Dr. Carmen Mihalache
Director medical
Sport Med Center
Suferinta somatica lasa rani atat fizice cat si psihice. De aceea ele trebuiesc tratate impreuna. Stresul fizic perturba de multe ori comportamentul psihic, pacientul capatand un fel deosebit de a se purta fata de perioada sanatoasa din viata lui. El devine anxios, preocupat de suferinta lui, cu un prag al durerii scazut, mai ales cand dupa suferinta fizica, s-a instalat un grad de invaliditate.
Psihologul este important in astfel de cazuri, interventia lui fiind obligatorie in cazul in care pacientul este mai labil si singur nu poate depasi situatia. Consilierea reprezinta un ansamblu de actiuni care au ca scop modificarea unui comportament nedorit al pacientului. Kinetoterapeutul prin anumite gesturi, prin comunicare, atitudini, poate ajuta in acest sens, pacientul fiind convins ca se face tot posibilul ca boala lui sa se amelioreze in cel mai scurt timp posibil.
Autoreglarea consta in capacitatea individuala de autocunoastere, de a realiza care este efortul pe care trebuie sa il faca pentru a obtine ce si-a propus, in cazul nostru referindu-se la planul de recuperare necesar pentru atenuarea problemelor de sanatate.
Gandirea pozitiva este o autosugestie, se stie ca, gandurile negative ingreuneaza procesul de vindecare. Cuvinte cheie cum ar fi “ problema mea se poate rezolva” si nu “nu se mai poate face nimic in situatia mea”, pot da o abordare total diferita starii de sanatate pe care o putem avea la un moment dat.
Relaxarea este o metoda psihoterapeutica prin care se va induce o decontractie musculara sau nervoasa, cu efect pozitiv asupra starii generale a pacientului nostru. Se stie ca exista o stransa legatura intre stres si tonusul muscular, scaderea tonusului muscular duce la scaderea stresului si invers. Tehnicile de relaxare incearca prin scaderea hipertoniei musculare sa scada direct proportional stresul, gradul de incarcare psihica.
Exista doua feluri de relaxare: partiala si generala.
Relaxarea generala reprezinta tonusul muscular postural de repaus, adica relaxarea intregii musculaturi scheletice, in absenta contractiilor voluntare. Relaxarea partiala reprezinta tonusul muscular de repaus localizat exclusiv la nivelul unui segment sau grup muscular. Se mai numeste relaxare diferentiata, concomitent cu relaxarea localizata, restul corpului poate executa contractii statice sau dinamice.
Atunci cand vom privi pacientul nu numai din punct de vedere fizic ci si psihic, vom avea reusite mult mai bune ca rapiditate de vindecare. Cabinetul psihoterapeutul este de obicei ultimul cabinet in care intra pacientul in situatii dificile de sanatate.
Trebuie sa invatam ca psihoterapia este o metoda de a ajuta pacientul sa isi exteriorizeze suferinta ,ca il ajuta sa mearga mai departe. Exista multe boli cronice care sunt sau pot deveni invalidante, in care ajutorul psihologic poate fi de un real folos, atat pentru pacient cat si pentru familia acestuia. In functie de boala cronica dobandita de pacient, solicitarea va fi si ea diferita.
In lupta cu o boala cronica, batalia poate fi castigate sau nu sau poate fi castigate mai repede sau mai incet. Sunt momente in care credem ca lupta este castigata si momente in care simtim ca pacientul este descurajat, ca “cedeaza armele”.
Psihoterapia ajuta in acest moment, atunci cand incertitudinea ia locul certitudinii. O boala invalidanta aduce in timp limitari de activitate, bolnavul trebuie sa renunte rand pe rand la viata dinainte, la aspectele ei frumoase si sa se limiteze la ce poate face in acel moment.
Impacarea cu aceasta situatie se poate face mai repede sau mai incet in functie de temperament, de puterea interioara a fiecaruia. Stilul de viata cu care era obisnuit in ultimii ani poate ramane o amintire sau se poate limita mult in functie de gradul de afectare fizica.
Pacientul va trai clipe de inferioritate fata de ceilalti si acest lucru poate merge pana la izolare sociala. Depresia se afla la capatul acestei suferinte, ea putandu-se instala chiar de la inceput.
Am incercat sa exprim motivele pentru care sfatul unui psiholog alaturi de munca kinetoterapeutuuil devin indispensabile, educatia ar trebui sa indrume mai des oamenii catre un ajutor competent.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.