Topul alimentelor cu rol antiinflamator

Actualizat: 13 Mai 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alimentele considerate antiinflamatoare contin substante nutritive care lupta eficient impotriva durerilor fizice - de cap, oase, spate, articulare - provocate de inflamatiile interne care pot aparea in organism. Nutritionistii sustin ca aceste alimente ar trebui sa faca parte din dieta zilnica a oricarei persoane, si nu doar pentru acest beneficiu, ci si pentru multiple alte proprietati terapeutice pe care le au pentru organism.

Inflamatia reprezinta reactia de aparare a organismului in momentul in care este atacat de diversi radicali liberi (bacterii, virusuri, traumatisme, stres). Acestia slabesc sistemul imunitar si declanseaza reactia inflamatorie.

Inflamatiile produc boli care afecteaza toate sistemmele si organele din organism. Sunt considerate unele dintre cauzele principale ale multor boli cardiace, renale, digestive, pulmonare, osoase sau articulare.

Alimentele cu cel mai puternic rol antiinflamator

Ceai Rooibos

Efectele antiinflamatoare ale ceaiului Rooibos il fac unul dintre alimentele esentiale in combaterea bolilor inflamatorii.

Ceaiul, originar din Africa de Sud, este bogat in polifenoli, o substanta din plante care are efect antioxidant si care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi. Polifenolii sunt antioxidanti cu rol antiinflamator.

Ulei de masline extravirgin

Uleiul de masline extravirgin contine un tip special de Omega 3, numit acid alfalinolenic (ALA), care are un rol esential in inhibarea ciclooxigenazei, o enzime implicata in declansarea inflamatiilor din organism si in aparitia cancerului.

Uleiul de masline nu se foloseste la gatit, ci doar in stare naturala, cruda. Doar acest mod de utilizare ii pastreaza intacte proprietatile nutritive cu rol antiinflamator.

Nuci

Nucile sunt fructe oleaginoase extrem de bogate in acizi grasi Omega 3, substante nutritive care combat durerile si reduc riscul de infarct sau boli cardiovasculare, afectiuni care pot aparea din cauza inflamatiilor din corp.

Pe langa acizii grasi Omega 3, nucile sunt bogate si in fitochimicale, substante care contin agenti antiinflamatori si care protejeaza organismul de boli si afectiuni.

Afine

Afinele sunt unele dintre fructele de padure cu cel mai crescut continut de antioxidanti, esentiali in combaterea imbatranirii premature si a inflamatiilor din organism.

Afinele intaresc sistemul imunitar al organismului si il fac rezistent in fata radicalilor liberi care ataca sanatatea si determina aparitia inflamatiilor.

Usturoi

Usturoiul este un alt aliment care nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta antiinflamatoare.

Contine compusi sulfurati care au rolul de a combate inflamatia din organism si durerile provocate de aceasta.

Amaranth

Considerat unul dintre cele mai nutritive tipuri de cereale, amaranthul contine o substanta numita lunasina care are rolul de a inhiba eliberarea moleculelor care determina declansarea inflamatiilor din corp.

Chiar daca este destul de rar utilizat in bucataria romaneasca, amaranthul este simplu de consumat si poate fi integrat in orice produs de panificatie si salate.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este un izvor natural de antioxidanti cu rol esential in prevenirea imbatranirii premature, a cancerului si a riscului de reactii inflamatorii in organism.

Efectul antiinflamator este datorat continutului bogat de flavonoizi, unii dintre cei mai cunoscuti si benefici antioxidanti pentru sanatate.

Ciuperci Shiitake

Ciupercile nu sunt doar o sursa bogata de proteine pentru santate, ci si un izvor de antioxidanti si substante nutritive care lupta eficient impotriva inflamatiilor din corp. Ciupercile Shiitake sunt specia cu cele mai puternice efecte antiinflamatoare.

Legume crucifere

Fie ca este vorba de specii de varza (Kale, de Brussels), broccoli sau conopida, toate legumele crucifere sunt recomandate pentru a fi integrate intr-o dieta antiinflamatoare, datorita efectelor detoxifiante si antioxidante pe care le au pentru organism. Combat imbatranirea prematura, intaresc sistemul imunitar si redau starea generala de sanatate.

Somon

Somonul este unul dintre tipurile de peste cu cel mai crescut continut de acizi grasi Omega 3, substante nutritive esentiale in combaterea inflamatiilor din organism. Se pare ca somonul salbatic de Alaska are cele mai puternice efecte antiinflamatoare si contine cele mai multe substante care au rol calmant in organism.

Dovleac

Dovleacul de placinta sau "placintarul" este plin de carotenoizi. Acestia sunt antioxidanti care absorb radicalii liberi care ataca organismul si il protejeaza de boli, intarindu-i imunitatea.

Betacarotenul din dovleac lupta eficient impotriva bolilor inflamatorii ale pielii si plamanilor.

Avocado

Avocado este considerat un medicament natural pentru ameliorarea durerilor fizice provocate de inflamatiile din organism.

Contine fitosteroli, carotenoizi si acizi grasi Omega 3 care protejeaza eficient organismul de riscul de inflamatii si patologii asociate acestora.

Cartof dulce

Cartoful dulce este o sursa bogata de carbohidrati, betacaroten, fibre, mangan si vitaminele B si C. Toti acesti nutrienti din cartof lupta eficient impotriva inflamatiilor din organism si combat durerile fizice suparatoare.

Turmeric

Turmericul este un condiment indian cu multiple proprietati terapeutice pentru organism. Contine curcumina, care este considerat cel mai puternic antiinflamator din cate exista.

Integrarea lui in meniul zilnic, prin condimentarea diverselor preparate cu carne sau legume, contribuie la combaterea aparitiei durerilor fizice in organism si a cancerului.

Ghimbir

Ghimbirul este un condiment frecvent utilizat la gatit, cu multiple proprietati terapeutice pentru organism. Pe langa efectele benefice asupra sistemului digestiv, ghimbirul este un puternic antiinflamator, fiind de mare ajutor in tratamentul artritei si al altor boli inflamatorii.

Papaya

Papaya este un fruct exotic bogat in substante nutritive cu rol calmant in organism. Enzimele papaina si chimopapaina din papaya protejeaza organismul impotriva inflamatiilor, iar vitaminele si mineralele din fruct lupta impotriva radicalilor liberi care ataca organismul.


Citeste si despre:

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala Top 8 pericole pentru sanatate pe timpul verii Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar Capsunile: surse naturale de antioxidanti Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Uleiul de ficat de cod - o sursa de OMEGA-3 natural pentru intreaga familie 9 alimente recomandate cand aveti gripa 28 de alimente supernutritive Alimente de protectie Top 5 alimente care indeparteaza durerile 14 alimente care ne ajuta sa slabim