Uleiul de catina

Actualizat: 27 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Catina este o planta spinoasa care creste in Europa si Asia. Uleiul din boabe de catina este extras din pulpa fructelor sau din seminte.

Studiile clinice si cele stiintifice din secolul XX confirma numeroasele beneficii nutritionale ale uleiului de catina.

Scaderea in greutate


Recent s-a confirmat contributia pe care o are catina in scaderea in greutate. Catina contine acizi grasi omega-7 care transmit corpului sa renunte la stocarea oricarui surplus de grasime. In esenta, acest lucru inseamna ca cei care consuma boabe de catina vor observa cum grasimea lor se topeste.

Imunitate


Fructul catinei, mic si de culoare galben-portocaliu, este o sursa bogata de vitamine, aminoacizi, acizi grasi si alte 27 de oligoelemente. Uleiul de catina contine 106 nutrienti si substante bioactive cunoscute, printre care si vitaminele A, C si E, polifenoli, carotenoide, flavonoide, acizi grasi esentiali si oligoelemente, inclusiv zinc, seleniu, mangan si fier. Multe ditnre aceste elemnte constitutive ajuta la construirea, consolidarea si imbunatatirea sistemului imunitar.

Anticancer


Nutrientii din uleiul de catina au proprietati integrative anticancer. Acestia blocheaza efectele cancerigene ale anumitor substante si previn cresterea celulelor canceroase.

Antioxidantii din ulei impiedica actiunea radicalilor liberi, dar si formarea de celule canceroase. Uleiul din seminte de catina amplifica si intareste rezistenta organismului la mutatiile canceroase.

Sanatatea gastro-intestinala


Uleiul de catina contine numeroase substante antiinflamatorii si antiulceroase, oferind multiple beneficii sanatatii gastrointestinale. Studiile de laborator confirma eficacitatea uleiului din semnite de catina in tratamentul ulcerelor gastrice. Acest ulei are rol de strat de protectie in interiorul stomacului si intestinelor si previne efectele daunatoare ale agentilor patogeni.

Beneficii cardiovasculare


Bolile cardiovasculare sunt strans legate de actiunea radicalilor liberi asupra arterelor si de nivelul ridicat de colesterol din sange. Uleiul de catina minimalizeaza efectele negative ale radicalilor liberi si scade valoarea grasimilor din sange.

Este o sursa bogata de acizi grasi recomandati pentru sanatatea inimii, in special acid oleic si acid linoleic. Ambele sunt cunoscute pentru rolul lor de a reduce colesterolul, de reglare a tensiunii arteriale si de inhibare a agregarii trombocitelor.

Piele sanatoasa


Uleiul de catina este utilizat pe scara larga pentru tratarea a diferite afectiuni ale pielii, inclusiv arsuri, eczeme, psoriazis, dermatite, arsuri, rani, degeraturi, leziuni in urma radioterapiei si a chirurgiei cosmetice. Uleiul de catina ajuta la estomparea ridurilor si simptomelor specifice pielii imbatranite.

Uleiul de catina diminueaza inflamatia, cicatricile, umflaturile, hraneste pielea, o catifeleaza si creste rezistenta pielii, dar si pe cea a peretilor celulelor si vaselor de sange.


Pe plan intern, uleiul de catina echilibreaza si regleaza actiunea glandelor endocrine, sustine sistemul imunitar, gastrointestinal si cardiovascular si incetineste moartea celulelor, imbunatatind starea generala de sanatate.


Catina utilizata, atat intern, cat si extern ajuta la tratarea acneei. Administrat pe cale orala, uleiul de catina are efect antiinflamator, echilibreaza si regleaza sistemul hormonal si pe cel imunitar. Aplicata local, catina catifeleaza pielea, reduce cicatricile vizibile, umflaturile si inflamatia.


Citeste si despre:

Catina – cea mai buna sursa de vitamina C si betacaroten Catina - cum o prepari, beneficii si contraindicatii Afectiuni care se pot ameliora cu ajutorul catinei Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa Alergiile copiilor Alimente de protectie Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros Urzica in tratarea anemiei Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Importanta calciului in dieta Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai 10 trucuri ca sa eviti raceala si gripa Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar!