Tendinita si ruptura tendinoasa de la nivelul genunchiului

Actualizat: 19 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Leziunile tendinoase variaza de la tendinita (inflamatia tendonului) la ruptura tendinoasa. Cand tendonul este folosit excesiv pentru dans, ciclism, alergat, tendonul se intinde si se inflameaza.

Miscarile bruste cum ar fi incercarea de a impiedica o cadere, pot determina o contractie excesiva a muschiului cvadriceps cu ruperea tendonului cvadriceps deasupra patelei sau a tendonului patelar situat sub patela. Acest tip de leziune se intampla cel mai probabil la varstnici, ale caror tendoane sunt mai slabite.

Inflamatia tendonului patelar este numita uneori "genunchiul saritorului" deoarece in sporturile care necesita sarituri, cum ar fi baschetul, contractia musculara si forta de cadere la sol dupa o saritura, tensioneaza tendonul. Tendonul se poate inflama sau rupe dupa stresuri repetate.

Simptome si diagnostic


Pacientii cu tendinita prezinta frecvent tumefierea punctului de insertie osoasa a tendonului. De asemenea, acestia prezinta durere la miscari rapide, cum ar fi alergatul, mersul rapid sau saritura. O ruptura completa a tendonului cvadriceps sau patelar este dureroasa si face dificila miscarea de flexie, extensie sau de ridicare a piciorului. Daca tumefactia nu este foarte mare, medicul va putea detecta un defect al tendonului in apropierea leziunii, in timpul examinarii fizice. Un examen radiografic va arata patela intr-o pozitie mai inferioara decat in mod normal in ruptura tendonului cvadriceps si intr-o pozitie superioara in ruptura tendonului patelar. Medicul poate folosi rezonanta magnetica imagistica pentru confirmarea rupturii partiale sau totale.

Tratament


Initial, medicul va recomanda repaus, aplicarea de gheata local, mentinerea piciorului in pozitie elevata si tratament medicamentos cu aspirina sau ibuprofen, pentru reducerea durerii, a inflamatiei si a tumefierii. Daca tendonul cvadriceps sau patelar este rupt complet, chirurgul va reatasa capetele acestuia. Dupa operatie, pacientul va avea piciorul in ghips pentru 3–6 saptamani si va folosi carje. Daca ruptura este partiala, medicul va opta pentru ghips fara operatie chirurgicala in prealabil.
O ruptura partiala sau completa a tendonului necesita un program de exercitii de recuperare, similar dar mai putin viguros decat in cazul leziunilor ligamentelor incrucisate ale genunchiului. Scopul exercitiilor este de a restaura abilitatea miscarilor la nivelul genunchiului si de a preveni repetarea unei leziuni la nivelul genunchiului. Programul de reabilitare poate sa dureze pana la 6 luni, desi pacientul poate efectua multe activitati pana atunci.


Citeste si despre:

Afectiunile genunchiului Ce afectiuni pot ascunde durerile de genunchi Durerea de genunchi - de ce apare si cum poate fi tratata Tendinita patelara: cauze, simptome, tratament Tendinita Durerile de genunchi Recuperarea dupa ruptura de tendon ahilian Cum sa ai grija de articulatiile tale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cauzele durerilor de genunchi si tratamentul lor Cauze ale deplasarii de rotula Care sunt cauzele durerilor de picioare? Stretchingul Sindromul Hoffa Beneficiile infiltratiilor in terapia afectiunilor articulare Ce este si cum se manifesta tendinita Achileana