Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier

Publicat: 29 Octombrie 2020
Consultant: Dr. Corello Mirela
Medic de medicina generala, Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Clinica: Nutrisistem

Alimentatia sanatoasa


In ultimele decenii, alimentatia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru specialistii in sanatate din intreaga lume. Considerata un component prioritar al unui stil de viata sanatos, precum si un mijloc de prevenire a unor boli cronice, alimentatia si efectele ei asupra starii de sanatate, sunt studiate intens.

Factori de risc alimentar

Factorii de risc alimentari (aportul excesiv de sare, zahar, grasimi si de energie), conduc la dezvoltarea factorilor de risc metabolici (tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut de colesterol, nivelul crescut al glucozei sangvine, supraponderalitatea si obezitatea).

Indiferent de natura lor, vegetala, animala sau mixta, alimentele sunt indispensabile pentru om, dat fiind faptul ca acestea asigura energia si substantele nutritive de baza, esentiale pentru buna desfasurare a proceselor metabolice, cresterea si dezvoltarea individului.

Excluderea din alimentatie a unor grupe alimentare, poate determina carente si genera stari patologice. Alimentatia trebuie sa fie: variata, echilibrata caloric si nutritional, adaptata varstei si starii fizice a individului. Alimentele pot deveni medicamente atunci cand folosite corect.

Terapia medicala nutritionala, adapteaza alimentatia la patologia pacientului. Bolile metabolice si nu numai, fac parte dintre afectiunile care pot fi ameliorate si chiar vindecate, printr-o alimentatie corecta.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa

Alimentatia moderata - inseamna sa mananci cat ai nevoie, pentru satisfacerea necesarului energetic si nutritiv al organismului;

Alimentatia diversificata - inseamna sa folosesti o gama variata de alimente - legume, lactate, carne, cereale - sa nu mananci zilnic aceleasi alimente;

Alimentatia adaptata starii de sanatate - atunci cand exista o stare fiziologica speciala (graviditate, lauzie) sau patologica, e bine sa consulti un specialist in nutritie;

Alimentatia naturala - alimente proaspete, neprocesate, eventual bio;

Ce boli sunt influentate de alimentatie

Alimentatia sanatoasa, poate preveni aparitia bolilor si intarzia procesul de imbatranire.

Excesele alimentare, carentele alimentare, alimentele intens procesate, adaosul de aditivi, pot deveni periculoase, ducand la: obezitate, hipertensiune arteriala, diabet, sd. metabolic, guta, intolerante/alergii alimentare, anemie, avitaminoze, etc.


Citeste si despre:

Dieta Atkins: ghid pentru incepatori 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Sarcina Cum actioneaza stresul? Afla care sunt solutiile naturale antistres Ce trebuie sa faci pentru a avea grija de sanatatea ta intima vara asta? Prima ta solutie in diabet! Alaptarea 10 secrete care va ajuta sa nu va imbolnaviti Aspecte esentiale despre ficat Aspecte esentiale despre hipotiroidism