Disc intervertebral

Structura anatomica rotunjita si plata, constituita dintr-un tesut cartilaginos, reunind vertebrele si jucand intre ele un rol de amortizor. Fiecare disc intervertebral este format dintr-o parte periferica, anulusul, un inel puternic de fibre care adera bine la vertebre si asigura stabilitatea coloanei vertebrale, si dintr-o parte centrala, gelatinoasa si elastica, nucleus pulposus (nucleu gelatinos sau mucos), compus dintr-un lichid foarte vascos sub presiune, care absoarbe si repartizeaza socurile.

Patologie - Ca urmare a unui accident sau a unor eforturi repetate, anulusul se poate fisura. Lumbago acut este consecutiv infiltrarii nucleului gelatinos in aceasta fisura. Daca nucleul gelatinos traverseaza toata grosimea anulusului, aceasta antreneaza formarea unei hernii discale care poate declansa, daca este comprimata radacina unui nerv sciatic, o sciatica. La copil si la adolescent, nucleul poate perfora placa cartilaginoasa a unei vertebre si poate provoca o hernie intraspongioasa.

Citeste si despre:

Boala degenerativa a discului intervertebral Hernia de disc cervicala – modalitati de ameliorare la indemana fiecaruia Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Recidiva in hernia de disc Hernia de disc cervicala Tot ce trebuie sa stii despre hernia de disc Indicatiile tratamentului opioid in hernia de disc Hernia de disc Aspecte importante despre operatia de hernie de disc