Terapia substitutiva cu testosteron

Actualizat: 12 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multi barbati in varsta cu un nivel scazut de testosteron raporteaza imbunatatirea nivelului de energie, a dorintei sexuale si a dispozitiei dupa tratamentul substitutiv cu testosteron.

Daca nivelul de testosteron este scazut, de ce sa nu fie inlocuit?

Nu este asa de simplu. Un nivel scazut de testosteron in sine nu necesita tratament.

Terapia substitutiva cu testosteron poate avea efecte secundare iar riscurile si beneficiile pe termen lung nu sunt cunoscute.

Doar barbatii care prezinta simptome ale nivelului scazut de testosteron pot lua in considerare tratamentul substitutiv.

Consultul medical este singura cale de a afla daca acest tratament este benefic sau nu.

Testosteronul scazut: simptome subtile

Simptomele nivelului scazut de testosteron sunt uneori evidente, dar pot fi subtile.

Nivelul de testosteron scade in mod natural la barbati pe masura ce acestia inainteaza in varsta, iar simptomele pot apare treptat.


Simptomele unui nivel scazut de testosteron sunt:


- dorinta sexuala scazuta (libido scazut);

- disfunctie erectila;

- oboseala si nivel scazut de energie;

- dificultati de concentrare a atentiei;

- depresie;

- iritabilitate;

- simt scazut de bine.

Daca un barbat are simptome ale unui nivel scazut de testosteron si testele arata un nivel scazut de testosteron, medicul poate propune un tratament.

Pentru milioane de barbati care au un nivel scazut de testosteron dar nu au simptome, tratamentul nu este in prezent recomandat.

Forme de suplimente cu testosteron

Terapia substitutiva cu testosteron este disponibila in mai multe forme. Oricare dintre acestea poate imbunatati nivelul de testosteron:

- plasturii cutanati (transdermici): acestia pot fi purtati pe brat sau pe regiunea superioara a corpului. Se aplica o data pe zi;

- gelurile: testosteronul este absorbit direct prin piele, iar gelul se aplica o data pe zi. Unele forme de prezentare au si o pompa prin care se dozeaza cantiatea prescrisa de medic;

- Plasturii orali: exista tablete speciale care se lipesc de gingiile superioare ale incisivilor. Aplicat de doua ori pe zi elibereaza continuu testosteron in sange prin tesuturile orale;

- Injectiile si implanturile: testosteronul poate fi direct injectat in muschi, sau implantate ca pelete in tesuturile moi. Corpul absoarbe treptat testosteronul in fluxul sanguin.

De ce nu o simpla pastila cu testosteron? Exista disponibil si testosteron cu administrare orala.

Totusi, unii experti cred ca testosteronul oral poate avea un efect negativ asupra ficatului.

Folosirea altor metode, cum ar fi plasturii cutanati, gelurile, tabletele cu dispersie orala sau injectiile, sunteaza ficatul si fac ca testosteronul sa ajunga direct in sange.

Beneficiile terapiei de substitutie

Care pot fi efectele terapiei cu testosteron? Este imposibil de prezis, intrucat fiecare barbat este diferit. Multi barbati raporteaza o imbunatatire a nivelului de energie, a dorintei sexuale si a calitatii erectiilor.

Testosteronul, de asemeni, imbunatatestedensitatea osoasa, masa musculara si ajuta la scaderea ponderala si sensibilitatea la insulina la unii barbati.

De asemeni, barbatii raporteaza o imbunatatire a dispozitiei dupa tratamentul substitutiv.

Daca aceste efecte sunt abia vizibile sau foarte evidente, acest lucru depinde doar de individualitatea fiecarui pacient.

Riscurile terapiei cu testosteron

Preparatele obisnuite cu testosteron au, in general, efecte secundare usoare.

Efectele secundare ale testosteronului deseori includ eruptiile cutanate, prurit sau iritatii la nivelul zonei pe care se aplica.

In general, tratamentul cu testosteron pare sa fie sigur. Expertii afirma ca beneficiile si riscurile acestei terapii nu sunt suficient cunoscute, intrucat nu au fost realizate studii clinice mari.


Exista cateva afectiuni despre care medicii considera ca pot fi agravate de terapia cu testosteron:


- Hipertrofia benigna de prostata: prostata creste in mod natural sub influenta testosteronului. Pentru multi barbati, prostata creste pe masura ce inainteaza in varsta, comprimand uretra. Rezultatul acestei constrictii este urinarea dificila.

Aceasta afectiune, hipertrofia benigna de prostata poate fi agravata de terapia cu testosteron;

- Cancerul de prostata. Testosteronul poate stimula cresterea tumorii prostatice. Majoritatea medicilor recomanda screening-ul pentru cancerul de prostata inainte de inceperea tratamentului substitutiv cu testosteron.

Barbatii cu cancer de prostata si cei cu un nivel crescut al antigenului specific prostatei ar trebui sa evite tratamentul cu testosteron;

- Apneea de somn: Aceasta afectiune poate fi agravata de tratamentul cu testosteron. Poate fi dificil pentru pacient sa determine singur acest lucru, dar partenera sa de somn poate observa acest lucru.

Un studiu al somnului (polisomnografie) poate fi necesar pentru stabilirea diagnosticului;

- Eritrocitoza (numar mare de globule rosii in sange): Suplimentele cu testosteron cresc numarul de celule in sange – ducand astfel, posibil, la o ingrosare a sangelui si la o predispozitie la formarea cheagurilor de sange.

Barbatii cu cel mai mare nivel al globulelor rosii in sange pot avea cel mai mare risc pentru sanatate in cazul in care urmeaza tratament cu testosteron. Un simplu test de sange poate evidentia numarul de globule rosii din sange;

- Insuficienta cardiaca congestiva: Barbatii cu insuficienta cardiaca congestiva severa nu ar trebui sa ia tratament cu testosteron deoarece le poate agrava afectiuna cardiaca;

Poate dura mai multi ani pana se vor face studii care sa evidentieze beneficiile si riscurile pe termen lung ale terapiei substitutive cu testosteron.

Ca in cazul oricarui medicament, decizia in ce priveste cantarirea riscurilor si a beneficiilor terapiei apartine medicului si pacientului.

Tratamentul substitutiv cu testosteron vs steroizii care cresc performanta

Este adevarat cu unii steroizi anabolizanti folositi de unii atleti contin testosteron sau substante care actioneaza la fel ca si testosteronul.

Diferenta consta in aceea ca dozele folosite in terapia substitutiva ating doar nivelul fiziologic (natural) de hormon in sange.

Formele de testosteron folosite ilegal de unii atleti au doze mult mai mari, deseori combinate cu alte substante care cresc efectul anabolizant de crestere a masei musculare.


Citeste si despre:

Consecintele valorilor scazute de testosteron Cum va afecteaza un nivel scazut de testosteron? Hipogonadismul masculin Cancerul testicular Andropauza De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH Menopauza la barbati Tratamentul osteoporozei Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare Mentinerea secretiei de testosteron in echilibru