Dieta de dinainte de procreere

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Daca incercati sa ramaneti gravide, ar trebui sa fiti cat mai sanatoase cu putinta, astfel incat sa va incepeti sarcina cu dreptul. Orice mama vrea ca bebelusul ei sa fie cat mai sanatos si mai puternic.

Consumul alimentelor potrivite, nu numai ca va ajuta sa aveti un copil sanatos, dar poate face sarcina posibila. Femeile pot incepe o dieta sanatoasa ce cuprinde vitamine esentiale si nutrienti ca acidul folic chiar inaintea confirmarii sarcinii. Acidul folic cunoscut si ca folat este necesar pentru dezvoltarea celulara normala si a embrionului.

Administrat o data pe luna inainte de sarcina si pe parcursul primului trimestru, reduce riscul de defect de tub neural cu 50-70%.

Se recomanda suplimentele de multivitamine cu 400 micrograme (mcg) de acid folic zilnic. Este de asemenea important sa avem o dieta sanatoasa, ceea ce inseamna mancaruri bogate in acid folic, care includ legumele verzi, avocado, alune, cereale fortificate, paine si suc de portocale.

O hrana bogata in nutrienti este aceea ce aduce un aport crescut de principii nutritive (de exemplu vitamine, minerale, proteine), raportat la continutul caloric.

Este timpul sa va reganditi alimentatia. Pentru inceput, cautati alimente cu un continut ridicat de vitamine, minerale, proteine si fibre, reduceti consumul de grasime, zahar rafinat, conservanti si alti aditivi alimentari, consumati produse naturale, care nu au fost tratate cu pesticide si cautati produse lactate fara hormoni. In plus, fata de alimentale pe care ar trebui sa le consumati, sunt cateva alimente pe care ar trebui sa le evitati.

Printre acestea se numara: peste crud sau insuficient gatit, scoici, oua, carne rosie sau pui, laptele nepasteurizat si alte mancaruri preparate cu acesta, branza moale ca cea Brie, feta si branzeturi mexicane. Carnea de rechin, pestele spada sau alti pesti poate fi consumata cu moderatie. Ca o precautie suplimentara, spalati fructele crude si verdeturile cu mare atentie.

Apa ar trebui sa fie bautura principala inainte si in timpul sarcinii. Band apa in cantitate suficienta – minim 8 pahare - se elimina toxinele din corpul dumneavoastra.

Dupa ce ati consumat suficienta apa, fructele si sucurile vegetale pot aduce cantitati mari de vitamine si minerale cu un aport caloric minim. Desi au un gust grozav, bauturile racoritoare nu aduc decat calorii, deci consumati-le cu moderatie. Sucurile dietetice, pe langa faptul ca nu au un efect pozitiv asupra nutritiei, contin indulcitori artificiali in locul zaharului.

Ingredient in bauturi racoritoare, cafea, ceai si chiar in ciocolata, cafeina are un efect stimulator asupra sistemului nervos (te poate tine treaza sau sa te faca nervos) si un efect diuretic (adica stimuleaza producerea de urina, reducand nivelul de fluide in corpul tau intr-un moment in care trebuie sa fii foarte bine hidratata).

In cantitati mari, cafeina poate chiar sa prelungeasca timpul necesar procreerii. Totusi, studiile au aratat ca, in timpul sarcinii, cafeina poate cauza avort spontan sau poate incetini dezvoltarea bebelusului la un consum mai mare de 300 de mg (3 cesti de cafea) pe zi.

Daca exista o bautura pe care trebuie sa o evitati sub orice forma in timp ce incercati sa faceti un copil, aceasta este alcoolul.

Defectele congenitale asociate cu consumul prenatal de alcool pot aparea in primele 3 pana la 8 saptamani de sarcina, chiar inainte sa stiti ca sunteti insarcinata. Si, desi inceputul sarcinii este o perioada foarte vulnerabila pentru copilul dumneavoastra, continuarea consumului de alcool pe tot parcursul sarcinii duce la tulburari de maturare ale organelor si sistemelor fatului.

Daca incercati sa ramaneti insarcinata, berea, vinul si taria va pot zadarnici planurile, deoarece femeile care consuma alcool raman insarcinate mai greu.

Ceea ce mananci se recombina intr-un mod uimitor pentru a creea o viata noua, pretioasa. Daca luati decizii intelepte si in cunostinta de cauza asupra hranei si bauturii, chiar inainte sa ramaneti gravida, si dumneavoastra si copilul dumneavoastra veti avea numai de castigat pe termen lung.


Citeste si despre:

Vaccinurile si sarcina Apetitul sexual: diferentele intre sexe Sarcina si ciprofloxacinul Dermatita periorala Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Torsiunea de testicul Ce se ascunde in spatele dereglarilor hormonale Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP Conceptiile MITH despre dragoste Conceptii gresite despre legume si slabire