Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii?

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Varianta Delta a noului coronavirus


Varianta Delta a noului coronavirus nu pare sa prezinte un risc foarte mare pentru copii fata de variantele anterioare ale aceluiasi virus.

In general, pe parcursul pandemiei, copiii au fost feriti de complicatii grave ale afectiunii. Statisticile arata faptul ca peste 4 milioane de copii au contactat virusul, marea majoritate a acestor cauze fiind de un nivel usor, foarte rar conducand catre spitalizare sau, si mai rar, catre deces.

Faptul ca noua tulpina a coronavirusului nu afecteaza mai mult copiii decat celelalte categorii de varsta reiese tot din statistici. In Romania, copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani reprezinta aproximativ 25% din populatia tarii.

In schimb, in ceea ce priveste numarul de cazuri din spitalele din tara, un procent de aproximativ 4% - 4,5% sunt internati in spital, iar in ceea ce priveste sectiile de ATI se aproximeaza un procent de circa 1,5% - 2%.

Cum sunt afectati copiii?

Varianta Delta a SARS-CoV-2 devine din ce in ce mai contagioasa si se raspandeste din ce in ce mai repede, motiv pentru care cei mai multi dintre parinti sunt ingrijorati de modul in care aceasta tulpina a virusului ii poate afecta pe copiii lor nevaccinati.

Ceea ce imping specialistii sa admita faptul ca noua tulpina a virusului SARS-Cov-2 afecteaza mai mult copiii, situatie demonstrata intr-o oarecare masura prin cazurile confirmate in cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, este faptul ca acestia nu sunt vaccinati, dar isi desfasoara activitatile in mod normal, precum ar fi intoarecerea la scoala, in tabere, excursii, etc.

Care sunt principalele simptome?

Inca nu se poate spune cu exactitate care sunt diferentele intre simptomele tulpinei Delta fata de variantele anterioare ale coronavirsului. Se afirma faptul ca tusea si pierderea mirosului sunt mai putin frecvent intalnite in cazul tulpinei Delta, cele mai frecvente simptome fiind reprezentate de dureri de cap, dureri in gat, curgerea nasului si febra.

In cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de febra si tuse, cu simptome nazale, simptome gastro-intestinale si, mai rar, eruptii cutanate.

La fel ca adultii, copiii care prezinta probleme medicale pre-existente au un risc mai mare in ceea ce priveste complicatiile atunci cand contacteaza virusul. Una dintre cele mai grave afectiuni pe care o poate crea coronavirusul la copii este sindromul inflamator multisistemic, denumit, pe scurt, PISM.

Simptomele acestei afectiuni includ dureri abdominale, iritatia ochilor, durere in piept, diaree, epuizare, dureri de cap, tensiune arteriala scazuta, dureri de gat, eczema, varsaturi.

Conform unui studiu efectuat de Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA, copiii nu par a prezenta un risc mai mare de a dezvolta COVID-19.

In schimb, unii dintre acestia sunt mai sensibili la a dezvolta o forma mai grava atunci cand sunt infectati cu acest virus, incluzand in aceasta categorie si copiii sau adolescentii cu afectiuni medicale cronice, cum ar fi:
• obezitate;
• afectiuni care slabesc sistemul imunitar;
• anemia falciforma;
• afectiuni ale inimii sau boli cardiace congenitale;
• afectiune pulmonara ( incluzand aici si astmul);
• diabet;
• tulburari de neurodezvoltare, precum paralizia cerebrala;
• afectiuni renale cronice;
• afectiuni medicale complexe, inclusiv cele care includ tuburi de respiratie sau de hranire, sau oxigenoterapie la domiciliu.

Cand este necesara testarea pentru Covid-19 in cazul copiilor?

In general, momentul in care este indicata efectuarea unui test pentru Covid-19 in cazul copiilor este atunci cand acestia prezinta simptome la nivelul cailor respiratorii superioare.

Persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani care prezinta oricare dintre simptomele mentionate anterior trebuie testati pentru SARS-CoV-2 si consultati de un medic pediatru.

Acest test trebuie realizat in special atunci cand este momentul ca ei sa se intoarca in colectivitate, de exemplu la gradinita sau la scoala, sau atunci cand doar ce s-au intors dintr-o excursie ori tabara.

Care este solutia optima pentru protejarea copiilor si adolescentilor?

Este foarte important de stiut ca cea mai eficienta modalitate de a proteja copiii impotriva variantei Delta a coronavirusului sau a oricarei variante din cele anterioate, este aceea ca cea mai mare parte a adultilor din jurul lor sa se vaccineze.

Nu trebuie exclus faptul ca, intotdeauna, preventia este mai buna decat tratamentul. In ceea ce priveste copiii de varsta scoalara, purtarea mastii de protectie pentru elevii, profesorii sau alte categorii de personal din jur sunt esentiale.

Care este momentul in care copiii sub 12 ani sunt eligibili pentru vaccin?

Proportional cu numarul de copii care se imbolnavesc, parintii sunt extrem de nerabdatori in ceea ce priveste prezenta unui vaccin disponibil pentru copiii lor, sigur de administrat si prezent in doza potrivita.

Un studiu in ceea ce priveste unul dintre vaccinuri a implicat un numar mai mare de 4.600 de copii, distribuiti in trei grupe de varsta. Mai mult decat atat, un alt studiu, realizat pentru un alt vaccin, a fost inclus un numar de aproximativ 6.700 de copii.

Primul dintre aceste studii, cel care a implicat un numar de aproximatuv 4.600 de persoane cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, a publicat recent un rezultat ce demonstreaza un profil de siguranta favorabil si raspunsuri robuste ale anticorpilor neutralizanti la copii, utilizand un regim cu doua doze de 10 micro grame, administrate la un interval de 21 de zile, aceasta fiind o doza mai mica decat cea utilizata in cazul persoanelor adulte.

Persoanele din aceasta categorie de varsta nu trebuie inoculate cu un vaccin in cazul in care persoana in cauza a prezentat o alergie severa la o doza anterioara a aceluiasi vaccin sau a prezentat o reactie alergica severa la orice ingredient al aceluiasi vaccin.

Inainte de momentul vaccinarii, trebuie comunicat medicului responsabil de vaccinare afectiuni medicale precum prezenta unor alergii, prezenta unei miocardite sau a pericarditei, febra, o tulburare de coagulare a sangelui, prezenta unui imunocompromis, administrarea unui medicament care poate afecta sistemul imunitar, inocularea cu un alt vaccin anti Covid-19, o sincopa prezenta dupa adminitrarea unei injectii.

Bibliografie:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/delta-variant.html
https://www.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/children-and-covid-19-state-level-data-report


Citeste si despre:

Wheezingul sau respiratia suieratoare la copii: ce trebuie sa stii Tusea convulsiva la copii: ce trebuie sa stii Icter la copii: ce trebuie sa stii Durerea toracica la copii: ce trebuie sa stii Febra la copii: Ce trebuie sa stii Back to school: 3 recomandari pentru sanatatea copiilor in aceasta toamna Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim? Depresia si anxietatea la copii Cum afecteaza COVID-19 copiii? Vitamina C - de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau? Cum se manifesta varianta Omicron