Tulburarea bipolara la copii

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Autor: SfatulMedicului

Simptomele tulburarii bipolare


Exista un risc de 1% in randul populatiei generale de a prezenta tulburare bipolara. Tulburarea bipolara poate sari peste generatii si poate lua diferite forme.

Simptomele pot aparea mai devreme, in copilarie, dar de obicei apar in adolescenta sau la maturitate. Academia Americana de cercetare arata ca in Statele Unite pana la 1/3 din 3, 4 milioane de copii si adolescenti sufera de depresie.

Simptome depresive:

- plans facil
- retragerea sociala si renuntarea la anumite activitati placute anterior
- scaderea nivelului de energie, lipsa de entuziasm sau de motivatie
- sentimente de vinovatie
- sensibilitate exagerata la respingere
- schimbari in obiceiurii
- dureri de cap, de stomac
- ganduri negre si/sau de sinucidere


Multi adolescenti cu tulburare bipolara fac abuz de alcool si de droguri, aceasta constituind modalitatea prin care incearca sa-si "procure" o stare de bine.

Simptomele depresiei la copii si adolescenti sunt aceleasi ca si la adulti. Cu toate acestea, recunoasterea si diagnosticarea poate fi mai dificila.

Simptomele tulburarii depresive majore:

- tristete exagerata
- schimbarea semnificativa a apetitului alimentar si pierderea in greutate
- tulburari ale somnului
- agitatie fizica
- lipsa de energie
- sentimental de vinovatie
- dificultati de concentrarea

Cinci sau mai multe dintre aceste simptome trebuie sa persiste timp de doua sau mai multe saptamani inainte de stabilirea unui diagnostic de depresie.

Simptome ce pot fi asociate cu depresia la copii:

- dureri de cap, dureri musculare, oboseala
- absenta frecvent de la scoala sau rezultate slabe
- iritabilitate si plans facil
- dezinteres social si ocupational
- abuz de alcool si/sau substante
- izolare sociala, slaba comunicare
- sensibilitate la respingere sau esec
Multi adolescenti cu depresie abuzeaza de alcool si de droguri vazand acest fapt ca pe o modalitate de a gestiona starea in care se afla.Orice copil sau adolescent care abuzeaza de substante ar trebui sa fie evaluate pentru depresie.

Depresia la copii

Toti copiii au o zi proasta, sau sunt tristi.
Depresia este o problema grava de sanatate, care afecteaza oamenii de toate varstele, inclusiv copiii. De fapt, depresia afecteaza 1 din 33 de copii si 1 din 8 adolescenti.
Depresia poate duce la izolare sociala, si afecteaza relatiile cu familia si cu prietenii. Depresia la copii este, de asemenea, asociata cu un risc crescut de sinucidere. S-a estimat ca mai mult de 90% din copii si adolescenti au depresie. Riscul este crescut in randul adolescentilor baieti, care prezinta si tulburari de conduita facand abuz si de alcool si substante.
Depresia in randul tinerilor apare, de multe ori insotita si anxietate, comportament perturbator sau abuz de substante, sau impreuna cu diabetul.
O data ce un tanar a avut un episod de depresie, el/ea prezinta un risc crescut pentru un alt episod, in urmatorii cinci ani. Copii care prezinta episoade depresive au de cinci ori mai multe sanse sa faca depresie ca adult.

Cauze ale depresiei la copii

Copiii care dezvolta depresie pot avea un istoric familial cu aceasta tulburare, evenimente stresante de viata (pierderea unui parinte, divort, discriminare) dar pot prezenta si alte probleme fizice sau psihologice. Toti acesti factori, mentionati mai sus, pot contribui la debutul depresiei. Copii care traiesc o experienta de abuz, neglijare, sau alte traumatisme sau care au o boala cronica prezinta un risc mai ridicat de a face depresie. Depresia la copii apare adesea impreuna cu alte probleme, cum ar fi anxietatea sau tulburari de comportament perturbator conjunctiv.

Alti factori de risc in dezvoltarea depresiei includ:

- stres
- fumatul
- pierderea unui parinte sau a unui prieten
- incheierea unei relatii
- tulburari de invatare
- boli cronice, cum ar fi diabetul
- abuz sau neglijare
- alte traume, inclusiv dezastre naturale


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii
Cabinet individual de Psihoterapie Andra Dragan
Tel: 0753366096
Iasi, Bld. Carol I Nr. 4, Clădirea Habitat A, Etaj 2, Camera 202

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265
Psihoterapeut Andra Dragan
Psihologie - Cabinet individual de Psihoterapie Andra Dragan
Iasi, 0753366096

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Mituri legate de tulburarea bipolara Psihoza din tulburarea bipolara Tulburarea de personalitate borderline Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) Depresia la copii Despre halucinatii Depresia la copil si adolescent S-a lansat a 7-a generatie de smartwatch-uri Garmin Fenix si noul Epix cu modele dedicate femeilor Refluxul gastroesofagian si durerile din capul pieptului. Ce urmari grave pot avea daca nu tratam sau reducem simptomele Distimia Depresia Depresia - tristetea patologica ADHD la adulti: simptome si criterii de diagnostic Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Masuri de precautie pentru diminuarea consecintelor dizabilitatilor Tulburarea bipolara