Gripa la copii - simptome, preventie si tratament

Actualizat: 09 Ianuarie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este gripa


Gripa, cunoscuta in lumea medicala si sub denumirea de Influenza, reprezinta o infectie acuta virala a cailor respiratorii superioare. Aceasta este o afectiune des intalnita, in special la copii, in sezonul rece. Insa copiii foarte mici au tendinta de a se imbolnavi de mai multe ori in timpul anului, din cauza faptului ca sistemul lor imunitar nu este atat de puternic precum cel al unui adult.

De cele mai multe ori, copiii isi revin in decurs de 3-7 zile, insa exista si cazuri in care gripa se poate agrava, iar acestia au nevoie de ingrijiri medicale.

Cauze

Gripa este cauzata de virusuri gripale, numite virusuri Influenza, care se impart in trei categorii:

- Virusurile de tip A si B - care sunt responsabile de nasterea de epidemii in fiecare iarna. Acestea determina aparitia unui tip agresiv de gripa, din cauza careia numerosi oameni ajung la spital, putand ajunge chiar si la deces.

Organizatiile de sanatate lupta in fiecare an pentru a opri raspandirea acestor tipuri de virusuri, insa unul dintre principalele obstacole il reprezinta faptul ca acestea sufera mutatii, care conduc la nasterea de noi virusuri la care oamenii sunt expusi, in fiecare an.

- Virusul de tip C - duce la nasterea unei forme usoare de gripa, care de cele mai multe ori nu prezinta simptome. Nu conduce la epidemii si nu are un impact la fel de mare asupra sanatatii publice precum virusurile A si B.

Cum se raspandeste gripa

Virusurile gripale sunt raspandite de la un copil la altul prin stranut sau tuse. Virusul poate, de asemenea, sa reziste pe diverse suprafete precum manerele usilor, jucarii, creioane, telefoane sau tablete. Copiii pot intra in contact cu virusul atingand suprafetele atinse de alti copii infectati si ducand mana la nas, gura sau ochi.

Contagiozitatea atinge cote maxime cu 24 de ore inainte de aparitia simptomelor, insa se mentine si in timp ce simptomele se resimt. Spre deosebire de adulti, la care perioada de contagiozitate se opreste dupa aproximativ 5-7 zile de la aparitia simptomelor, in cazul copiilor, care prezinta un sistem imunitar mai slab, aceasta se poate prelungi.

Din cauza faptului ca virusul se poate transmite inainte ca simptomele gripei sa fie evidente, un om poate infecta alte persoane inainte sa stie ca este bolnav.

Simptome

Simptomele gripei la copii sunt asemanatoare cu cele prezente la adult si cuprind: tuse seaca, durere in gat, nas infundat, secretii nazale, febra, dureri musculare, dureri de cap, oboseala.

Atunci cand un copil are gripa, el este mai predispus, comparativ cu un adult, sa prezinte probleme gastrointestinale, precum voma sau diareea.

In mod normal, gripa in cazul copiilor poate fi tratata acasa, insa daca acestia prezinta simptome care ne ingrijoreaza trebuie sa apelam fara intarziere la ajutorul unui medic. Astfel de simptome includ: dificultati in respiratie, dureri in piept, deshidratare severa, convulsii, febra peste 40 C, buzele sau fata vinete.

Gripa este mult mai periculoasa decat simplele raceli. Anual, milioane de copii se imbolnavesc de gripa, mii dintre acestia necesitand spitalizari. Exista si cazuri in care copiii ajung sa moara din cauza gripei.

Desi cei mai multi copii se refac repede in urma imbolnavirii, cei cu varsta sub 5 ani si, in mod special, cei mai mici de 2 ani pot prezenta numeroase complicatii cauzate de gripa.

Printre acestea se numara: pneumonia - o afectiune inflamatorie a tesutului pulmonar; agravarea unor conditii medicale preexistente, precum boli cardiovasculare sau astm; disfunctii cerebrale, precum encefalopatia; infectii ale sinusurilor si urechilor.

Factori de risc

Conform Centrelor de combatere si prevenire a bolilor (CDC), copiii prezinta un risc ridicat de a contacta gripa si de a dezvolta complicatii daca au si alte afectiuni precum: astm, diabet, cancer, probleme ale sistemului imunitar, afectiuni cronice ale plamanilor, boli cardiovasculare, afectiuni renale.

De asemenea, alti factori de risc pentru copii sunt reprezentati de: prezenta in jurul lor a unor persoane bolanve de gripa; lipsa vaccinului antigripal; lipsa unei igiene corespunzatoare in urma contactului cu suprafete care ar putea fi infectate.

Tratament

Desi copiii se refac in aproximativ o saptamana, ei se pot simti obositi timp de 3-4 saptamani. Cele mai bune tratamente pe care le putem administra acasa sunt: odihna indelungata, administrarea de lichide, administrarea de ibuprofen sau paracetamol (doar la recomandarea medicului pediatru!).

Daca, insa, simptomele sunt severe sau apar complicatii, este absolut necesara vizita la medic. Acesta ne poate recomanda medicamente antivirale, care ajuta la ameliorarea simptomelor, dar si la scurtarea timpului de recuperare in urma gripei. De asemenea, ele ajuta la prevenirea aparitiei unor complicatii serioase.

Nu este recomandata administrarea antibioticelor. Acestea actioneaza doar in cazul infectiilor bacteriene, insa nu au efecte asupra infectiilor virale. Administrate in mod necorespunzator acestea pot determina aparitia altor complicatii, care inrautatesc starea de sanatate.

Preventie

Cea mai buna modalitate de a preveni gripa este reprezentata de mentinerea unei igiene corespunzatoare. Trebuie sa ii invatam pe copii sa isi spele mainile regulat, sa duca mana la gura atunci cand tusesc si sa foloseasca servetele dupa ce stranuta.

Un alt mod de a preveni contactarea gripei este administrarea vaccinului antigripal.

Diferenta intre gripa si raceala

Ceea ce par a fi simptomele unei gripe la copii, uneori sunt de fapt semnele unei alte afectiuni, precum raceala. Cunoasterea cu exactitate a bolii ne permite adoptarea unui tratament eficient, care asigura o recuperare rapida si o scadere a riscului aparitiei complicatiilor.

Atat gripa, cat si raceala sunt afectiuni respiratorii, cauzate de diferite virusuri. Deoarece acestea prezinta simptome asemanatoare, de cele mai multe ori ne este dificil sa le diferentiem. Gripa este, de obicei, mai agresiva decat raceala.

Principalele diferente intre cele doua tipuri de afectiuni ale tractului respirator sunt reprezentate de: viteza de instalare (daca simptomele apar rapid, este cel mai probabil vorba de gripa); febra ridicata si frisoanele (sunt caracteristice gripei); durerile musculare (sunt prezente in special la copiii care sufera de gripa); durerile de cap (apar mai des in cazul gripei, decat al racelilor); de asemenea, in cazul gripei copiii au o pofta de mancare scazuta si sunt letargici.

Raceala debuteaza, in principal, cu o durere in gat care de obicei dispare dupa o zi sau doua. Aceasta este urmata de prezenta unor secretii nazale care treptat devin mai dense si mai inchise la culoare.

Concluzii

Gripa reprezinta una dintre afectiunile cu care copiii se confrunta frecvent, in special odata cu intrarea in colectivitate. Tratata corespunzator, aceasta nu are efecte pe termen lung asupra sanatatii celor mici.

Desi cei mai multi copii isi revin dupa o saptamana de la debutul simptomelor, in cazul in care acestea se prelungesc sau ne ingrijoreaza este recomandat sa solicitam parerea unui medic.

BIBLIOGRAFIE
1. Children & influenza (flu). (2019). cdc.gov/flu/highrisk/children.htm
2. Cold versus flu. (2019). cdc.gov/flu/symptoms/coldflu.htm
3. Colds and the Flu https://familydoctor.org/condition/colds-and-the-flu/?adfree=true
4. Flu. (2019). medlineplus.gov/flu.html
5. Flu in toddlers: Everything you need to know
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327110.php
6. Flu symptoms & complications. (2019). cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm
7. Flu or Cold Symptoms? https://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-cold-symptoms#1
8. Gellner, C. (2018). Should I be worried if my child gets sick too often?
healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_5nzgsffm
9. Influenza (flu) in children. (n.d.)
hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/influenza/influenza-flu-in-children
10. How flu spreads. (2018). cdc.gov/flu/about/disease/spread.htm
11. Key facts about influenza (flu). (2019). cdc.gov/flu/about/keyfacts.htm


Citeste si despre:

Gripa - cum separam mitul de adevar Gripa Aviara Simptome la copii - semnificatii posibile Primul ajutor in cazul gripei la copii Durerile de cap la copii Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Genele care predispun la boala Alzheimer - ce rol au in preventie si tratament Impactul schimbarii sezonului asupra afectiunilor respiratorii: preventie si tratament Pietrele la rinichi - cauzele aparitiei, preventie si tratament Gastroenterita cu rotavirus, metode de preventie si tratament Dr. Claudia Adriana Nicolae, ne vorbeste despre masuri de preventie si tratament in cazul alergiei la intepaturi