Milioane de copii ar putea fi salvati in fiecare an, daca ar fi vaccinati impotriva bolilor infectioase

Actualizat: 29 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Daca parintii ar intelege ca vaccinarea copiilor este cea mai simpla si mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirii de boli infectioase grave, nu ar mai muri in fiecare an milioane de suflete.

Cel putin aceasta este concluzia expertului Peg Willingham, care conduce campania Shot at Life si care isi doreste sa promoveze ideea ca vaccinarea este esentiala pentru prevenirea anumitor boli.

Prezenta la Bucuresti, Peg Willingham a declarat in carul unei intalniri la Centrul pentru Jurnalism Independent ca mentalitatea parintilor nu este corecta atunci cand vine vorba despre vaccinare.

De cele mai multe ori, parintii spun ca nu este obligatoriu sa isi vaccineze copilul in conditiile in care incidenta unei boli este tot mai mica. Total gresit. Pentru a eradica bolile, precum cele pneumococice, trebuie vaccinata 90% din populatie, a declarat Peg Willingham, conform gandul.info.

Statisticile arata ca anual, in lume mor aproximativ 3 milioane de copii, cea mai frecventa cauza de deces fiind o boala infectioasa pe care parintii s-au ferit sa o previna prin vaccinare.

De exemplu, rata medie de mortalitate in Europa este estimata la 38% in cazul meningitei pneumococice.

Importanta vaccinarii si ignorarea miturilor

De-a lungul timpului, in jurul vaccinurilor s-a creat o multime de mituri nefondate si foarte multe dintre aceste pareri anti-vaccinare au ajuns in mediul online.

Parintii care citesc aceste pareri ajung sa creada ca este mai bine sa nu-si vaccineze copiii din cauza efectelor adverse ale imunizarii, insa expertul Peg Willingham sustine ca parintii nu ar trebui sa se lase influentati de ceea ce citesc pe net, ci ar trebui sa ceara informatii direct de la persoane specializate.

"Atunci cand vrem sa aflam mai multe despre un vaccin trebuie sa ne adresam unei persoane specializate, precum doctorul. Adultii cred tot felul de mituri, printre care se numara si cel care spune ca vaccinarea predispune la autism. In jurul vaccinarii s-au construit o serie de mituri care nu au nicio baza", a completat Peg Willingham, conform gandul.info.

Vaccinurile obligatorii prin Programul National de Imunizari

Din aceasta toamna, in Programul National de Imunizari sunt prevazute urmatoarele vaccinuri obligatorii. Vaccinarile protejeaza copiii de urmatoare boli infectiioase grave:

- Hepatita B
- Tuberculoza
- Poliomielita
- Infectia cu Haemophilus Influenzae B
- Difteria
- Tetanosul
- Tusea convulsiva
- Infectia cu pneumococ
- Rujeola
- Rubeola
- Oreionul

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Cand vorbim despre sex cu cei mici? Tot ce trebuie sa stiti despre gonoree Tulburarea bipolara la copii Recunoasterea semnelor de tulburari de sanatate mintala in cazul copiilor Gripa la copii - simptome, preventie si tratament Obezitatea la copii Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii? Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Motivele din spatele insomniei copiilor Autismul Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica Enurezisul nocturn Cum vorbim cu copilul despre pubertate Tot ce trebuie sa stii despre anemie. Afla cand trebuie sa te ingrijorezi Vaccinarea antigripala