Anghinarea – beneficii si contraindicatii

Actualizat: 21 Ianuarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anghinarea este un aliment versatil, desi multi il considera o leguma. Acest aliment are beneficii nutritionale, fiind consumat in primul rand datorita avantajelor asociate cu protectia impotriva diferitelor forme de cancer si stimularea sistemului imunitar.

Anghinarea scade nivelul colesterolului si protejeaza impotriva diferitelor boli, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Anghinarea a fost foarte mult timp renumita pentru detoxifierea organismului, imbunatatind si starea de sanatate a ficatului, complicatiile problemelor digestive, cum ar fi indigestia sau constipatia, sindromul colonului iritabil sau chiar diareea.

Mai mult decat atat, aceasta planta miraculoasa poate reduce tensiunea arteriala, elimina mahmureala si stimuleaza urinarea.

Partea comestibila a plantei de anghinare este reprezentata de mugurii care se formeaza in capul florilor, inainte ca planta sa fie pe deplin inflorita. De asemenea, una dintre cele mai importante parti ce este cautata este ”inima”. Aceasta este adesea considerata o delicatesa sau cel putin partea cea mai delicioasa a plantei.

Valoarea nutritiva a plantei de anghinare

Anghinarea contine niveluri scazute de grasimi saturate si colesterol, fiind in acelasi timp o sursa bogata in fibre, vitamine si minerale. Aceasta contine vitamine, cum ar fi vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, vitaminele B6, B12, A, E, D si vitamina K.

Anghinarea mai contine si minerale, cum ar fi calciu, fier, zinc, sodiu, potasiu, mangan, fosfor si zinc.

Beneficiile plantei de anghinare

a. Prevenirea cancerului – anghinarea are cele mai inalte niveluri antioxidante dintre toate legumele. Este clasata pe locul 7 din 1000 in ceea ce priveste continutul antioxidant. Antioxidantii sunt unul dintre principalele mijloace de aparare a sistemului imunitar impotriva efectelor radicalilor liberi, naturali de produse ale metabolismului celular, ce pot duce la o serie de stari si boli periculoase, inclusiv cancer sau boli cardiace.

Proprietatile antioxidante ale plantei de anghinare provin dintr-o serie de surse, dintre care una este polifenolul. Polifenolii au calitati chemopreventive, ceea ce inseamna ca pot incetini, opri sau inversa efectele cancerului la un pacient. Vitamina C este un alt antioxidant binecunoscut, iar aceasta se gaseste in cantitati importante in anghinare.

A fost demonstrat ca vitamina C incetineste conditiile de mucozita si fibroza, reducand sansele de aparitie a cancerului de san. In cele din urma, alte studii au aratat ca extractul de frunze de anghinare poate fi folosit pentru a induce apoptoza celulelor (moartea celulara), precum si proliferarea celulelor atunci cand este injectata in mase canceroase. Poate reduce sansele de aparitie a cancerului de prostata, de san sau leucemie. Practic, consumati anghinare daca doriti sa evitati cancerul.

b. Sanatatea inimii – in afara de abilitatile sale impresionante de a lupta impotriva cancerului, anghinarea este considerata benefica si pentru inima. Anumite ingrediente din frunzele de anghinare reduc nivelul colesterolului rau (LDL) si cresc nivelul de colesterol bun (HDL).

Colesterolul este un tip de grasime care se acumuleaza in arterele sistemului cardiovascular, blocand fluxul de sange si crescand tensiunea arteriala, ajungandu-se pana la atacuri de cord fatale sau accident vascular cerebral. Astfel, orice metoda de reducere a colesterolului rau este utila, astfel consumati anghinare, pentru ca imbunateste si functiile inimii.

c. Tensiunea arteriala – deoarece anghinarea contine surse bogate de potasiu, un mineral esential ce are un impact pozitiv asupra numeroaselor sisteme de organe in intreg organsimul, aceasta ajuta la neutralizarea efectelor excesului de sodiu, care este cunoscut drept un precursor al cresterii tensiunii arteriale.

Prin urmare, anghinarea actioneaza ca un vasodilatator si este deosebit de util pentru cei care au luat deja medicamente pentru hipertensiune. Diabeticii sunt incurajati sa consume anghinare pentru a preveni complicatiile asociate cu tensiunea arteriala. In cele din urma, o scadere a tensiunii arteriale poate reduce sansele de atacuri de inima si boli coronariene.

d. Sanatatea ficatului – anghinarea a fost utilizata si ca tonic hepatic. S-a constatat ca, in aghinare, cinarina si silimarina imbunatatesc starea generala de sanatate a ficatului prin reducerea prezentei toxinelor si faciliteaza eliminarea lor din ficat si din corp. Unele studii au aratat ca acesti antioxidanti promoveaza activ regenerarea si repararea celulelor hepatice deteriorate, deoarece ficatul este unul dintre cele mai lente organe din corp.

e. Problemele digestive – anghinarea contine surse de fibre alimentare. Fibrele din alimente ajuta la mentinerea miscarilor regulate ale intestinului, elimina simptomele de constipatie. In plus, daca aveti probleme cu diareea sau cu scaunul, fibrele pot absorbi excesul de lichid si formeaza miscarile sanatoase ale intestinului. Un alt beneficiu suplimentar al plantei de anghinare in ceea ce priveste digestia este impactul acesteia asupra vezicii biliare.

Anghinarea calmeaza vezica biliara inflamata si poate rezolva o problema comuna a unui canal blocat din organ. Anghinarea poate stimula productia si secretia de sucuri gastrice.

f. Mahmureala – dupa cum am mai spus, aghinarea poate fi ca un ”balsam” pentru ficat, reducand orice blocaj sau nivelul de toxine din sange prin eliminarea lor rapida din organism. Prin urmare, anghinarea este perfecta pentru mahmureala, iar unii aleg sa mestece cateva frunze de anghinare dupa o astfel de experienta.

g. Malformatiile congenitale – ca si cum toate aceste beneficii ale sanatatii nu ar fi de ajuns, anghinarea ajuta femeile insarcinate sa nasca copii sanatosi. Nivelurile ridicate de acid folic gasite in anghinare pot preveni defectele de tub neural.

h. Sanatatea oaselor – aghinarea este unul dintre cele mai bune si consumate alimente de pe piata pentru multitudinea de vitamine si minerale, in special minerale, cum ar fi magneziul, fosforul si manganul. Aceste minerale sunt componente esentiale de crestere a sanatatii si densitatii oaselor, reducand astfel sansele de aparitie a osteoporozei.

i. Functiile metabolice – magneziul si manganul sunt ambele parti esentiale ale proceselor metabolice ale organismului si sunt gasite in cantitati semnificative in planta de anghinare. Magneziul este o parte importanta a sintezei de proteine in tot corpul, ajutand si la optimizarea aportului de calciu, consolidand oasele. Manganul este mai putin implicat decat magneziul.

j. Functiile creierului – exista o serie de aspecte legate de anghinare precum ca este benefica pentru sanatatea creierului, inclusiv calitatea acesteia ca vasodilatator, ce permite ca mai mult oxigen sa ajunga la creier pentru a avea o functie cognitiva ridicata. Deficientele de fosfor au fost asociate cu un declin serios in capacitatea cognitiva, deci, daca doriti sa pastrati creierul sanatos, mancati anghinare.

Anghinarea este sigura atunci cand este consumata in cantitatile utilizate in produsele alimentare, dar si atunci cand este administrata ca un medicament. Insa, la unele persoane, aceasta planta poate provoca diverse reactii adverse, cum ar fi gaze intestinale sau reactii alergice. Oamenii care prezinta reactii alergice sunt cei alergici la plante, cum ar fi galbenele, margarete si alte plante similare.

Precautii si atentionari speciale

Alaptarea – nu exista suficiente informatii fiabile cu privire la siguranta de a consuma anghinare daca alaptati. Ramaneti totusi in siguranta si incercati sa evitati utilizarea plantei de anghinare.

Obstructia de duct biliar – exista temerea ca planta de anghinare ar agrava obstructia de duct biliar prin cresterea fluxului biliar. Daca suferiti de aceasta afectiune, nu folositi anghinare fara a discuta mai intai despre decizia luata cu medicul dumneavoastra.

Alergiile legate de plante – anghinarea poate provoca o reactie alergica la persoanele ce sunt sensibile la plantele din familia Asteraceae/Compositae. Membrii acestei familii sunt ambrozia, crizantemele, galbenelele, margaretele si multe altele. Daca aveti alergii, asigurati-va ca vorbiti cu medicul inainte de a lua anghinare.

Calculii biliari – anghinarea ar putea face rau calculilor biliari prin cresterea fluxului biliar, astfel ca utilizati anghinare cu precautie.

Extractul de frunze de anghinare poate fi luat ca un tratament naturist pentru a sprijini functia hepatica si pentru a reduce colesterolul pentru diversele probleme digestive, cum ar fi stomac deranjat, greata sau diaree usoara. Extractul de frunze de anghinare este, in general, foarte sigur. Aproape niciun efect secundar nu este asociat cu acest medicament pe baza de plante.

Ficatul si efectele asupra vezicii biliare. Bila este un lichid produs de ficat si stocat in vezica biliara. Acesta ajuta la digestia grasimilor si elimina toxinele din ficat. Deoarece extractul de frunze de anghinare pare sa afecteze ficatul prin stimularea fluxului de bila, persoanele cu boli de ficat ar trebui sa fie precaute cu privire la administrarea acestei plante.

Extractul de frunze de anghinare, de asemenea, provoaca contractii ale vezicii biliare, astfel incat cei cu boli ale vezicii biliare sau calculi biliari ar trebui sa ia aceasta substanta sub supraveghere medicala.

Efectele diuretice ale plantei de anghinare. Frunzele de anghinare au fost folosite in mod traditional ca un diuretic in medicina europeana. Oamenii gatesc si mananca frunze de anghinare – dar nu si inimile plantei – ca leguma pentru a stimula rinichii. Oricine ia frunze de anghinare pentru scopuri diferite trebuie sa fie constient ca provoaca urinari mai frecvente.

Reactii alergice

Persoanele care sunt alergice la arnica, crizanteme, margarete, galbenele pot fi alergice la extractul de frunze de anghinare, deoarece aceste plante au mai multe proprietati comune.

Semnele unei reactii alergice includ o eruptie pe piele sau urticarie, mancarimi, umflaturi, respiratie suieratoare sau probleme de respiratie ori dificultate la inghitire. O reactie alergica la extractul de frunze de anghinare solicita asistenta medicala de urgenta. Aceasta poate duce la anafilaxie, o reactie soc ce poate pune viata in pericol.

Anghinarea – sugestii de servire. Inainte de a gati cu anghinare, spalati si taiati spinii mici care se afla la sfarsitul frunzelor. De asemenea, curatati excesul de vapori ce pot fi amari la gust. Anghinarea poate fi preparata intr-o tigaie cu apa, puteti adauga ierburi si condimente pentru o aroma mai buna. Dupa fierbere, anghinarea poate fi mancata calda sau rece. Se poate servi si cu sosuri.


Citeste si despre:

Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Detoxifierea de primavara 28 de alimente supernutritive Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume Dieta Dukan Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Litiaza biliara - cauze si tratament Flatulenta Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale Dischinezia biliara Indicele glicemic al alimentelor