Principalul androgen (hormon masculin), secretat de testicule la barbat si de catre ovare si glandele suprarenale la femeie.
Structura si fiziologie - testosteronul este un hormon steroid (derivat de la un sterol), secretat la barbat de catre celulele lui leydig ale testiculelor la stimularea de catre un hormon hipofizar, hormonul luteinizant (LH). Secretia masculina de testosteron incepe in timpul vietii in uter, apoi se intrerupe aproape complet dupa nastere pentru a fi reluata la pubertate. testosteronul este necesar spermatogenezei (producerea de spermatozoizi) si dezvoltarii organelor genitale, deci fertilitatii. Testosteronul are, de asemenea, un rol anabolizant in metabolismul proteinelor si favorizeaza astfel dezvoltarea muschilor. El este responsabil de aparitia si mentinerea caracterelor sexuale secundare masculine (repartitia musculaturii, a pilozitatii, schimbarea vocii si libidoul). El mai este necesar si dezvoltarii oaselor si intervine, de asemenea, in metabolismul lipidelor si glucidelor.
La femeie, acest hormon este sintetizat in cantitate mica de catre ovare si glandele suprarenale. El serveste drept precursor al hormoni lor estrogeni.
Patologie - Deficitele in testosteron sunt observate la barbat in caz de insuficienta testiculara, hipofizara sau hipotalamica. Testosteronul fiziologic poate atunci sa fie inlocuit prin injectii cu testosteron retard sau prin administrarea de comprimate. La femeie, un nivel ridicat de testosteron, insotit de hirsutism (dezvoltare excesiva a pilozitatii), poate fi semnul unei tumori ovariene sau suprarenaliene.