Medicina sportiva si riscurile sportivilor

Publicat: 27 Mai 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Medicina sportiva este o ramura a specialitatilor medicale care se preocupa cu precadere in studierea pentru ca mai apoi aplicarea informatiilor medicale in domeniul sportiv.

Aceasta ramura studiaza tipurile de patologii la care sunt predispusi sportivii de performanta sa le manifeste.

Sigur cand vorbim de sportivi de performanta primul gand ne duce la un fotbalist de cariera. Insa sportul nu inseamna doar fotbal ci inseamna o multitudine de activitati sportive de performanta.

Insa aceste informatii la modul general, legate de medicina sportiva pot fi cunoscute si de catre indivizi fara sa aiba activitate sportiva de performanta. Deoarece nu se refera strict la acei sportivi de performanta, ci pot sa aiba importanta si pentru persoanele care efectueaza activitate fizica fara a face din aceasta o ocupatie permanenta.

Beneficiile unei activitati minimale fizice

In general orice om trebuie sau ar fi indicat sa efectueze cel putin 30 de minute pe zi de activitate sportiva. Fie ca aceasta se refera la jogging, la a frecventa cu regularitate o perioada de 2 ore la 3, 4 zile (deci tot la o medie de 30 de minute per zi) o sala de fitness.

Sau in cazul persoanelor care efectueaza in fiecare week-end mersul pe bicicleta sau pe role, toate activitatile fizice sunt indicate. Beneficiile acestui exercitiu fizic regulat sunt vaste. In primul rand se vor tonifia toti muschii. Practic toata musculatura este intr-o oarecare masura intr-o stare de contractie permanenta care ne asigura noua postura.

Aceasta se numeste tonicitate musculara. Pentru o persoana obeza sau o persoana sedentara aceasta activitate este dificila deoarece este singura activitate musculara desfasurata de tesutul muscular.

Exista o imbunatatire a respiratiei, deoarece in timpul efortului fizic vor fi solicitate toate componentele sistemului respirator si practic se va accelera epurarea de dioxid de carbon a organismului.

Circulatia sanguina este toata activata si astfel se reduce riscul de trombi plus ca intoarcerea venoasa este activata mai bine, fapt care va duce la o trofiere mult imbunatatita.

Sport

Deoarece nu toate persoanele care citesc acest articol si-au ales o cariera in domeniul sportiv nu ne vom referi doar la acestia. La un mod teoretic orice persoana este inscrisa la un club sau practica cu regularitate un sport, poate fi considerat un sportiv de performanta.

Regularitate poate insemna ca doar in week-end sa existe o proba de competitie (un meci de box, o repriza a unui turneu de karate, etc.) si in restul saptamanii sa mai existe cel putin doua antrenamente pentru competitie. Exista si cazul persoanelor care au o recurenta de 3, 4 ori pe saptamana sa fie prezente la o sala de fitness pentru exercitii fizice fara a exista o competitie.

Toata aceasta activitate trebuie sa tina cont ca beneficiile sunt multiple si ca pe langa cele fizice si cele ce tin de formarea unui caracter: incredere in sine, sirguinciozitate si rigurozitate cat si spirit de competitie exista numeroase beneficii medicale.

Totusi nu pentru a estoma aceasta activitate ci doar pentru a atrage atentia, exista cateva ramuri din cadrul ce tine de patologiile care pot sa apara in medicina sportiva ca urmare a efectuarii unui sport de performanta.

Exista cateva sfaturi simple care daca sunt urmate se pot reduce si aceste minime efecte secundare care pot sa apara ca urmare a efectuarii unui sport.

Antrenament

In ce priveste simplul antrenament, este bine sa avem in vedere momentul de debut al exercitiilor fizice. Adica perioada in care se incepe antrenamentul fizic. Acum organismul nu este inca pregatit la a efectua miscari fizice intense sau pe o durata foarte intensa.

In cazul in care nu ascultam de acest prim sfat exista riscul pe care multi dintre noi l-am cunoscut si anume: febra musculara. Febra musculara este cauzata de eliberarea in circulatie a acidului lactic. Un acid care este eliberat ca urmare a suprasolicitarii tesutului muscular.

Aceasta febra musculara este practic cel mai scazut efect nedorit in debutul unui antrenament. In cazul in care insa vorbim de un sport care implica miscari ample sau care solicita elasticitatea, precautia trebuie sa fie orientata spre intinderi musculare.

Fiecare fibra musculara are un anumit grad de elasticitate, care intocmai ca la un arc dupa eliminarea factorului de forta care il supune la aceasta intindere, trebuie sa revina la forma initiala. Daca aceasta elasticitate este fortata brusc la prea mult, exista riscul de intindere musculara.

O alta precautie care trebuie luata in seama este in cazul in care se doreste a se efectua o activitate musculara cu greutati prea mari, unde exista riscul de accidentare.

Adaptarea tipului de sport la conformatia organismului

Toate persoanele se nasc cu o anumita capacitate pe fiecare domeniu in parte. In timp ce unii au un spirit artistic mai dezvoltat, alti au activitatea cerebrala mai dezvoltata, iar alte persoane sunt mai abile in tot ce inseamna activitate fizica.

Insa fiecare avem un talent spre o anumita ramura a activitatilor fizice. Adica in timp ce anumite persoane sunt mai abile pentru anduranta si astfel sunt mai bune in ce tine de jogging, sau in activitatea de alergare, adica poate deveni un bun fotbalist.

Alte persoane sunt mai abile in ce inseamna extensibilitate, adica au predispozitia in a efectua sporturi precum karate, judo sau alte tipuri de miscari de contact.

Este important ca fiecare activitate sportiva sa nu fie neaparat raportata la alte persoane, adica ce pot sa faca alte persoane ca si capacitate a unui efort fizic. Astfel ca nu incercati sa va suprasolicitati organismul pentru o demonstra o activitate fizica mai buna decat alte persoane.

In alta ordine de idei, este bine ca la inceputul oricarui tip de exercitiu fizic sa se inceapa cu un tip de exercitii denumit cardio. De asemenea, in orice exercitiu fizic exista principalul risc de suprasolicitare cardiaca, fapt pentru care inca o data se mentine recomandarea ca orice exercitiu fizic sa inceapa cu unul cardio.

Ce inseamna exercitiile cardio?

Exercitiile cardio sunt in primul rand toate tipurile de exercitii care presupun greutati mici sau un grad de dificultate fizica per repetare foarte redusa dar cu multe repetitii. De regula orice tip de exercitiu sau orice aparat va avea un grad de dificultate per repatare, in cazul unei biciclete aceasta poate sa supuna la nivelul 1 (cel mai redus grad de dificultate) o rezistenta scazuta, iar pe baza ce marim gradul de dificultate, rezistenta sa fie tot mai mare.

Exercitiile cardio se refera mai ales la cele care implica bicicleta, sau banda de alergat. Cardio sunt si fandarile sau exercitiile de pregatire pentru adevaratul exercitiu. In tot acest timp inima incepe sa isi creasca frecventa cardiaca pentru a se putea adapta treptat la exercitiile fizice ce vor urma.

Frecventa respiratorie va creste si musculatura va incepe sa treaca intr-o etapa de tonificare tot mai buna pe baza ce se efectueaza aceste exercitii. Intregul interval de exercitii cardio sau exercitii de pregatire trebuie sa fie de aproximativ 25% din durata totala a exercitiilor.

In timp ce exercitiul propriu-zis poate sa ocupe durata a 50-60% din totalitatea exercitiului. Iar restul de 15-25% trebuie sa fie pentru o reducere gradata a tipului de exercitiu.

Daca aceste procente vor fi respectate, se reduce major riscul de un infarct, de formare de trombi sau de patologii in tot ce inseamna cardiac sau circulator. Deoarece inimii i se va da timp de adaptare si musculatura va fi pregatita, iar cresterea masei musculare va fi gradata.

Fara steroizi sau proteine naturale

Tot mai des intreaga gama de comercializare a acestei categorii de produse vor mentiona, ca sunt naturale sau extras natural. Practic, in ziua de azi, dupa eticheta tot mai multe produse sunt naturale decat ne-ar veni sa credem.

In cazul produselor de energizare, steroizi, se vor mentiona ca nu contin decat proteine naturale ori esentiale. Folosirea oricaror din aceste substante va putea produce un efect foarte nociv in functie de tipul de energizant.

La steroizi este vorba de dezvoltarea rapida si ne-naturala a unei mase musculare. Insa aceasta afectare se va produce si la nivel cardiac, unde miocardul va fi obligat sa isi mareasca masa, volumul si forta fara un parcurs natural care va predispune la un infarct miocardic, deoarece nu pot fi adaptate la fel de repede si vasele coronare care hranesc inima.

Altfel spus, inima se dezvolta nenatural de repede si de mult, dar partea de infrastructura, de hranire a ei nu va avea cum sa tina pasul si va duce la o permanenta carenta de sange cu oxigen si nutrienti.

Totodata toate aceste substante pentru sporirea capacitatii fizice vor avea un rasunet in ficat. Ficatul care este si laboratorul nostru si locul in care se inactiveaza toate substantele nocive si se activeaza toate substantele din organism, va forma o serie de chisturi. Aceste chisturi se pot maligniza sau ramane la stadiul de tumori benigne foarte periculoase pentru organismul uman.

Asadar, indiferent cat de multumitoare este activitatea fizica, aceasta poate fi sporita doar treptat printr-un antrenament gradat. Orice ardere a etapelor prin aceste substante nu vor cauza decat efecte nedorite, indiferent ca vorbim de acele proteine "naturiste", steroizi sau energizante.

Riscurile in functie de tipul de sport

In medicina sportiva se mai invata despre riscul pe care il prezinta fiecare tip de activitate sportiva in parte.
Dupa cum am precizat, universal valabil un risc este cel asupra sistemului cardio-vascular. Asadar intodeauna efectuati o incalzire inainte de inceperea propriu-zisa a exercitiului fizic si riscul se va reduce la minim.

Nu incercati niciodata sa va suprasolicitati organismul, deoarece orice incercare de sporire sau de fortare a organismului va putea avea o multitudine de efecte nedorite.
In activitea ce implica contact fizic multiplu exista riscul de fracturi, de entorse sau de lezare a tesutului osos sub diferite forme. Totodata in orice fractura se adauga riscul de trombi ulteriori.

In orice inrautatire a starii de sanatate sau starii de comfort este bine a se sista imediat activitatea fizica depusa si totodata este indicat a se consulta medicul pentru ca problema depistata initial sa nu fie cu atat mai grava.

Daca sunteti sportiv sau doriti sa deveniti unul de performanta este foarte important sa va efectuati anual acele analize de rutina, ce implica un EKG, o hemoleucograma completa si poate chiar si o ionograma pentru a se depista daca exista modificari nocive ce s-au produs sau sunt pe cale sa se produca in organism.

Medicina sportiva sau activitatea sportiva are foarte multe efecte benefice daca este efectuata cu cumpatare si nu se fac excese in niciuna din aceste ramuri.


Citeste si despre:

Supraponderabilitatea Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Obezitatea Astmul bronsic la adolescenti si adulti Cat de periculoasa este sarea in alimentatie Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Magneziu: biofactor esential in sanatatea noastra Cearcanele la copii Rolul sportului in preventia cancerului Scaderea in greutate prin sport Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat