Sondaj vezical

Introducerea unei sonde in vezica. Sonda poate fi retrasa imediat sau poate fi lasata pe loc un anumit timp; in acest ultim caz, ea este legata de un sac de plastic destinat sa stranga urinele.

Indicatii - Un sondaj vezical permite sa fie evacuat continutul vezicii in caz de retentie a urinei. Orice boala a uretrei, prostatei si a vezicii plate necesita sondaj, ingustarea uretrala, adenom sau cancer al prostatei etc.

Tehnica - Exista doua feluri de sondaj uretral:
- Sondajul uretrovezical consta in introducerea unei sonde in meatul uretral si in ridicarea ei pana in vezica. Este posibil sa se practice o usoara anestezie locala, introducand un gel anestezic in uretra. Aceasta tehnica este cea mai folosita la femeie.
- Sondajul prin cateterism vezical suprapubian consta in introducerea unei sonde direct in vezica prin pielea burtii cu ajutorul unui trocar (un ac tubular gros). Aceasta tehnica, ce necesita o anestezie locala, este utilizata in caz de obstacol uretral la femei si, cel mai des posibil, la barbat.

Citeste si despre:

Vezica urinara si patologia neurologica Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate Donarea de ovule - proceduri medicale Viata in scaunul cu rotile Senzatia de a urina in timpul actului sexual Partile pozitive ale menopauzei Informatii utile despre sex pe care nu le aflati de la medicul ginecolog
Cere sfatul medicului ×