ACID ACETILSALICILIC CU GLUCONAT DE CALCIU, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Actiune terapeutica
chimioterapic eficace la nivelul urinei, actioneaza predominant asupra germenilor gram-negativi - sunt sensibile. Mare parte din tulpinile E. coli, klebsiella, Entero bacter, Proteus; Serratia, Salmonella si Shigella sunt mai putin sensibile; pseudomonas si cocii gram-pozitivi nu sunt sensibili. rezistenta se instaleaza repede, dar nu este de tip plasmidic (nu are caracter de multirezistenta).

Indicatii
Infectii urinare acute sau recidivante, necomplicate, cu germeni gram-negativi sensibili; profilaxia infectiilor recurente la bolnavii cu sonda vezicala. Administrarea prelungita impune uroculturi repetate, cu testarea sensibilitatii bacteriilor.
Mod de administrare
Adulti: oral, cate 2 comprimate (1 g), dimineata si seara, 1-2 saptamani (sau mai mult); in infectiile acute severe, pana la 2 comprimate de 4 ori/zi; pentru tratamentul de durata 1 comprimat/zi (in doza unica).
Copii (mai mari de 3 luni), 30-50 mg/kilocorp si zi (in 2 doze).

Contraindicatii
Alergie specifica, deficit de G-6-PD, sarcina (in primul trimestru), copii mici (in primele 3 luni).
Prudenta in insuficienta respiratorie hepatica avansata, afectiuni convulsivante, ateroscleroza cerebrala severa si, in general, in bolile sistemului nervos central.
Doze mici in insuficienta renala severa (doza de intretinere se reduce la 1/2 pentru un clearance al creatininei mai mic de 20 ml/minut).
Se evita expunerea excesiva la soare (provoaca fotosensibilizare).
Prudenta in asocierea anticoagulantelor orale (potenteaza efectul acestora).Nu se asociaza cu nitrofurantoina, tetracicline si cloramfenicol (bacteriostaticele antagonizeaza actiunea acidului nalidixic). Acidul nalidixic poate interfera dozarea in urina a 17-cetosteroizilor, a acidului vanilmandelic ( metoda Pisano - valori mai mari), a glucozei (metode prin reducerea cuprului - rezultate fals-pozitive).
Reactii adverse

Uneori dureri abdominale, greata, voma, diaree; reactii alergice - eruptii cutanate, prurit, urticarie, edem angioneurotic, eozinofilie, rareori reactii anafilactoide; colestaza, sangerari gastro-intestinale, slabiciune musculara, mialgii, fotosensibilizare, trombocitopenie, leucopenie, anemie hemolitica, cefalee, ameteli, tulburari de vedere (reversibile), parestezii, fenomene psihotice, convulsii (rareori); la copiii mici poate creste presiunea intracraniana.

Citeste si despre:

Consecintele unei supradoze de aspirina Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Blocante ale canalelor de calciu Spasmofilia manifesta - scaderea nivelului de calciu din sange Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Aspirina: 6 proprietati terapeutice uimitoare