Copilul tau s-a imbolnavit? Este permis sa mearga la scoala sau se recomanda sa stea acasa? Iata care este sfatul expertilor.
Nasul infundat. O usoara tuse. Copilul tau iti spune ca nu se simte bine. Ar trebui sa stea acasa, sa mearga la scoala sau ar trebui sa fie imediat consultat de catre un medic? Avand in vedere recenta epidemie de gripa porcina, foarte multi parinti ingrijorati isi pun aceste intrebari.
In mod normal, in cazul in care copilul are simptome de raceala, expertii spun ca factorul decisiv este prezenta sau absenta febrei. Daca nu are febra, este cel mai probabil doar o simpla raceala. Daca starea generala este buna, copilul poate merge la scoala. Daca exista dubii in legatura cu existenta febrei, specialistii considera ca cea mai indicata este vizita medicului la domiciliu.
De asemenea, in cazul in care copilul spune ca se simte rau in mod frecvent pe tot parcursul saptamanii, exceptand weekend-urile, trebuie sa ne gandim la problemele scolare care se pot ascunde in spatele acestor „simptome”. Iata simptomele care trebuie avute in vedere cand decizi daca sa trimiti copilul la scoala sau sa stea acasa:
Febra
Febra este un semn comun al infectiilor virale, precum gripa. Dar febra poate fi si rezultatul unor afectiuni grave, cum este recenta gripa porcina. Daca temperatura copilului este mai mare decat 38 de grade Celsius, copilul trebuie sa stea acasa si sa consume cat mai multe lichide.
Ori de cate ori exista manifestari ingrijoratoare privitoare la sanatatea copilului, anuntati medicul pediatru, avand in vedere ca poate fi vorba despre gripa porcina. Daca s-au inregistrat cazuri de gripa porcina printre copiii de la scoala sau daca micutul a venit in contact cu cineva care a avut gripa porcina, este indicat sa informati medicul pediatru in legatura cu acest fapt. Gripa porcina la copii trebuie sa fie monitorizata cu atentie. Medicul poate recomanda teste specifice si posibil un tratament cu medicamente antivirale.
Tamiflu este un medicament antiviral disponibil pentru copiii de toate varstele. Relenza este un medicament antiviral care nu este utilizat pentru tratarea gripei la copiii sub 7 ani sau ca masura preventiva la copiii sub 5 ani. In cazul majoritatii infectiilor virale, daca micutul are o perioada de 24 de ore fara febra, se poate intoarce la scoala. Pentru cei care au fost suspecti de gripa porcina, expertii recomanda repausul la domiciliu pentru 10 zile de la debutul simptomelor.
Tuse
Tuse usoara/ Curgerea nasului
Daca nu este prezenta febra si copilul se simte bine, este indicat sa mearga la scoala.
Tuse puternica/ Simptome de raceala
Copiii care tusesc puternic trebuie sa stea acasa si eventual sa fie vazuti de catre un medic, Poate fi vorba despre o raceala puternica sau bronsiolita, gripa sau pneumonie. Cand tusea se amelioreaza si se imbunatateste si starea generala, copilul poate merge la scoala. Nu este necesar sa asteptati ca tusea sa dispara in totalitate, intrucat poate trece mai mult de o saptamana pana sa se intample acest lucru.
Diaree sau voma
Copilul trebuie sa stea acasa pana cand starea generala se amelioreaza si cel putin 24 de ore dupa ultimul episod. Desi diareea si voma nu sunt in mod uzual asociate cu gripa, ele pot aparea ocazional in cadrul gripei porcine.
Durerea de gat
Durerea de gat usoara sau moderata nu reprezinta de obicei un semn de alarma, dar o durere de gat puternica poate semnifica o faringita streptococica, chiar daca nu se asociaza cu aparitia febrei. Alte manifestari ale faringitei streptococice la copii sunt durerile de cap (cefaleea) si durerile de stomac. Copilul trebuie sa stea acasa si sa fie consultat de catre un medic. Este necesar sa se efectueze o analiza specifica pentru a se vedea daca este vorba despre faringita streptococica sau nu. Copilul se poate reintoarce la scoala la 24 de ore dupa initierea tratamentului antibiotic.
Durerea de urechi
In caz de durere de urechi, trebuie consultat medicul.
Inrosirea ochilor (Conjunctivita)
Copilul trebuie sa stea acasa pana cand medicul permite intoarcerea in colectivitate. Inrosirea ochilor poate fi marca unei conjunctivite extrem de contagioase cauzate de catre un virus care nu raspunde la tratament cu antibiotice. Cand insa conjunctivita este de natura bacteriana, ea necesita tratament antibiotic. Medicul poate face diferentierea intre cele doua forme de conjunctivita, cea virala si cea bacteriana.
Eruptiile cutanate
Copiii cu eruptii la nivelul pielii trebuie sa fie consultati de catre un medic, deoarece manifestarile cutanate pot fi marca mai multor boli infectioase. O posibila cauza a aparitiei unei eruptii cutanate la copil poate fi impetigo, o infectie bacteriana foarte contagioasa a pielii, care necesita tratament antibiotic. De asemenea poate semnifica eritem infectios, o afectiune virala contagioasa care se transmite prin tuse si stranut; in momentul aparitiei eruptiei cutanate, boala nu mai este contagioasa.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.