Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros

Actualizat: 16 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Generalitati


Desigur ca ne-am obisnuit cu zilele insorite de vara, insa odata cu apropierea sezonului rece trebuie sa tinem cont de faptul ca organismul nostru va fi supus unor schimbari, motiv pentru care este necesar sa il protejam si sa il pregatim cat mai bine pentru lunile mai friguroase care urmeaza.

Schimbarile climatice, diminetile si serile mai reci pot slabi sistemul imunitar facandu-l mai susceptibil la infectii respiratorii sau tot felul de viroze sezoniere. Dar cum orice problema are o rezolvare, vestea buna este ca sunt numeroase modalitati prin care va puteti sustine sistemul imunitar si pentru a va proteja sanatatea fizica si psihica pe perioada anotimpului rece.

Cine este mai expus infectiilor in anotimpul rece?

Vulnerabilitatea in a contracta anumite infectii virale in perioada mai friguroasa variaza de la persoana la persoana, anumite categorii fiind mai predispuse la acest risc. Printre acestea se numara persoanele in varsta de peste 65 de ani, nou-nascutii si copiii sub 5 ani, cei cu boli cronice si diferite forme de handicap, femeile insarcinate sau cei cu un statut socio-economic mai dezavantajat.

Intarirea sistemului imunitar prin alimentatie

Scaderea temperaturii specifice toamnei este compensata in mod natural prin bogatia de alimente bogate in vitamine si minerale care pot fi intalnite in aceasta perioada, astfel incat este bine sa profitati de acest aspect. Vitamine precum A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6), vitamina C, E, acid folic, zinc, fier, seleniu si antioxidanti se regasesc in fructele, legumele si oleaginoasele sezoniere (gutui, mere, afine si alte fructe de padure sezoniere, pere, struguri, sfectla rosie, conopida, brocoli, dovlecei, ciuperci, alune, nuci ).

Vitamina C este recunoscuta pentru beneficiile pe care le aduce sistemului imunitar, este gasita din abundenta in citrice, catina sau macese, motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia dumneavoastra atunci cand va pregatiti sa intampinati sezonul rece. Ceapa, usturoiul, propolisul, mierea de albine si scortisoara contin de asemenea, substante cu efect antioxidant, vitamine si minerale care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor care pot fi dobandite in aceasta perioada.

Detoxifierea periodica ajuta organismul sa elibereze toxinele acumulate fapt care contribuie la intarirea sistemului imunitar. O scurta cura de detoxifiere facuta cu sucuri de fructe si legume, asociata cu administrarea de suplimente alimentare sau antioxidanti pentru regenerarea si protejarea ficatului, tine virusii sau diferiti agenti patogeni la distanta.

Ceaiurile de plante contin iarasi elemente necesare protejarii organismului fata de agentii oxidanti si se gasesc sub o gama variata astfel incat aveti de unde alege in functie de preferinte fie ca este vorba despre ceai verde, de urzica, tei, macese, catina, musetel sau sunatoare. Si pentru ca am amintit despre catina trebuie mentionat ca aceasta mai este numita si ginsengul romanesc pentru complexul de microelemente pe care le contine (vitamina A, C, D,E, complexul de vitamine B, betacaroten, fosfor, magneziu, potasiu, aminoacizi si acizi grasi esentiali care nu pot fi sintetizati de catre organism).

Macesele contin de asemenea, o cantitate mare de vitamina C foarte benefica in intarirea sistemului imunitar. Spirulina care contine proteine hidrosolubile este utila in procesul de detoxifiere si in protejarea ficatului, la fel si Aloe Vera. Consumate proaspete, ceapa si usturoiul pot fi considerate antibiotice si antivirale naturale tocmai pentru continutul de substante pe care le contin (aproximativ 20) care indeplinesc aceasta functie.

Aportul de vitamina D din surse precum carnea de peste, galbenusul de ou, lapte sau uleiul de cod a fost demonstrat in studii clinice drept unul dintre elementele esentiale organismului pentru a tine la distanta agentii patogeni care pot cauza gripa de sezon.

Sangele are, printre altele, rol in termoreglare si contine o proportie mare de apa. Pentru a sustine astfel procesul de termoreglare fiziologica a organismului este importanta asigurarea unei hidratari optime in functie de necesitatile organismului.

Vaccinul antigripal si cel antipneumococic la adult si copil

Se recomanda, in special pentru persoanele care se cunosc cu o imunitate scazuta, varstele extreme – varstnicii si copiii, cei cu boli cronice, efectuarea vaccinului antigripal, de preferat toamna inainte ca infectiile virale sa se raspandeasca pentru ca organismul sa fie pus in garda inainte de aparitia unor agenti patogeni care l-ar putea ataca. In aceeasi masura se recomanda efectuarea vaccinului antipneumococic pentru prevenirea contactarii acestui agent patogen care poate cauza infectii de tract respirator de severitate ridicata in special pentru categoriile aflate la risc.

Modificari ale starii de dispozitie

Schimbarile climatice din aceasta perioada pot contribui in egala masura si la modificari ale starii de dispozitie, fie ca este vorba despre astenia de toamna sau despre predispozitie spre stari depresive si anxietate. Acodati astfel atentie sanatatii psihice, este tot o modalitate prin care va creati imunitate fata de posibilii agenti patogeni care pot interactiona cu organismul dumneavoastra. Incercati pe cat este posibil sa evitati situatiile stresante, petreceti timpul cu cei dragi, iesiti in natura, bucurati-va de ceea ce va ofera frumos acest sezon de la bogatia de vitamine si minerale pana la peisajele superbe care ii sunt caracteristice.

Activitatea fizica este iarasi recomandata, fie ca va bucurati de exercitii in aer liber sau iesiri in natura, orice forma de miscare este benefica pentru a ajuta organismul sa lupte mai usor cu provocarile sezonului rece. Protejati-va corpul cu o imbracaminte adecvata si nu evitati miscarea in aer liber chiar daca este vorba despre temperaturi mai reduse.

Un somn odihnitor corespunzator nevoilor organismului este un alt element care contribuie la imunizarea organismului. Cu repausul de care are nevoie, corpul dumneavoastra va fi mai apt in a face fata expunerii la diversii agenti infectiosi sau viroze de sezon. In acelasi timp contribuie si la sustinerea in parametrii optimi ai functiei psihice, veti putea astfel evita starile depresive, nostalgiile sau anxietatea.

Concluzii

Schimbarile termice, trecerea de la caldura verii la racoarea lunilor de toamna-iarna reprezinta o provocare si vin cu schimbari ale organismului atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Sistemul imunitar poate fi deprimat, la fel si starea de dispozitie, motiv pentru care este bine sa va acordati atentie din acest punct de vedere .

Alimentatia sanatoasa bogata in vitaminele si mineralele pe care le pune la dispozitie natura in aceasta perioada, hidratarea adecvata, activitatea fizica de orice natura si odihna corespunzatoare sunt elemente care va ajuta sa faceti fata acestei schimbari si sa tineti la distanta infectiile sezoniere la care sunteti mai predispusi in aceasta perioada a anului.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31305906/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/fitness/art-20045626


Citeste si despre:

Ce se intampla cand sistemul imunitar ataca organismul Sistem imunitar slabit: semne care ar trebui sa va puna in garda Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar! Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic 7 sfaturi utile pentru intarirea sistemului imunitar De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale Intarirea sistemului imunitar la inceputul toamnei Metode de intarire a sistemului imunitar toamna Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar Vitamina C in viroza respiratorie