nu mai luati doza omisa ci continuati tratamentul ca de obicei. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Asigurati-va ca respectati durata completa a tratamentului.

Daca incetati sa luati Ciprinol
Este important sa respectati durata tratamentului chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine dupa cateva zile. Daca incetati sa luati acest medicament prea curand, este posibil ca infectia sa nu se vindece complet si simptomele infectiei pot reapare sau se pot agrava. De asemenea puteti prezenta rezistenta la antibiotic.
Daca aveti orice alte intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati Ciprinol daca:

- sunteti alergic la substanta activa, la alte medicamente chinolone sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

- luati tizanidina.

Precautii

Inainte sa luati Ciprinol, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

- daca ati avut vreodata probleme cu rinichii, deoarece poate fi necesara ajustarea tratamentului dumneavoastra

- daca aveti epilepsie sau alte boli neurologice

- daca ati avut in antecedente probleme la nivelul tendoanelor, in urma unor tratamente anterioare cu antibiotice de tipul Ciprinol

- daca aveti miastenie gravis (o boala musculara)

- daca ati avut in antecedente tulburari ale ritmului cardiac (aritmii).

Atentionari

In timp ce luati Ciprinol
Spuneti imediat medicului daca apar oricare din urmatoarele boli, in timp ce luati Ciprinol. Medicul va decide daca tratamentul cu Ciprinol trebuie intrerupt.
Reactie alergica severa si brusca (reactie anafilactica/soc anafilactic, edem angioneurotic); exista un risc mic sa aveti o reactie alergica severa chiar de la prima doza, manifestata prin urmatoarele simptome: senzatie de apasare in piept, ameteli, senzatie de rau sau lesin sau ameteli cand va ridicati in picioare. Daca apar aceste simptome incetati sa luati Ciprinol si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Ocazional pot aparea dureri si umflaturi la nivelul articulatiilor si tendinita, in special daca sunteti varstnic si ati fost tratat si cu corticosteroizi. Aceste simptome pot aparea si la cateva luni dupa ce ati intrerupt tratamentul cu ciprofloxacina. La primele semne de durere sau inflamatie incetati sa luati Ciprinol si mentineti in repaus membrul afectat. Evitati eforturile fizice inutile, deoarece acestea ar putea creste riscul rupturii de tendoane.

Daca aveti epilepsie sau alte boli neurologice cum sunt ischemie cerebrala sau accident vascular cerebral, este posibil sa aveti reactii adverse legate de sistemul nervos central. In acest caz, intrerupeti tratamentul cu Ciprinol si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Cand luati Ciprinol pentru prima data, puteti avea reactii psihice. Daca suferiti de depresie sau psihoza, simptomele dumneavoastra se pot agrava in timpul tratamentului cu Ciprinol. In acest caz, intrerupeti tratamentul cu Ciprinol si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Puteti avea simptome de neuropatie, incluzind durere, arsura, furnicaturi, amorteala si/sau slabiciune musculara. In acest caz, intrerupeti tratamentul cu Ciprinol si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Poate aparea diaree in timp ce luati antibiotice, inclusiv Ciprinol, chiar la cateva saptamani dupa ce ati terminat tratamentul. Daca diareea devine severa sau persistenta sau daca observati prezenta de sange sau mucus in materiile fecale, incetati imediat sa luati Ciprinol, deoarece va poate pune viata in pericol. Nu luati medicamente care opresc sau incetinesc miscarile intestinale si adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca trebuie sa efectuati o analiza de sange sau de urina, spuneti medicului sau personalului laboratorului de analize ca urmati tratament cu Ciprinol.

Ciprinol poate produce leziuni la nivelul ficatului. Daca observati orice simptome cum sunt pierderea apetitului (poftei de mancare), icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor), urina inchisa la culoare, mancarime sau sensibilitate la nivelul stomacului, incetati sa luati Ciprinol si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Ciprinol poate diminua numarul de celule albe din sange si rezistenta dumneavoastra la infectii poate fi scazuta. Daca aveti o infectie cu simptome cum sunt febra si deteriorarea grava a starii generale, sau febra si simptome de infectie locala cum sunt dureri la nivelul gatului/faringelui/gurii sau probleme urinare, trebuie sa va adresati imediat medicului. Vi se vor efectua analize de sange pentru a verifica posibila scadere a celulelor albe in sange (agranulocitoza). Este important sa informati medicul dumneavoastra ca luati acest medicament.

Spuneti medicului daca stiti ca dumneavoastra sau un membru al familiei dumneavoastra aveti deficit de glucoza-6-fosfat dehidrogenaza (G6PD), deoarece puteti avea risc de anemie in cazul administrarii ciprofloxacinei.

In timp ce luati Ciprinol, pielea dumneavoastra devine mai sensibila la lumina soarelui sau la razele ultraviolete (UV). Evitati expunerea la lumina puternica a soarelui si la razele UV artificiale (de exemplu bai de soare). In cazul in care apare afectarea vederii sau apar orice alte efecte la nivel ocular, trebuie sa va adresati medicului oftalmolog.

La utilizarea acestui tip de medicament este necesara precautie, in cazul in care aveti de la nastere sau ati avut in familie, un interval QT prelungit (evidentiat prin ECG, care face inregistrarea activitatii electrice a inimii), prezentati dezechilibru al sarurilor din sange (in special nivele scazute in sange ale potasiului sau magneziului), aveti un ritm scazut al batailor inimii (numit bradicardie), o inima slabita (insuficienta cardiaca), ati avut in trecut un atac de inima (infarct miocardic), sunteti femeie sau varstnic sau luati alte medicamente care determina modificari ale ECG.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sa farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Nu luati Ciprinol impreuna cu tizanidina, deoarece aceasta poate determina reactii adverse cum sunt scaderea presiunii sangelui si somnolenta.
Utilizarea Ciprinol impreuna cu aceste medicamente poate influenta efectul terapeutic al medicamentelor respective. De asemenea, poate creste probabilitatea de aparitie a reactiilor adverse.
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati:

- warfarina sau orice alte medicamente anticoagulante (pentru fluidificarea sangelui).

- metoclopramida (impotriva gretei)

- omeprazol (pentru tratamentul ulcerului gastric sau duodenal)

- probenecid (pentru guta)

- metotrexat (pentru anumite tipuri de cancer, psoriazis si poliartrita reumatoida)

- teofilina (pentru probleme respiratorii)

- tizanidina (pentru spasticitate musculara in scleroza multipla)

- clozapina (un medicament antipsihotic)

- ropinirol (pentru boala Parkinson)

- fenitoina (pentru epilepsie).

- ciclosporina (pentru prevenirea respingerii organului transplantat),

- glibenclamida (pentru tratamentul diabetului zaharat),

- duloxetina (un antidepresiv),

- lidocaina (anestezic local,

- sildenafil (pentru tratamentul tulburarilor de erectie).

Ciprinol poate creste concentratiile urmatoarelor medicamente in sange:

- pentoxifilina (pentru tulburari circulatorii)

- cafeina.

Unele medicamente reduc efectul Ciprinol. Spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau doriti sa luati:

- antiacide

- suplimente minerale

- sucralfat

- un chelator polimeric al fosfatului (de exemplu sevelamer)

- medicamente sau suplimente care contin calciu, magneziu, aluminiu sau fer.

Daca este esential sa luati aceste medicamente, luati Ciprinol la un interval de doua ore inainte si patru ore dupa ce ati luat aceste medicamente.

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati alte medicamente care pot modifica ritmul inimii dumneavoastra: medicamente din grupul antiartimicelor (de exemplu, chinidina, hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, sotalol, dofetilida, ibutilida), antidepresive triciclice, unele medicamente antimicrobiene, care apartin grupului macrolidelor, unele antipsihotice.

Ciprinol impreuna cu alimente si bauturi
Cu exceptia cazului in care luati Ciprinol in timpul meselor, nu mancati sau nu beti produse lactate
(cum sunt lapte sau iaurt) sau bauturi cu supliment de calciu cand luati comprimatele, deoarece acestea pot afecta absorbtia substantei active.
Amintiti-va sa beti multe lichide in timp ce luati Ciprinol.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament Este preferabil sa evitati sa utilizati Ciprinol in timpul sarcinii.
Nu luati Ciprinol in timpul alaptarii, deoarece ciprofloxacina se excreta in laptele matern si poate fi daunatoare pentru copilul dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ciprinol va poate afecta gradul de vigilenta. Pot aparea unele reactii adverse neurologice. Prin urmare, asigurati-va ca stiti cum reactionati la Ciprinol inainte sa conduceti un vehicul sau sa folositi utilaje.
Daca aveti dubii, discutati cu medicul dumneavoastra.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

- senzatie de rau (greata), diaree

- durere articulara la copii.

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):

- suprainfectii fungice

- numar crescut de eozinofile, un tip de celule albe sanguine

- pierderea poftei de mancare (anorexie)

- hiperactivitate sau agitatie

- dureri de cap, ameteli, tulburari de somn sau tulburari de gust

- varsaturi, dureri abdominale, tulburari digestive cum sunt probleme la nivelul stomacului

- (indigestie/arsuri) sau flatulenta (gaze in intestin)

- cresterea concentratiilor anumitor substante din sange (transaminaze si/sau bilirubina)

- eruptii ale pielii, mancarimi sau urticarie

- dureri articulare la adulti

- afectarea functiei rinichiului

- durere la nivelul muschilor sau oaselor, stare generala de rau (astenie) sau febra

- cresterea concentratiilor fosfatazei alcaline din sange (o anumita substanta in sange).

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):

- inflamatia intestinului (colita) legata de utilizarea antibioticului (in cazuri foarte rare poate pune

- modificari ale numarului celulelor din sange (leucopenie, leucocitoza, neutropenie, anemie),

- cresterea sau scaderea cantitatii unui factor de coagulare in sange (trombocite)

- reactie alergica, umflaturi (edem) sau umflarea rapida a pielii si a mucoaselor (edem angioneurotic)

- cresterea cantitatii de zahar din sange (hiperglicemie)

- confuzie, dezorientare, reactii de anxietate, vise anormale, depresie sau halucinatii

- senzatie de furnicaturi, sensibilitate anormala la stimuli senzitivi, scaderea sensibilitatii la

- nivelul pielii, tremuraturi, crize convulsive sau ameteala

- tulburari de vedere, diplopie

- tiuituri in urechi (tinitus), pierderea auzului, tulburari de auz

- batai rapide ale inimii (tahicardie)

- dilatarea vaselor de sange (vasodilatatie), scaderea presiunii sanguinesau lesin

- senzatie de lipsa de aer, inclusiv simptome de astm bronsic

- tulburari de ficat, ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter colestatic) sau hepatita neinfectioasa

- sensibilitate la lumina

- dureri musculare, inflamatia articulatiilor, cresterea tonusului muscular sau crampe musculare

- insuficienta renala, prezenta de sange sau cristale in urina, inflamatia cailor urinare

- retentie de lichide sau transpiratie excesiva

- valori anormale ale unui factor de coagulare (protrombina) sau cresterea valorilor enzimei amilaza.

Reactii adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane):

- un tip special de scadere a numarului de celule rosii (eritrocite) din sange (anemie hemolitica), o scadere periculoasa a numarului unor anumite celule albe din sange (agranulocitoza); scaderea numarului de celule rosii, albe si de trombocite din sange (pancitopenie), care poate pune viata in pericol si afectarea maduvei osoase (aplazie medulara), care poate pune de asemenea viata in pericol

- reactii alergice severe (reactie anafilactica sau soc anafilactic, care poate pune viata in pericol - boala serului)

- tulburari mentale (reactii psihotice)

- migrena, tulburari de coordonare, mers instabil (tulburari ale mersului), tulburari de miros

- (tulburari olfactive), presiune la nivelul creierului (presiune intracraniana)

- tulburari in perceptia culorilor

- inflamatia peretilor vaselor de sange (vasculita)

- pancreatita

- moartea celulelor ficatului (necroza hepatica), ducand foarte rar la insuficienta hepatica care

- poate pune viata in pericol

- sangerari mici, punctiforme, sub piele (petesii), urticarie sau diferite eruptii pe piele (de exemplu sindrom Stevens-Johnson care poate pune viata in pericol sau necroliza epidermica toxica)

- slabiciune musculara, inflamatii ale tendoanelor, rupturi de tendoane in special ale tendonului mare de pe partea posterioara a gleznei (tendonul lui Achile); agravarea simptomelor miasteniei gravis.

Frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

- probleme legate de sistemul nervos central, cum sunt durere, senzatie de arsura, furnicaturi,

- amorteala si/sau slabiciune la nivelul extremitatilor

- anomalii severe ale ritmului cardiac, batai neregulate ale inimii de tipul torsada varfurilor

- o eruptie trecatoare severa, rara pe piele, determinata mai ales de folosirea medicamentelor

- (pustuloza exantematoasa generalizata acuta PEGA)

- accelerare anormala a ritmului inimii, batai neregulate ale inimii, cu risc de deces, tulburare a ritmului inimii (denumita prelungire a intervalului QT, evidentiata pe ECG, care inregistreaza activitatea electrica a inimii)

- cresterea riscului de sangerare (la pacientii tratati cu medicamente pentru subtierea sangelui).

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Ciprinol

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe blister sau pe cutie dupa EXP: Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum
aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

CIPRINOL 250 mg
Substanta activa este ciprofloxacina 250 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu: povidona, amidonglicolat de sodiu (tip A), celuloza
microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu.
film: hipromeloza, talc, dioxid de titan (E171), propilenglicol.

CIPRINOL 500 mg
Substanta activa este ciprofloxacina 500 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu: povidona, amidonglicolat de sodiu (tip A), celuloza
microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu.
film: hipromeloza, talc, dioxid de titan (E171), propilenglicol.

CIPRINOL 750 mg
Substanta activa este ciprofloxacina 750 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu: povidona, amidonglicolat de sodiu (tip A), celuloza
microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu.
film: hipromeloza, talc, dioxid de titan (E171), propilenglicol.

Ambalaj

Comprimate filmate, albe, de forma rotunda, marcate cu un sant median pe ambele fete.
CIPRINOL 250 mg
CIPRINOL 500 mg
Cutie cu un blister din Al/PVC-PVDC a 10 comprimate filmate.
CIPRINOL 750 mg
Cutie cu un blister din Al/PVC-PVDC a 10 comprimate filmate.
Cutie cu 2 blistere din Al/PVC-PVDC a cate 10 comprimate filmate

Fabricantul
Krka, d.d., Novo mesto,
Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia.

Acest prospect a fost revizuit in Septembrie, 2015

Citeste si despre:

Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Mituri despre frumusete