Tesut prezent in os, responsabil de producerea tuturor elementelor figurate ale sangelui (globule rosii, globule albe, plachete).
Maduva osoasa este prezenta in toate oasele la nastere.
Ea contine numeroase celule grasoase si toate descendentele care vor da nastere celulelor sangelui circulant. Functia sa de productie se concentreaza, la varsta adulta, in interiorul oaselor rachisului, toracelui, umarului si bazinului. Maduva osoasa normala permite regenerarea celulelor sangvine multumita unei rezerve de celule-suse.
Maduva osoasa produce in fiecare zi miliarde de celule, de exemplu 200 miliarde de globule rosii si 10 miliarde de polinucleare neutrofile.
In caz de nevoie, productia de celule a maduvei osoase creste considerabil. Astfel, pentru globulele rosii, numarul poate fi multiplicat cu 10 in caz de pierdere prin hemoragie sau prin hemoliza (distrugere).
Explorari si patologie - Maduva osoasa este explorata si studiata printr-o punctie, realizata in stern sau printr-o biopsie efectuata la nivelul crestei iliace posterioare.
Bolile maduvei osoase pot fi clasificate in diferite categorii.
- Aplaziile, saracia maduvei osoase in celule suse ale diferitelor descendente, sunt provocate, in general, de o leziune a celulelor suse. Toxicitatea anumitor medicamente poate fi o cauza.
- Bolile cauzate de toxice sau de deficitele in vitamine (medicamente toxice industriale ca benzenul, carenta in acid folic, in vitamina B12) impiedica dezvoltarea normala a celulelor maduvei
- Proliferarile anormale ale celulelor prezente in maduva se observa in cursul diferitelor tipuri de boala maligna (leucemie, mielom etc.).
- Fibroza maduvei se observa in cursul mielofibrozelor (cresterea retelei de colagen situata in jurul celulelor suse ale maduvei osoase).
Sinonim: maduva hematopoietica.