Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier

Actualizat: 29 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Corello Mirela
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Nutrisistem

Alimentatia sanatoasa


In ultimele decenii, alimentatia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru specialistii in sanatate din intreaga lume. Considerata un component prioritar al unui stil de viata sanatos, precum si un mijloc de prevenire a unor boli cronice, alimentatia si efectele ei asupra starii de sanatate, sunt studiate intens.

Factori de risc alimentar

Factorii de risc alimentari (aportul excesiv de sare, zahar, grasimi si de energie), conduc la dezvoltarea factorilor de risc metabolici (tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut de colesterol, nivelul crescut al glucozei sangvine, supraponderalitatea si obezitatea).

Indiferent de natura lor, vegetala, animala sau mixta, alimentele sunt indispensabile pentru om, dat fiind faptul ca acestea asigura energia si substantele nutritive de baza, esentiale pentru buna desfasurare a proceselor metabolice, cresterea si dezvoltarea individului.

Excluderea din alimentatie a unor grupe alimentare, poate determina carente si genera stari patologice. Alimentatia trebuie sa fie: variata, echilibrata caloric si nutritional, adaptata varstei si starii fizice a individului. Alimentele pot deveni medicamente atunci cand folosite corect.

Terapia medicala nutritionala, adapteaza alimentatia la patologia pacientului. Bolile metabolice si nu numai, fac parte dintre afectiunile care pot fi ameliorate si chiar vindecate, printr-o alimentatie corecta.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa

Alimentatia moderata - inseamna sa mananci cat ai nevoie, pentru satisfacerea necesarului energetic si nutritiv al organismului;

Alimentatia diversificata - inseamna sa folosesti o gama variata de alimente - legume, lactate, carne, cereale - sa nu mananci zilnic aceleasi alimente;

Alimentatia adaptata starii de sanatate - atunci cand exista o stare fiziologica speciala (graviditate, lauzie) sau patologica, e bine sa consulti un specialist in nutritie;

Alimentatia naturala - alimente proaspete, neprocesate, eventual bio;

Ce boli sunt influentate de alimentatie

Alimentatia sanatoasa, poate preveni aparitia bolilor si intarzia procesul de imbatranire.

Excesele alimentare, carentele alimentare, alimentele intens procesate, adaosul de aditivi, pot deveni periculoase, ducand la: obezitate, hipertensiune arteriala, diabet, sd. metabolic, guta, intolerante/alergii alimentare, anemie, avitaminoze, etc.


Citeste si despre:

Alimentatia sanatoasa 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Pasi simpli catre o alimentatie sanatoasa Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II 10 mituri despre dieta si alimentatia sanatoasa Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa pe timp de vara Rutina de ingrijire a dermatologilor - 5 secrete pe care le poti incerca si tu Cat costa fertilizarea in vitro (FIV)? De ce pretul exact este greu de estimat 11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi! Secretele unei diete sanatoase 8 cele mai raspandite mituri despre metabolism Obezitate infantila Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei C