Fanteziile erotice

Actualizat: 25 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt fanteziile erotice?


Fanteziile erotice reprezinta, de fapt experiente, erotice imaginate de o persoana. Baza lor poate fi reala (si poate consta intr-o experienta sexuala placuta din trecut) sau nu (caz in care totul referitor la ea este inchipuit de individul respectiv).

Majoritatea sunt excitante in momentul in care sunt imaginate, desi persoanele realizeaza ca poate punerea lor in practica nu le va starni aceleasi sentimente si placeri.

Fanteziile pot fi simple sau elaborate (implicand sunete, lumini, mai multe personaje, chiar o poveste si o intriga), pot fi scurte (cand constau in imagini cu tenta si conotatie erotica) sau pot dura ceva mai mult. Motivele pentru care apar sunt numeroase si foarte diverse: de la atingerea orgasmului pana la adormirea mai rapida sau mai linistita.

Fanteziile erotice sunt experiente universale, ce apar in anumite momente ale dezvoltarii individuale. Ele pot fi pozitive, negative sau pot fi combinate. Sunt influentate de experiente trecute si la randul lor pot influenta comportamentul sexual viitor al individului.

Importanta fanteziilor sexuale

Fanteziile sunt considerate ca facand parte dintr-un comportament sexual normal. Ele sporesc senzatia de placere din cadrul actului sexual normal sau din timpul masturbarii (acest lucru este mult mai frecvent intalnit in cazul barbatilor). Sunt importante in stimularea si excitarea sexuala, in mentinerea crescuta a libidoului, a apetitului sexual si a dorintei de a face sex.

Fanteziile erotice pot imbunatati semnificativ viata sexuala a cuplului si pot ameliora eventualele probleme sexuale existente. Exista persoane care au nevoie de aceste fantezii pentru a atinge orgasmul.

Fanteziile pot fi o parte normala si o etapa definitorie in terapiile sexuale sau psihosexuale (in cadrul acestora femeile ce nu pot sa atinga in mod normal orgasmul sunt incurajate sa aiba fantezii sexuale si sa se masturbeze regulat).

Fanteziile erotice sunt normale!

Fanteziile erotice sunt considerate ca fiind normale, majoritatea persoanelor experimentand astfel de senzatii. Ele fac parte din sexualitatea umana si au rol adjuvant pentru o viata sexuala cat mai normala si placuta.

Fanteziile sexuale sunt, asa cum le spune numele, simple fantezii, inchipuiri, fructe ale imaginatiei fiecaruia. Sunt lipsite de riscuri si, de cele mai multe ori, sunt extrem de placute - atat de placute incat duc individul spre orgasm. In lumea sa, fiecare e liber sa experimenteze orice doreste - totul, oricat de extravagant ar parea, este permis.

Pot fi foarte obisnuite sau complet bizare. Fanteziile apar in orice moment al zilei si sunt de cele mai multe ori create din dorinta individului de a se elibera de retineri sexuale si de a-si imagina scenarii oricat de excitante.

Se pare ca cei care au cele mai multe fantezii erotice sunt cei introvertiti, care viseaza foarte mult cu ochii deschisi. Fanteziile pot include violuri, rapiri, castrari sau orice alte forme de contacte sexuale, indiferent cat de violente.

Desi exista o serie de teme mai frecvent intalnite in cadrul fanteziilor sexuale, orice obiect sau actiune poate fi erotizat.

Majoritatea persoanelor cu fantezii erotice sunt constiente de faptul ca acestea raman doar in stadiul de dorinta si ca nu se vor concretiza. Uneori, tocmai faptul ca sunt interzise le face sa fie si mai sexy si sa il excite atat de mult pe cel care le-a imaginat.

Fanteziile nu reflecta in mod obligatoriu comportamentul sexual, nevoile sau dorintele individului in materie de sex. De exemplu, un procent ridicat din persoane au fantezii homoerotice, dar asta nu le face homosexuali/lesbiene.

Cele mai frecvente fantezii includ: retrairea unei experiente sexuale inedite sau extrem de placute, imaginarea unor partide intense de sex cu actualul partener sau cu un strain. Apoi urmeaza: primirea si oferirea sexului oral, sexul in diverse locatii romantice, sexul fortat sau pozitii sexuale cat mai diverse.

Fanteziile masculine contin foarte multe detalii de natura fizica (sunt foarte „anatomice”), in timp ce fanteziile femeilor sunt mult mai emotionale si mai afective.

Desi sunt acceptate de specialisti ca fiind perfect normale, fanteziile sexuale sunt vazute uneori in mod diferit de societate. In multe locuri, fanteziile erotice sunt inca un subiect tabu, despre care indivizii sunt prea jenati si rusinati sa vorbeasca si pe care nu il recunosc usor.

Civilizatiile vestice accepta fanteziile erotice ca apartinand unei vieti sexuale normale, ca fiind elemente naturale cu influenta pozitiva asupra sexualitatii.

Totusi, desi foarte multe culturi accepta fanteziile, persoanele inca incearca sentimente de vina ca au asemenea ganduri, iar aceasta idee poate duce in timp la aparitia sau agravarea unor disfunctii sexuale sau probleme de cuplu.

Punerea in practica a fanteziilor sexuale

Exista persoane care isi doresc foarte mult sa puna in practica fanteziile alaturi de partener, considerand acest lucru un puternic stimulator sexual. Trebuie totusi sa se tina cont ca ce este placut in gand poate fi mai putin placut in practica (in special daca este vorba de practici sexuale mai bizare sau mai violente).

De aceea, fanteziile ar trebui intai discutate cu partenerul si doar daca aceste este de acord pot fi puse in practica.

Inainte de practicarea propriu-zisa, ar trebui sa se aiba in vedere:

- exprimarea verbala a aprobarii fanteziei - daca partenerul spune „da” se poate trece mai departe, altfel nu, caci se poate incalca foare usor linia dintre placere si disconfort

- existenta unor actiuni violente - majoritatea fanteziilor nu presupun acte violente, insa daca practicarea lor il afecteaza pe partener (fizic sau psihic) nu ar trebui facuta

- felul in care se simt cei implicati - nu trebuie sa existe senzatia de presiune, nu trebuie sa fie nimeni obligat sa faca ceva nu doreste. Fanteziile inseamna placere, deci orice o strica trebuie exclus sau cel putin schimbat astfel incat sa fie pe placul tuturor.

In cazul in care unul din parteneri isi exprima dorinta de a-si realiza o fantezie erotica, celalalt nu este obligat sa accepte, indiferent de motiv. Sexul poate fi la fel de placut si in lipsa unor practici erotice mai deosebite, oricat de mult ar parea ca il excita pe cel care le-a imaginat. Sexul presupune libertate - inclusiv libertatea de a spune „nu”. Daca nu exista acordul partenerului, daca nu isi doreste si nu se simte confortabil transpunand o fantezie in practica, cel de langa el trebuie sa accepte, sa inteleaga si sa nu insiste.

Exista si varianta in care fantezia pare atragatoare doar in imaginatia individului, iar practicarea ei ii scade oarecum din efect si din intensitate. In aceasta situatie partenerii pot avea sex normal, insa isi pot imagina ca sunt in cu totul alt scenariu: fac sex cu altcineva, ca partenerul este diferit, ca decorul este complet schimbat. Astfel situatia devine mult mai sexy si fantezia poate fi chiar mai excitanta.

Unele cupluri isi pun constant in practica fanteziile, ceea ce le ofera partide de sex cu adevarat pasionale. Insa chiar si in aceste situatii, daca practicile devin in vreun moment mai dure decat se dorea initial sau decat isi doreste vreunul din parteneri, sau pur si simplu nu mai creeaza placere, trebuie oprite.

Cel mai bine, recomanda specialistii, este ca fanteziile erotice sa fie insotite, cand sunt aplicate, de diverse pozitii sexuale. Varietatea si mai ales creativitatea sunt foarte importante.

Riscurile asociate fanteziilor erotice

Majoritatea fanteziilor erotice nu sunt deloc periculoase. Ele sunt doar produse ale imaginatiei care nu trebuie puse neaparat in practica. Insotesc actul sexual normal (cu un partener) sau masturbarea si apartin lumii interioare a fiecaruia.

In cazul in care fanteziile incep sa inlocuiasca insa practicile sexuale normale sau daca individul devine obsedat de aplicarea lor (in special in cazul celor violente) atunci ar putea sa apar si probleme si se impune consultarea unui specialist.


Citeste si despre:

Puterea sexului Fata in fata cu propriile probleme - tulburarile de erectie De ce femeile isi pierd interesul pentru sex? Raspunsul sexual feminin Sexul si menopauza Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Apetitul sexual: diferentele intre sexe Dependenta de internet Disfunctia sexuala la femei Pornografia si relatia de cuplu Sanatatea copilului: Frica de intuneric