Simptomele si semnele precoce ale bolii Parkinson

Actualizat: 10 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Boala Parkinson este o afectiune progresiva, a sistemului nervos, care determina tulburari in zona ariei cerebrale care controleaza miscarea.

Aceasta evolueaza treptat si de cele mai multe ori debuteaza cu un tremor dificil de observat, doar la o singura mana, de exemplu.

Totusi, tremorul poate fi atat semnul acestei boli, dar si a altor tulburari care incetinesc sau reduc capacitatea unei persoane de a realiza anumite miscari.

Prietenii si familia bolnavului pot observa schimbari ale fetei si expresiei acestuia, dar si ca persoana afectata nu isi misca mainile pe langa corp atunci cand merge.

Vorbirea devine monotona, lenta si se transforma in mormaiala. Simptomele bolii se vor agrava pe masura ce boala progreseaza.

Desi nu exista nici un leac, sunt disponibile diverse tipuri de medicamente care pot trata simptomele acesteia. In unele cazuri, medicul specialist poate sugera interventia chirurgicala.

Simptome

Semnele si manifestarile maladiei Parkinson, aflata in stadiile incipiente, ar putea fi:

1. Simptome care debuteaza la nivelul unei singure parti a corpului - urmatoarele simptome caracteristice bolii Parkinson s-ar putea manifesta doar la nivelul unei anumite zone (sunt unilaterale), dar mai tarziu, acestea pot afecta ambele parti ale corpului:

- Tremorul de repaus - este un tremor usor al mainii atunci cand aceasta se afla in repaus. Tremuratura dispare atunci cand pacientul isi deplaseaza mana pentru a intreprinde o actiune cu aceasta.

De exemplu, simptomul dispare atunci cand persoana intinde mana pentru a lua o carte sau un pahar. Manifestarea se poate extinde la piciorul aflat pe aceeasi parte cu mana afectata si uneori la nivelul buzelor si a maxilarului. Cand tremorul este intens, acesta s-ar putea percepe chiar si intern, in organism.

- Rigiditate - rigiditatea sau rigiditatea musculaturii apare, de obicei, la nivelul membrelor (afecteaza miscarea bratelor, de exemplu), dar poate fi si generalizata. Aceasta manifestare ingreuneaza activitatile de zi cu zi, cum ar fi ridicarea din pat sau inchiderea unor nasturi.

2. Alte simptome ale bolii Parkinson

- Bradikinezia - este un simptom caracterizat prin lentoarea miscarilor si prin scaderea amplitudinii acestora. Bolnavul va simti ca fiecare actiune a sa se desfasoara cu dificultate, ca si cum s-ar afla in apa.

- Instabilitate posturala - pacientii diagnosticati cu boala Parkinson ar putea avea probleme cu echilibrul, mersul va fi poticnit si le-ar putea fi greu sa mearga in linie dreapta.

- Oboseala generalizata - Parkinson poate cauza, deseori, oboseala care persista o perioada mai indelungata de doua saptamani. Pacientul se poate simti epuizat si extenuat, desi doarme suficient.

- Tulburari gastrointestinale (mai ales constipatie) - printre simptomele bolii se enumera si constipatia cronica.

- Lipsa expresiei faciale - inexpresivitatea faciala, masca faciala inerta sunt justificate in cazul acestei afectiuni printr-un nivel scazut de dopamina.

Astfel, controlul asupra muschilor fetei si al clipitului se diminueaza, iar cand pacientul va simti o emotie, aceasta nu va putea fi exteriorizata prin expresia fetei.

Daca membrii familiei sau prietenii observa ca o persoana rade si isi manifesta emotiile din ce in ce mai rar, ar trebui sa semnaleze acest lucru medicului specialist.

- Lentoare, monotonie in vorbire (hipofonie) si dificultate in articularea cuvintelor - pacientul poate fi dificil de auzit si de inteles de catre cei din jur, tonul sau va fi linear, intensitatea vocii scazuta, iar de multe ori acesta se poate balbai sau comunica, cu greutate, chiar si cuvinte usor de transmis.

- Modificari ale personalitatii - cei care sufera de Parkinson isi vor schimba personalitatea, vor deveni mai rigizi, mai inflexibili si mai retrasi ca de obicei.

- Micrografia scrisului de mana (scris de mana mic si inghesuit) - scrisul din ce in ce mai mic si mai putin lizibil poate fi un simptom al maladiei Parkinson.

- Anosmie - pierderea simtului olfactiv. Acesta ar putea fi un semn subtil. Multi oameni constata o pierdere a apetitului lor, iar atunci cand prepara anumite feluri de mancare ar putea constata ca mirosul lor s-a schimbat, iar gustul alimentelor ar putea fi perceput diferit.

- Anxietate sau depresie - anxietatea este un simptom precoce in cazul bolii Parkinson: poate sa apara atat sentimentul de teama si neliniste dar si atacurile de panica, fara nici un motiv aparent.

Inima va incepe sa bata cu putere, bataile acesteia se vor accelera, mintea va fi invadata de fel si fel de lucruri oribile. Chiar daca atacul de panica dureaza doar cateva minute, va fi greu de uitat.

Depresia se va manifesta ca o pierdere a interesului pentru activitatile obisnuite, zilnice si prin incapacitatea de a experimenta acelasi sentiment de placere pentru lucrurile care inainte declansau acest sentiment.

- Disfunctii executive - acestea implica distragerea cu usurinta a unei persoane care desfasoara o activitate, probleme in mentinerea constanta a atentiei, dar si initiativa scazuta si impulsivitate ridicata.

- Tulburari de somn- pacientii care manifesta Parkinson vor fi somnolenti, vor dormi de mai multe ori in timpul unei zile, au cosmaruri pe parcursul unei nopti (deseori viseaza ca au fost atacati de o persoana sau un animal), percep lucrurile ca fiind reale si chiar se trezesc din somn de mai multe ori.

- Obezitate la varsta adulta - un alt simptom al bolii ar putea fi acumularea de foarte multe kilograme in jurul varstei de 40-50 de ani.

Desi, cele de mai sus sunt toate manifestari caracteristice afectiunii Parkinson, doar medicul specialist (neurolog) va fi cel care, in urma investigatiilor specifice, va confirma sau infirma prezenta bolii.

O persoana nu poate decide singura ca are sau nu Parkinson sau orice alta boala fara consult medical. Manifestarile si intensitatea acestora pot fi diferite de la un caz la altul, iar in unele situatii, anumite simptome ar putea sa nu fie prezente.

In medie, totusi, majoritatea celor care sufera de Parkinson, au raportat multe dintre semnele prezentate mai sus, inainte de a fi diagnosticati de medic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Medicală Neurolife Buzău
Tel: 0238717018
Buzau, Str.Obor Nr.4

Citeste si despre:

Intelegerea bolii Parkinson dintr-o perspectiva psihologica Cum afecteaza boala Parkinson viata pacientilor? Legatura dintre Parkinson si dementa Parkinson Cum afecteaza Sindromul Parkinson organismul Insolatia: semne si simptome 10 recomandari pe care sa le iei in considerare dupa operatia bariatrica Cum poti tine transpiratia excesiva sub control? 7 mituri despre boala Alzheimer Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii Alzheimer Dementa Disfunctia erectila Incontinenta urinara in boala Parkinson