Rachis sau rahis

structura osoasa constituita din 33 de vertebre suprapuse, intinzandu-se de la baza craniului la bazin, care inconjoara si protejeaza maduva spinarii si sustine capul si trunchiul.

Structura si functie - Cele 33 de vertebre sunt compuse din 7 vertebre cervicale, 12 vertebre dorsale, 5 vertebre lombare, 5 vertebre sudate ale sacrumului si din 4 vertebre sudate ale coccisului.
In fiecare interval dintre doua vertebre se afla un disc format din cartilagiu fibros si dens la periferie si dintr-un nucleu central elastic, nucleus pulposus.
Fiecare vertebra prezinta, in spatele corpului sau o cavitate centrala. Cum vertebrele sunt suprapuse, aceste cavitati formeaza un canal lung, denumit canal rahidian. Acesta inchide in interior maduva spinarii, de la care pornesc radacinile nervilor periferici.

Patologie - Rachisul poate fi afectat de anomalii congenitale, mecanice sau degenerative, precum leziunile inflamatorii sau infectioase:
- anomaliile congenitale sunt reprezentate prin spina bifida (defect de inchidere a canalului rahidian).
- Deformatiile rachisului pot sa se traduca printr-o lordoza (curbura accentuata la nivelul vertebrelor cervicale sau lombare), de o cifoza (curbura accentuata la nivelul vertebrelor dorsale) sau de o scolioza (deviatie laterala)
- infectiile cele mai frecvente ale rachisului sunt osteomielitele (infectii ale osului si maduvei osoase). Inflamatiile articulatiilor vertebrale, ca o spondilodiscita (inflamatia simultana a unui disc intervertebral si a vertebrelor adiacente, adesea de origine infectioasa), pot antrena o redoare permanenta sau o deformatie a coloanei.
- leziunile ca ruptura musculara, entorsa ligamentara, luxatia, hernia discala pot fi provocate de gesturi excesive
- Degenerescenta rachisului se caracterizeaza printr-o artroza a cartilagiului articular. Ea este cauzata de uzura si atinge indeosebi subiectii peste 60 de ani. Persoanele in varsta, femeile dupa menopauza sunt expuse osteoporozei.
Sinonim: coloana vertebrala, spate.

Citeste si despre:

Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat Difilobotriaza sau botriocefaloza Orbirea sau cecitatea Lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii Psihanaliza - Metoda de tratament sau cale spirituala? Fobie sau esec scolar? Siclemia sau anemia cu celule in secera Prim ajutor in caz de barotraumatisme sau boli de decompresiune