Beneficii si contraindicatii privind fiziokinetoterapia

Actualizat: 28 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Mihaela Stamate
Medic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie

Fortius Medical

Generalitati


Cand ne referim la fiziokinetoterapie, pentru multe persoane este acelasi lucru ca si kinetoterapia, fizioterapia si in anumite cazuri acelasi lucru ca si balneoterapia.

Astfel ca aceasta demonstreaza usoara confuzie intre ramurile a ceea ce inseamna fiziokinetoterapie si dificila diferentiere a acestor ramuri ale acesteia.

Descriere

Fiziokinetoterapia poate fi incadrata din punct de vedere medical ca o recomandare a diferitelor ramuri din medicina. Specialitati precum neurologie, medicina recuperatorie, sau medicina ortopedica ori reumatologica sau medicina sportiva toate apeleaza la fiziokinetoterapie ca si masura terapeutica.

Terapia in sine din fiziokinetoterapie poate fi facuta de fizioterapeuti sau kinetoterapeuti dar adesea este necesara supervizarea de catre un medic de recuperare medicala. Principiul fundamental pe care se bazeaza medicina si care a fost atribuit in mod automat si fiziokinetoterapiei este principiul de non nocere.

Adica tradus din latina “a nu face rau”. Aceasta inseamna ca orice masura terapeutica atribuita trebuie sa faca pacientul ca la finalul acestei terapii sa ii fie imbunatatita starea de sanatate si sa realizeze premisa ca daca nu poate sa faca bine, foarte important este sa nu faca rau.

Din acest motiv exista situatii in care desi este necesara o recuperare loco-motorie, aceasta trebuie sa tina cont de aceasta imbunatatire a starii de sanatate a pacientului si sa aiba grija sa nu afecteze si mai mult situatia gasita initial.

Astfel ca in cazul pacientilor cardiaci nu este indicata balneoterapia, sau terapia cu bai calde ori cea cu saline, deoarece desi vasodilatatia poate sa fie benefica pentru anumite patologii, poate sa fie nociva in alte situatii si sa produca pacientului agravarea patologiei cardiace existente.

In aceeasi situatie efectuarea unor miscari de kinetoterapie, in cazul existentei unor traumatisme severe ale sistemului locomotor, efectuarea incorecta a anumitor miscari sau efectuarea unor miscari poate sa agraveze situatia sistemului locomotor si sa produca o sudare osoasa vicioasa sau o herniere a discurilor vertebrale.

Din acest motiv este recomandat ca fiziokinetoterapia sa fie efectuata doar cu supervizarea sau dupa studierea cu precizie a materialelor informative oferite de catre fiziokinetoterapeut, iar acesta la randul lui sa nu recomande suplimentar sau sa nu recomande anumite ramuri din fiziokinetoterapie decat la indicatia unui medic de recuperare medicala.

Medicul va analiza toate patologiile colaterale si cum acestea vor interfera si in plus isi va efectua toate analizele suplimentare necesare, pornind de la cele strict pe ramura sa de interes, adica de la o radiografie sau la necesitate un CT ori RMN, ori o ecografie sau si la alte analize pentru a stabili stadiul evolutiv al patologiei colaterale existente si astfel a determina tipul de terapie de recuperare necesara, durata unei sedinte si numarul de sedinte necesare, si de asemenea trebuie consultat ori de cate ori este schimbata starea de sanatate a pacientului dupa inceperea recuperarii medicale ale pacientului.

Ramuri

Fizioterapia are ca si ramuri, urmatoarele:

- Electroterapia: Aplicarea unor curenti diadinamici sau curenti de alta metoda care se efectueaza doar in saloanele de fizioterapie si care ajuta in special la o relaxare si decontracturare a muschilor afectati, totodata imbunatateste prin acesti curenti relaxarea ulterioara a musculaturii care poate provoca crampe severe, sau care prin fixarea lor pe componenta osoasa locomotorie, miscari incorecte, sau dureri osoase;

- Balneoterapia: Se refera la acele statii balneare. Balneoterapia este la randul sau cu doua subcomponente : termoterapia sau salino-terapia. Balneoterapia inseamna ca pacientul sa se cazeze la anumite statiuni balneare care vor avea amplasamentul pentru a asigura apa termala (apa calda in mod natural), apa cu continut bogat de acid carbonic, sau apa care contine in mod natural minerale si care pot fi absorbite prin tegument in aceste bai termale.

Termoterapia se refera mai precis la apa fierbinte sau la baia de aburi asa numitele saune, care pe de-o parte prin provocarea unei transpiratii dar intr-un climat umed, vor ajuta la o exfoliere mai rapida si facila dar si la o detoxifiere prin transpiratie si prin expandarea porilor, dar totodata vor asigura prin acei aburi o vasodilatatie (la fel ca si apa termala).

Tot in balneoterapie se mai regaseste si salinoterapia, adica statiunea aflata intr-o fosta sau functionala salina, acestea fiind situate la un nivel sub nivelul pamantului. Salina va produce asadar un aer mai racoros, dar prin continutul bogat in sare va produce o bronhodilatatie si care va asigura un flux al sistemului respirator mult mai bun.

- Masajul terapeutic, parte componenta a fiziokinetoterapiei se refera la masarea unor zone afectate si la asigurarea unei decontracturari musculare (asadar a unei miorelaxari), asigurarea prin acest masaj a unei relaxari osoase si a unei vasodilatatii prin comprimare initiala, care toate cumulate vor da o stare benefica terapeutica.

- Kinetoterapia se refera la miscari, se refera in principal la necesitatea efectuarii unor miscari corecte ale membrelor, fie ca vorbim de membrele superioare sau de cele inferioare si face mai precis referirea la faptul ca dupa fixarea unei proteze (post-operatorie ortopedica) sau dupa o fractura ortopedica ori un traumatism ortopedic, este necesar ca sa fie efectuata o kinetoterapie prin care sa fie asigurate miscarile corecte ale acestor membre incadrandu-se in miscarile anatomice, fiziologice. Aceasta este poate una din cele mai cunoscute indicatii conferite de fiziokinetoterapie.

- Fototerapia si terapia cu ultrasunete: Asemanatoare cu electroterapia intr-o oarecare masura, dar efectuate cu aparatura ce genereaza ultrasunete sau unde laser scurte (fototerapia), acestea au avantajul ca prin stabilirea unor lungimi de unda sau prin fixarea unei anumite frecvente pot actiona la ce profunzime se doreste si astfel se poate actiona si intern si extern in functie de necesitatea terapiei sau de zona ori organul vizat. Aceasta in schimb necesita un cost mai ridicat atat al terapiei datorat costului mai ridicat al aparaturii necesare acestui gen de terapie.

La acestea se pot adauga hidroterapia sau climatoterapia sau alte ramuri terapeutice, toate facand parte din cumulul total al fiziokinetoterapiei, toate constituind o masura terapeutica sau o masura adjuvanta si care vin toate in apanajul ramurei din medicina ce se numeste medicina recuperatorie.

Aplicatii, indicatii si beneficii

Dupa cum am precizat, aplicatiile ca si recomandare medicala terapeutica ale fizioterapiei sunt multiple si se refera la cel putin 5 ramuri din medicina care utilizeaza aceasta metoda in a conferi pacientului sanatatea scontata.

- Neurologie: In neurologia recuperatorie si anume dupa un accident vascular cerebral permanent sau tranzitoriu care adesea se poate solda cu o pareza ori paralizie, sau dupa un tromboembolism localizat si agravat printr-o componenta de compresiune nervoasa sau alte patologii neurologice, fiziokinetoterapia in special componenta de kinetoterapie si de masaj sunt necesare pentru a ajuta pacientul in primul rand sa nu isi piarda tonicitatea musculara (oprirea atrofierii si infunctionalitatii muschiului inervat din acea regiune a nervului afectat) sau pentru a isi recapata acea tonifiere musculara necesara unei activitati locomotorie adecvata.

Nevralgii cervicale sau nevralgii cervicobrahiale, neuromialgii, nevrite, lombosciatica.

- Reumatologica: Dupa herniile de disc sau discopatii ori in alte patologii reumatologice degenerative, precum coxartrozele, gonartroza sau spondiloze (artoza ar insemna afectarea articulatiei, iar prefixul este dat de localizarea articulatiei), de artrite, spondilite.

Toate acestea vor fi remediate terapeutic in principal prin fiziokinetoterapee si cam prin toate componentele acesteia, adica si kinetoterapie si balneoterapie si electroterapie deoarece vor asigura o decontracturara musculara in zona articulatiilor afectate, vor asigura o vasodilatatie si o mai buna vasculara, sau o distantare fiziologica a discurilor vertebrale unde acestea sunt fie tasate din cauza deteriorarii discului intervertebral de colagen, fie unde sunt herniate prin hernia de disc de grad mai mic produsa.

- Dermatologica: Afectari ale tesutului de colagen prin retractia aponevrozelor sau in cazul fibrozelor ori fibrozitelor ori dermatomiozitelor.

- Afectarea sistemului ortopedic: post-traumatic si dupa entorse, luxatii, fisuri de oase ori fracturari ale oaselor lungi, dar si in cazul afectarii oaselor bazinului. In special deoarece in ortopedie este necesar ulterior acestei interventii chirurgicale imobilizarea la pat timp mai indelungat, timp in care se poate sa apara ca si complicatie atrofia sau scaderea tonicitatii musculare.

- Kinetoterapia ca si ramura a fiziokinetoterapiei poate fi indicata si dupa alte operatii sau alte afectari care produc diskinezii, absenta unui control adecvat sau al pozitiei corecte de statura, toate acestea pot fi imbunatatite prin kinetoterapie.

- Kinetoterapia poate fi recomandata si in medicina sportiva, deoarece in acest caz nu este folosita ca si masura terapeutica ci mai degraba pentru tonifierea musculaturii si a spori astfel capacitatea de efort sau puterea musculara a indivizilor care fac fiziokinetoterapie, anumite tipuri de miscari de tonifiere sau masaj ca si parte componenta a antrenamentului zilnic.

- In tot ce inseamna hernii de disc sau discopatii va fi recomandata kinetoterapie sau electroterapie nu doar postoperator dar si preoperator, adica pentru a se incerca corectarea acestor patologii locomotorii in locul sau inainte de operatie.

Contraindicatii

Exista o serie de contraindicatii in cazul fiziokinetoterapiei deoarece in cazul co-existentei unor patologii sau in cazul in care se decide asupra unei masuri terapeutice inadecvate pot sa apara o serie de complicatii in cel mai rau caz, sau in cel mai bun caz masurile terapeutice sa nu fie eficiente.

Astfel ca, pentru persoanele cardiace, in special in cazul insuficientei cardiace ori a persoanelor care au varsta de peste 70 de ani nu este recomandata balneoterapia ori salinoterapia si nici baile termale sau baile de abur deoarece prin acestea, desi este sporita circulatia sanguina se vor agrava patologiile cardiace existente.

In cazul unei tulburari de depolarizare sau repolarizare cardiaca trebuie tinut cont ca nu este indicata electroterapia deoarece poate sa deregleze si mai mult aceste tulburari electrice care mai apoi vor putea duce la un infarct sau alte patologii din aceeasi categorie.

In alta ordine de idei, nu este voie la persoanele ce au suferit infarct miocardic sa faca balneoterapie sau electroterapie din aceleasi motive, insa aceasta nu inseamna o interdictie totala ci mai degraba o precautie.

Alte cazuri de contraindicatii sunt cele din sfera ortopedica si reumatologica si anume cand se recomanda masajul terapeutic sau kinetoterapia terapeutica deoarece trebuie alcatuita o schema de terapie de catre un medic de recuperare in concordanta cu radiografia si cu recomandarile medicului ortoped, deoarece anumite miscari produse incorect ori mult prea intens sau repetat pot produce o serie de disfunctii locomotorii chiar mai grave adica accentuarea fracturii sau a entorsei.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Quantica720
Tel: 0723271738
Sectorul 1, Strada Dr. Iacob Felix 49, București 011033

Citeste si despre:

Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe Paralizia obstetricala de plex brahial Polineuropatia cronica inflamatorie Encefalita Mituri legate de poliartrita reumatoida Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Sindromul de tunel carpian Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Gonartroza - osteoartrita genunchiului Platfusul Tratamente alternative pentru astm