Hidroterapia

Actualizat: 21 Decembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hidroterapia este parte a medicinei care implica utilizarea externa a apei, pentru a mentine si restabili starea de sanatate a unei persoane.

Hidroterapia include sauna, baile cu abur, baile pentru picioare precum si aplicarea de comprese cu apa calda si rece. Parintele hidroterapiei este Sebastian Kneipp, un calugar bavarez care a trait in secolul 19. Kneipp considera ca bolile pot fi vindecate prin eliminarea toxinelor din organism cu ajutorul apei.

Tipuri de hidroterapie

Hidroterapia poate fi practicata fie in centrele de sanatate sau poate fi recomandata la domiciliu ca metoda de autoingrijire.

Unele dintre cele mai utilizate tipuri de hidroterapie sunt:
- baile de sezut (sitz) - implica folosirea a doua recipiente cu apa: unul rece si unul cald. Se va sta intr-un recipient cu sezutul si apoi se va alterna cu celalalt. Baile de sezut sunt recomandate pentru tratarea hemoroizilor, sindromului premenstrual, cistita, polipi;
- baile cu apa calda - se va sta in apa calda timp de pana la 30 de minute in functie de tipul conditiei implicate. Pot fi adaugate saruri epsom, namol mineral, uleiuri pentru aromoterapie, ghimbir si chiar saruri de la marea moarta;
- sauna - caldura uscata;
- baia turceasca sau baia cu aburi;
- impachetarile - presupun folosirea de carceafuri ude cu care se va acoperi o persoana care va sta in pozitia culcat. Metoda poate fi folosita in cazul racelilor, bronsitei, afectiunilor pielii, infectii si dureri musculare;
- tratament cu ciorapi umezi - poate fi utilizat pentru tratarea durerilor de gat, infectiilor urechii, durerilor de cap, migrene, congestie nazala, infectii respiratorii ale cailor superioare, tuse, bronsita si infectii ale sinusurilor;
- cataplasme fierbinti - pot fi utilizate pentru tratamentul unor afectiuni acute cum ar fi racelile in piept si tuse, ameliorarea simptomelor si reducerea duratei de vindecare.

Cum functioneaza

Proprietatile de vindecare si recuperare ale hidroterapiei se bazeaza pe efectele termice si/sau mecanice. Acestea implica reactia organismului la stimuli calzi si reci, la aplicarea prelungita de caldura si la presiunea exercitata de apa. Nervii transporta impulsuri la nivelul pielii care sunt resimtite apoi mai adanc in corp, care pot avea un rol esential in stimularea sistemului imunitar si care influenteaza productia de hormoni de stres, revigoreaza circulatia, digestia, imbunatatesc fluxul sanguin si reduc sensibilitatea la durere.

Daca o persoana are muschii incordati, sufera de anxietate de stres, o baie sau un dus fierbinte ar putea fi o solutie optima. In cazul in care intervine oboseala si stresul, poate fi alternata o baie calda cu una rece, revigoranta care poate ajuta la stimularea corpului si mintii.Miscarea apei stimuleaza receptorii de la nivelul pielii, stimuleaza circulatia sanguina si elibereaza tensiunea musculara.

Indicatii

Hidroterapia si baile termale sunt utilizate in mod special pentru tonifierea organismului, stimularea digestiei, circulatie, sistemul imunitar si pentru ameliorarea durerilor. Metodele utilizate vor fi diferite, in functie de tipul conditiei implicate.

Apa elibereaza organismul de stres, intinereste organismul, amelioreaza simptomele de la nivleul pielii si muschilor, calmeaza plamanii, inima, stomacul si echilibreaza sistemul endocrin prin stimularea reflexelor nervoase de la nivelul maduvei spinarii.


Citeste si despre:

Detoxifierea prin hidroterapie Reabilitarea prin hidroterapie Hiperaciditatea gastrica Tipuri majore de distrofie musculara Anexita Durerea cronica Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Berberina, un ajutor natural pentru echilibru metabolic si sanatate Sindromul de tunel carpian Tratamentul kinetic in cadrul afectiunilor urinare Artrita juvenila reumatoida Clisma Gonartroza - osteoartrita genunchiului Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase Tulburarile gastrointestinale