Exista numeroase si poate mult prea multe site-uri care emit fel si fel de opinii sau de sfaturi care se refera la ce trebuie sa contina alimentatia pentru o lactatie buna, sau cazuri in care se recomanda ce sa nu se consume in perioada de alaptare.
Problema ar fi ca totusi un numar foarte mare de aceste opinii de pe site-uri sau alte tipuri de materiale nu au si un fundament medical realizat cu opinia unui medic, cum este cazul acestui articol.
Este esential inainte de a incepe ascultarea de oricare opinie legata de lactatie, ca mamicile sa inteleaga ca perioada de alaptare si lactatie in sine este un fenomen complet natural si nu trebuie privit ca pe o conditie suplimentara care nu trebuie tratata cu prea multe restrictii, sau cu prea multe indicatii.
Lactatia in sine este fenomenul prin care glandele galactifere din cadrul sanului vor produce lapte. Fenomenul de pregatire pentru alaptare incepe inca din trimestrul 2 si 3 al sarcinii, moment in care femeia va produce suplimente hormonale care au rolul sa matureze ductele galatcitfere si sa pregateasca inclusiv mamelonul pentru a putea alimenta nou-nascutul.
Secretia de progesteron va inhiba initial lactatia in perioada dinaintea nasterii, dar imediat dupa nastere acestea ajung la nivelul adecvat care pregateste lactatia.
Estrogenul va stimula cresterea ductelor galactifere si daca initial estrogen-ul are tendinta de a inhiba lactatia, ulterior si acesta atinge valorile, imediat dupa nastere, care permit lactatia.
Principalul hormon care stimuleaza lactatia este prolactina. Prolactina va avea rolul de a interveni in metabolismul lipidic (laptele matern are un puternic substrat lipidic) care sa pregateasca lactatia.
FSH-ul, LH-ul si Beta-hcg (sau Human gonadotropin) cat si secretia placentara de stimulent lactogen sunt stimulente ale lactatie. La toti acesti hormoni se adauga si stimularea de natura psihologica, adica stimularea prin suptul nou-nascutului care odata fixat la mamelon va stimula secretia de lapte prin glandele lactifere.
Principalul stimul pentru lactatie este in primul rand fixarea constanta la supt a nou-nascutului. Acest supt va activa o zona a hipotalamusului care in speta va trimite o serie de semnale neurologice si neuro-endocrine catre glanda pituitara de a produce oxitocina.
Oxitocina are rolul de contractor muscular si contractii asupra celuelor mioepiteliale din jurul alveolelor mamare care deja au stocat laptele matern.
Aceasta presiune exercitata pe cale neurologica si neuro-endocrina dar si prin actiunea fizica a nou-nascutului va permite astfel expulzia de lapte din aceste alveole mamare pe calea mamelonului.
Trebuie insa acordata o atentie sporita deoarece la inceputul perioadei de lactatie exista riscul ca o mama aflata la primul copil sa nu stie exact cum sa alapteze. Astfel ca exista un risc sporit ca in perioada de alaptare a primului copil acesta sa prinda prea puternic mamelonul sau cu ajutorul gingiilor sa zgarie mamelonul matern.
Acest mamelon daca este lezat constant poate sa manifeste o patologie denumita mastita. Pentru evitarea acestui tip de patologie este recomandat ca ori de cate ori mamica sa se mulga (cu aparate de muls) si a stoca laptele pentru ca periodic sa se acorde si o pauza de la supt.
Dar ori de cate ori este recomandat a ajuta in fixarea copilului la san si mai este recomandat pe cat este posibil sa fie alaptarea realizata direct de la san.
Este mai intai de precizat ce ar trebui evitat si ce este recomandat sa evitam pe perioada alaptarii, deoarece exista totusi un numar redus de alimente care ar trebui evitate pentru o sanatate sporita a nou-nascutului dar si pentru a asigura o lactatie mai buna.
- Tutunul si alcoolul. In principal pentru persoanele fumatoare este de recomandat a renunta pe cat posibil la acest viciu de fumator, deoarece o cantiate de nicotina dar si de alte substante pe care le poate contine o tigara sa ajunga prin intermediul laptelui matern la copil.
Alcool-ul este cu atat mai mult recomandat sa nu fie consumat cu desavarsire, chiar si alcool-ul slab, de tipul berii este bine a fi evitat. Alcoolul nu doar ca poate ajunge in circulatia copilului prin alimentarea la san, dar poate sista si lactatia in sine.
- Totodata o contraindicatie de alaptare este in cazul in care mama sufera de patologii contagioase si cu atat mai mult cu cat bebelusul nu le-a contactat. Adica in cazul unei purtatoare de virus hepatitic (B,C, D, E) sau de virus HIV ori alte patologii virale care se cunosc contagioase.
- Nu este bine sa alaptati nici in perioada in care exista o infectie contagioasa, sau bacteriana prezenta in organismul matern, fie ca este vorba de o viroza respiratorie sau de o infectie bacteriana, este mai bine a fi evitat pe cat posibil lactatia. In primul rand datorita riscului de transmitere la bebelus a acelei infectii dar si datorita unei sensibilitati sporite pe care le poate manifesta mamica.
- Cafeaua sau excitantii. Cofeina, cafeina si oricare alti excitanti continuti in bauturi energizante sau alte tipuri de bauturi se vor transmite foarte usor in circulatia sanguina a bebelusului prin intermediul lactatiei. Este bine macar cu cateva ore anterior (3,4 ore) alaptarii sa nu fie consumate deoarece vor agita si bebelusul.
- Este bine a se evita si alimentatia de tip fast-food sau mezelurile ori mancarea procesata de tipul semi-preparatelor ori a alimentelor care contin aditivi, conservanti sau coloranti multipli si puternici.
Nu doar ca aceste alimente vor ajunge si in sistemul circulator al noului nascut si este periculos ca la o varsta atat de frageda sa existe chiar riscul unei reactii din partea acestuia (a nou-nascutului) dar toate aceste alimente nu vor stimula lactatia si o vor incetini.
- Este bine a se evita si carnea rosie sau carnea grasa deoarece acest metabolism suplimentar in digerarea si absorbtia acestor nutrienti din carnea rosie vor inlocui timpul necesar (abstract spus) al perioadei de metabolizare al lipidelor pentru formarea laptelui matern.
- O ultima recomandare negativa se refera la incercarea de evitare a orice s-a observat a da atat mamei dar si fatului o stare de discomfort. Adica un exemplu ar fi daca dupa consumarea de alimente condimentate, ceapa, usturoi sau praz care vor schimba gustul laptelui, ulterior la care bebelusul va avea tendinta la a evita alaptarea, este bine sa le evitati si dvs.
Practic orice aliment care se resimte ca si cum ar dauna fatului dar si da o stare de discomfort mamei este mai bine sa evitati.
Acestea fiind recomandarile de negatie, trebuie tinut cont ca in afara de alcool, tutun si intr-o oarecare masura si cafeaua sau excitantii care e bine sa fie evitate complet si recomandarea merge pana la o absenta a acestora si in afara sarcinii, restul este doar o recomandare cu rol de sfat de a fi evitate si nu o negatie absoluta.
Trebuie sa ne gandim ca in principal sa existe o varietate de alimente. Fie ca este vorba de un anumit tip de fructe sau de legume ori de produse de origine animala. Cam tot ce inseamna alimentatia preferata de mama si se observa ca dupa ce a fost ingerata, bebelusul nu va refuza sanul este bine sa fie mentinuta.
Este bine ca mamica ce alapteaza sa manance cat mai diversificat, sa aiba o consistenta de cele trei mese pe zi. Totodata imediat dupa nastere gravidele care au luat in greutate (sau au luat ceva mai mult decat si-au propus in greutate) vor avea tendinta sa isi doreasca ca imediat sa slabeasca.
Astfel ca nu este bine ca in primele luni dupa nastere sa se realizeze aceasta dieta stricta de slabire, deoarece toti nutrientii pe care o sa ii evitati ca si mamica, vor fi sistati automat in alimentatia nou-nascutului.
Trebuie tinut cont ca alaptarea la san este foarte importanta. Deoarece cel mai nutritiv aliment care ii poate fi oferit unui nou-nascut este laptele matern. Este totodata si cel mai usor metabolizabil de sistemul lui digestiv aflat abia intr-o stare incipienta de dezvoltare. La care se adauga si o cantitate suplimentara de anticorpi care ii este administrata noului nascut prin laptele matern.
- Principala recomandare pentru o lactatie adecvata este o hidratare corecta. Toate persoanele ar trebui sa aiba o hidratare (atat directa cat si din alimentatia ingerata) de cel putin doi litri pe zi.
Insa in cazul unei persoane care alapteaza si care in mod evident are o stare de consum de apa (apa fiind parte componenta principala a laptelui matern) cu atat mai mult se aplica aceasta sintagma.
Nu este vorba ca si multe sfaturi a se consuma doar ceaiuri ci mai degraba este interesul ca persoana sa adauge acestei cantitati de 2 litri de apa minim a inca unui procent de 50% din consumul oricum uzual de apa suplimentar pentru lactatie.
- Legumele. Nu exista legume bune si rele pentru lactatie. Exista in schimb legume (si alimente in general) care pot modifica gustul laptelui. Din aceasta modificare de gust este posibil ca ulterior bebelusul sa refuze sanul pentru alaptare, sau este posbil ca el sa aiba anumite mici indigestii, acele colici pe care oricum au predispozitia in a le manifesta nou nascutul.
Insa exista chiar cateva legume care se recomanda a fi consumate. Substantele nutritive care sunt absorbite din acestea de catre organismul matern, vor fi automat suplimentate in alimentatia bebelusului prin alaptare.
Astfel ca este recomandat consumul de morcovi, care are un bogat continut de beta-caroten dar si de vitamina A fiind foarte util in dezvoltarea vederii emetrope a noului-nascut. Rosiile si castravetii asigura inca un plus de aport hidric.
Varza si gulia asigura un aport de calciu extras de origine vegetala (din acelasi motiv se recomanda si un aport crescut de lapte a fi consumat de mama sau de produse lactate). Spanacul care are un continut foarte bogat de fier si nucile care asigura o foarte buna trofiere si o hranire a sistemului nervos care acum este intr-o adevarata explozie de dezvoltare pentru infant.
- Caisele au iarasi un continut mare de vitamina A si de minerale precum potasiul. Tot in caise se regaseste si o cantitate suficienta de vitamina C care va intari atat sistemul imunitar matern dar si pe cel al bebelusului.
In plus vitamina C extrasa din lamai sau portocale pot sa dea o senzatie de aciditate crescuta organismului matern, care oricum a trecut printr-o serie variata de modificari gastro-intestinale.
Dar mai precis un exces de vitamina C poate cauza o aciditate asupra bebelusului care in combinatie cu laptele ingerat, va produce o reactie interna (gastrica) care pentru bebelus se manifesta ca si colici abdominale, discomfort si chiar dureri abdominale.
- Busuiocul in alimente, sau in supe (e bine a se evita ciorbele si senzatia de acru) asigura un aport de vitamina K, dar in special este un calmant in plus deoarece regleaza tranzitul intestinal al ambelor organisme (matern si bebelus).
- Consumul de ceai de tei seara. Teiul este un foarte bun calmant natural si asigura un somn linistitor.
Lista de alimente recomandate este lunga si poate continua cu varza de bruxelles, oua, banane precum si legume din categoria : nautului, fasole, linte cat si humus. Toate acestea au aportul lor in a asigura o lactatie buna.
Trebuie tinut cont ca fiecare organism (ne referim acum la cel matern) difera de la caz la caz si astfel ca anumite alimente recomandate sau nu vor fi observate si direct prin experienta in functie de cum le tolereaza organismul.
Fiecare om e unicat si aceste sfaturi generale pentru o lactatie buna pot sa se aplice in totalitate sau altele doar partial, insa ca si masa statistica acestea s-au observat a fi cele mai eficiente.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.