Reflexoterapia – beneficii si contraindicatii

Actualizat: 12 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Reflexoterapia reprezinta aplicarea de presiune adecvata pe diferite puncte si zone ale diferitelor parti ale corpului, cum ar fi picioare, maini sau urechi.

Reflexoterapeutii cred ca aceste zone si puncte reflexe corespund diferitelor organe si sisteme ale organismului si mai considera ca apasarea lor are un efect benefic asupra organelor si asupra starii generale de sanatate a persoanelor.

De exemplu, reflexoterapia sustine ca are un loc specific la nivelul picioarelor, zona ce corespunde punctului vezicii urinare. Atunci cand practicantii de reflexoterapie folosesc degetele pentru a aplica presiune pe picior, acest lucru afecteaza functionarea vezicii urinare.

Desi reflexoterapia nu este folosita pentru a diagnostica sau a vindeca diverse probleme de sanatate, milioane de oameni din intreaga lume utilizeaza aceasta pentru a veni in completarea altor tratamente, atunci cand abordeaza diverse conditii, cum ar fi anxietatea, astmul, tratamentul impotriva cancerului, problemelor cardiovasculare, diabetului, durerilor de cap, problemelor renale si sinuzitei.

Reflexoterapia este in continua crestere in Europa si Asia, atat ca o completare pentru alte tratamente, cat si drept masura preventiva.

Beneficiile unui tratament cu reflexoterapie

-Eliberarea de stres si rezolvarea dezechilibrelor din sistemul nervos, cum ar fi insomnia sau anxietatea, care sunt cele mai populare si benefice tratamente ale reflexoterapiei. Aceasta tehnica terapeutica ajuta la eliberarea tensiunii emotionale acumulate si reduce anxietatea psihosomatica.

-Reglementeaza functiile de veghe si de somn, conferind posibilitatea odihnei complete. In plus, fata de eliminarea stresului, reflexoterapia activeaza sangele si circulatia energiei psihice. Tratarea intregului sistem nervos al organismului prin punctele de presiune ale reflexoterapiei la nivelul piciorului influenteaza direct functiile limfatice si imbunatateste functia de aparare a organismului.

-Un alt beneficiu al reflexoterapiei este reglementarea sistemului digestiv. Aceasta tehnica terapeutica imbunatateste metabolismul, ajutand la eliminarea toxinelor. Reflexoterapia ajuta la eliberarea acelor substante ce reprezinta un avantaj pentru sanatatea dumneavoastra. Reflexoterapia este o excelenta metoda de purificare a organismului.

-Datorita analgezicelor si a efectelor de prevenire, reflexoterapia amelioreaza durerea dintr-o anumita zona, prevenind de altfel si reaparitia durerii.

-Aceasta tehnica terapeutica este ideala pentru toti cei care sufera de dureri de cap. Aduce beneficii in tratamentul bolilor comune, cum ar fi cele mentionate mai sus, respiratorii, digestive, tulburari cardiace, circulatorii, hormonale, urinare, ale sistemului de reproducere, depresiei, durerilor de spate, durerilor musculare, artritei si chiar alergiilor.

Contraindicatiile reflexoterapiei

Ca si in cazul terapiilor foarte eficiente, exista si contraindicatii ale reflexoterapiei. In acest caz, putem alege intre absolut (de ce nu trebuie inceputa aceasta terapie) sau relativ (daca boala se poate trata cu ajutorul metodei, insa cu anumite retineri).

a. Contraindicatii absolute:
-inflamatie acuta a sistemului circulator sau limfatic (riscul de declansare a trombilor);
-boala cardiaca ischemica (angina pectorala, tromboza, infarctul miocardic);
-reumatismul articular acut;
-boli ale venelor (flebita, varice, tromboza venoasa profunda, tromboza venei renale);
-boli ale vaselor si ganglionilor limfatici (limfoame, infectii);
-anevrisme;
-sarcini cu risc de avort;
-leziuni ale unor rani, fracturi, entorse sau alte probleme ce impiedica contactul direct.

b. Contraindicatii relative:
-boala Sudeck (un tip de distrofie);
-gangrena;
-boli infectioase ale pielii (in functie de evolutie sau sensibilitate se poate lucra cu manusi);
-psihoza (se poate lucra atunci cand pacientul este insotit de un membru al familiei, insa nu se pot prezice reactiile adverse);
-la femeile insarcinate se va evita zona genitala.

Ori de cat ori faceti reflexoterapie ar trebui sa beti apa intotdeauna dupa tratament. Beti mai multa apa decat de obicei timp de cel putin 24 de ore dupa orice tratament cu reflexoterapie.

Cand incepe momentul de reflexologie, aceasta terapie actioneaza cu pana la de doua ori mai mult pentru a scapa de deseurile de la celule, organe, sange si orice parte a corpului. Apa foloseste la eliminarea deseurilor din organism. Fara apa puteti experimenta simptome asemanatoare gripei, dureri de cap si oboseala severa timp de 24 de ore.

De retinut este faptul ca acest masaj nu are un pret unanim stabilit, astfel ca specialistul va evalua costul. Realitatea este ca reflexoterapia este unul dintre cele mai ieftine masaje de pe piata, pentru ca nu sunt necesare creme speciale sau orice altceva. Trebuie sa stiti ca un tratament intreg de reflexoterapie va consta in mai multe masaje, in functie de problema. Acesta va fi intre 6 si 8 sedinte cu specialistul reflexoterapeut (2 masaje pe saptamana).

Orice reactie adversa pe care o puteti simti de la reflexoterapie este benefica, deoarece este modul in care organismul se vindeca de la sine in urma unui tratament. Fiecare persoana reactioneaza diferit la eliberarea unui nivel ridicat de tensiune din corpul sau. Unii oameni au experimentat un sentiment de euforie si relaxare profunda si de ce nu, o nevoie crescuta de a curata organismul.

Acestea sunt unele dintre reactiile fizice comune ale eliberarii toxinelor din corp:

-Flatulenta si miscari ale intestinului mai frecvente;
-Afectiuni ale pielii agravate – transpiratie si cosuri;
-Tonul pielii si textura tesutului imbunatatite datorita circulatiei mai bune;
-Secretii ale membranelor mucoasei din nas, gura si bronhiole;
-Greata;
-Stare de febrilitate;
-Somn odihnitor;
-Depresia.

Toate aceste reactii sunt o parte din procesul total de vindecare. Se sugereaza sa beti apa la temperatura camerei, cu suc de lamaie sau otet de cidru de mere pentru a accelera spalarea de toxine.

Legatura dintre reflexoterapie si pierderea in greutate

Reflexoterapia este folosita pentru a pierde din greutate? Pe scurt, raspunsul este da si iata cateva motive:

a. Reflexoterapia poate crea un individ mai echilibrat, motivat si plin de energie, care apoi se simte in stare sa se concentreze pe un stil de viata mai sanatos prin diverse diete sau exercitii fizice. Multe persoane care sunt supraponderale pot deveni de multe ori depresive si letargice, dar reflexoterapia poate crea de multe ori o minte sanatoasa.

b. Reflexoterapia poate energiza glandele endocrine, cele care promoveaza secretia de hormoni si pofta de mancare, daca este cazul. Glandele endocrine sunt responsabile pentru raspunsul dumneavoastra la starea de stres, astfel incat aplicarea de presiune pe punctele reflexe pentru tiroida, glandele pituitare sau glandele suprarenale vor ajuta la echilibrarea de stres emotional si fiziologic.

c. Prin stimularea punctelor reflexe ale stomacului si pancreasului, puteti permite corpului sa absoarba mai multe elemente nutritive din alimentele pe care le consumati, astfel incat, chiar daca sunt mai putine alimente digerate, dumneavoastra veti obtine o valoare nutritiva maxima posibila de la ceea ce mancati.

d. Reflexoterapia poate lucra la nivelul vezicii biliare, deoarece lichidul digestiv secretat continuu, bila sau magazinul vezicii biliare emulsioneaza grasimile din alimentele partial digerate, ce conduc la pierderea in greutate.

e. Pentru a pierde din greutate prin reflexoterapie, un terapeut ar trebui sa se concentreze pe punctele de presiune ce corespund splinei si organelor digestive. Stimularea splinei reduce senzatia de foame.

f. Metabolismul este, in esenta, viteza la care ”motorul” corpului dumneavoastra este pornit. Pentru a pierde din greutate, trebuie sa incercati sa cresteti metabolismul prin exercitii si diverse diete. Reflexoterapia poate stimula metabolismul organismului – metabolismul este procesul de conversie a produselor alimentare in energie (miscare si caldura) a corpului. Aceasta transformare are loc in muschi si organe, numita si ”arderea caloriilor”. Daca managementul greutatii este cauzat de dezechilibrele fizice, de exemplu tiroida, reflexologul poate lucra la nivelul sistemului endocrin, in special glanda tiroida pentru a creste metabolismul.

g. Persoanele supraponderale au adesea probleme circulatorii – reflexoterapia are ca scop promovarea fluxului de sange astfel incat aceasta practica va creste nivelurile slabe de ciruculatie si de energie.

h. De asemenea, pentru a stimula glanda pineala, ar fi utila suprimarea apetitului hiperactiv, rinichii pentru eliminarea corespunzatoare, iar ficatul, colonul si intestinul subtire pentru detoxifiere. Reflexoterapia va incurajeaza sa consumati mai multa apa, deoarece ajuta la detoxifiere.

i. In cele din urma, una dintre cele mai importante utilizari ale reflexoterapiei pentru a pierde din greutate este ca va promoveaza un sentiment de bunastare, reduce tensiunea si stresul. Cu ajutorul acestei practici, deveniti mai relaxat si energic, pe scurt, mai fericit.

Aplicarea si efectul acestei terapii sunt unice pentru fiecare persoana in parte, astfel ca individul va raspunde diferit la tratamentul cu reflexoterapie. Unii considera ca este incredibil de relaxant pe tot parcusul sesiunii, altii pot simti unele reflexe usor sensibile sau chiar disconfort ori durere. Daca este cazul, terapeutul poate aplica mai putina presiune pe punctele reflexe ale corpului. In timpul tratamentului, unele persoane pot sa aiba un sentiment de bunastare.

Altele pot deveni usor emotionate sau simt stari de greata ulterior, dar acest lucru este trecator si reprezinta o parte a procesului de vindecare. Dupa o serie de tratamente, organismul poate incepe sa se reechilibreze, iar simptomele fizice si emotionale pot disparea.

Accentul pentru pierderea din greutate este ca reflexoterapia ajuta la restabilirea echilibrului intre diversele organe din sistemele principale, precum si stimularea in mod regulat a glandelor endocrine, inclusiv tiroida, sistemul digestiv sau sistemul nervos; in mare, toate partile corpului, inclusiv a celor care vor permite unei persoane sa se simta relaxata si increzatoare in atingerea obiectivelor.

Chiar daca ati ajuns la greutatea pe care o doreati, este necesar sa mai faceti sesiuni de reflexoterapie regulat pentru a mentine echilibrul corpului. Daca nu aveti bani sau timp pentru a merge la un medic reflexoterapeut specializat si cu experienta, o modalitate mai usoara de a face acest lucru este purtarea papucilor reflexoterapeuti – ii puteti purta cat timp doriti dumneavoastra. De preferat ar fi purtarea lor in fiecare zi, astfel incat sa puteti stimula punctele reflexe atunci cand mergeti pe jos.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Beneficiile dietoterapiei personalizate Portia de Sanatate Portia de Sanatate Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Detoxifierea de primavara Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Colita ulcerativa
Cere sfatul medicului ×