Endometrioza - dieta recomandata

Actualizat: 14 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Endometrioza este o afectiune ginecologica care se caracterizeaza prin prezenta unor fragmente de mucoasa uterina (endometru) in afara localizarii lor normale. Aceasta este o cauza importanta de infertilitate feminina - intre 30 si 40% dintre pacientele suferind de endometrioza au probleme de infertilitate.

Pentru ameliorarea acestei afectiuni, printre multe alte masuri, medicul recomanda si modificari la nivelul regimului alimentar. Schimbarea dietei ajuta la ameliorarea simptomelor si contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate.

O dieta speciala ajuta la restabilirea echilibrul hormonal si reduce nivelul de estrogen din organism. De asemenea, crampele vor scadea in intensitate, iar starea generala fizica si psihica se va imbunatati simtitor.

Alimentele de mai jos va vor oferi nutrientii necesari pentru producerea acestor efecte!

Recomandari nutritionale

1. Consumati cereale integrale, legume si fructe proaspete, seminte, nuci, proteine din soia si peste.

2. Reduceti aportul de produse lactate si de carne pentru a evita asimilarea de estrogeni sau steroizi din aceste produse.

3. 50% din alimentele consumate zilnic sunt: legume si fructe proaspete si varietati din soia.

4. Consumati exclusiv cereale integrale (evitati faina rafinata, de exemplu).

5. Folositi uleiuri care contin vitamina E, intrucat ajuta la mentinerea echilibrului interior, diminueaza starea de oboseala si crampele care apar la debutul menstruatiei in cazul femeilor cu endometrioza sau fibroame uterine.

6. Includeti in meniul dvs. "cocktail verde”, facut din legume cu frunze verzi.

Alimente de evitat

1. Alcoolul, cofeina, grasimile animale, untul, produsele lactate, alimentele prajite, cele care contin aditivi, uleiurile folosite la prajit, alimentele fast-food, carnea rosie, puiul (cu exceptia celui crescut ecologic, dar consumat fara piele), cerealele rafinate, alimentele prelucrate, sarea, crustaceele si zaharul.

2. Bauturile carbogazoase, energizante, ceaiurile care contin cofeina.

3. Grasimile saturate care contin acid arahidonic. Acesta stimuleaza producerea de prostaglandine musculare, accentuand durerile pelvine si inflamatia caracteristica endometriozei.

4. Alimente conservate si congelate (pot fi consumate, dar in proportii cat mai reduse).

5. Ciocolata.


Citeste si despre:

Mituri despre endometrioza Sarcina dupa varsta de 35 de ani De ce apar durerile menstruale si cum pot fi ameliorate Menopauza si substitutia hormonala Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Cancerul endometrial Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Prolaps de organe pelvine Durerea cronica pelvina la femei Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate? Infertilitatea - sterilitatea Cancerul ovarian Sindromul de intestin iritabil (SII) Dieta Ornish