Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii

Actualizat: 13 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Multe dintre femeile insarcinate sufera de greturi dimineata, lucru care face dificila continuarea programului zilnic. In anumite cazuri, din acest motiv este grav afectata alimentatia. Femeile insarcinate evita de obicei medicamentele, pentru a nu afecta sarcina.

Conform unei statistici efectuate de medicii americani, 35% din femeile insarcinate sufera de greturi in timpul diminetii, fapt care le afecteaza programul zilnic si care in ciuda acestui lucru, evita tratamentul, iar 1%, au nevoie de spitalizare pentru stari de voma severe. In plus, multe dintre paciente, sunt incapabile sa retina acidul folic, substanta care ajuta la dezvoltarea normala a sarcinii.

Medicii sunt rezervati in ceea ce priveste tratarea acestor afectiuni, deoarece exista posibilitatea ca prin medicamente, sarcina sa fie afectata, mai ales in primul trimestru. Totusi, conform specialistilor, aceasta problema se poate trata fara medicamente. Desi exista numeroase optiuni pentru suplimente nutritionale si medicamente, medicii verifica in primul rand daca nu exista si alte cauze pentru aceste simptome cum ar fi afectiunile biliare, hepatita sau prezenta unei sarcini gemelare (gemeni).

Urmatorul pas ar fi modificarea alimentatiei. Sunt de preferat mesele mici si dese, astfel incat stomacul sa nu fie niciodata gol. De asemenea, medicii americani, sustin ca este foarte important ca femeia sa identifice mirosurile si condimentele care ii ridica probleme. Insa, la 10% din femeile care sufera de greturi, aceste metode nu dau rezultate si au nevoie de suplimente sau chiar de ingrijiri medicale. Medicii recomanda ca prim pas, tratamentul cu vitamina B6, dar orice schimbari care intervin in rutina organismului, trebuie mai intai acceptate de catre acesta.

In ultima perioada, cateva studii conduse de specialisti, au demonstrat ca tratamentul cu vitamina B6 este sigur si eficient impotriva greturilor cauzate de sarcina. Nu se stie exact cum actioneaza vitamina B6, dar pentru aproximativ jumatate din femeile care o folosesc ca tratament, starile de voma au disparut, iar greata s-a redus de la severa la moderata. Alti oameni de stiinta, au studiat ghimbirul in controlul greturilor si starilor de voma. Dar, cu toate ca studiile arata eficienta acestuia, nu se cunoaste daca acestea nu influenteaza evolutia sarcinii.

Pentru cazurile in care vitamina B6 nu are efect, a fost recomandata Doxilamina, o combinatie de antihistaminice si vitamine. Doxilamina, impreuna cu vitamina B6, constituie doi dintre componentii unui medicament ce pot trata starea de greata, numit Benedectin. Fabricarea si vanzarea acestui medicament a incetat deoarece compania a fost data in judecata, fiind reclamata pentru anomalii la nou nascuti datorita Doxilaminei. Insa, cercetarile stiintifice nu au demonstrat asemenea rezultate negative, fabricantii castigand toate cazurile, aprobarea pentru comercializarea acestui medicament nefiind niciodata ridicata. Compania a incetat comercializarea, din cauze financiare. Doxilamina este disponibila fara prescriptie medicala. Fabricantii nu comercializeaza acest medicament ca tratament special pentru femeile insarcinate, dar studiile facute de catre cercetatorii pe mai mult de 6000 de paciente, nu au relevat evolutii negative ale nasterilor.

Un alt medicament, numit Premesis, contine vitaminele B6, B12, acid folic si carbonat de calciu. Din cauza continutului mare de acid folic, acest medicament este disponibil numai cu prescriptie medicala. Specialistii spun ca acest medicament este un mod de a-i asigura femeii insarcinate acidul folic si vitamina B6 necesare pentru prevenirea evolutiilor negative ale sarcinii, dar produc stari de voma, iar vitaminele nu-si mai indeplinesc rolul. Avantajul acestui medicament este faptul ca ofera partea esentiala de multivitamine, iar B6, controleaza starile de voma. Unele femei incearca acupunctura, dar cercetarile au aratat rezultate conflictuale si nu se stie daca acest fel de tratament este sau nu eficient. Orice schimbare in starea sanatatii, cu toate conditiile medicale existente, trebuie relatata medicului.


Citeste si despre:

Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Igiena intima: ghid pentru femei 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului Colicile Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Aspirina: 6 proprietati terapeutice uimitoare Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Alcoolul etilic Sindromul premenstrual Psihanaliza - Metoda de tratament sau cale spirituala?