Acordarea gratuita de lapte praf copiilor cu varste intre 0-12 luni

Actualizat: 04 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Lege nr. 321/2001din 26/06/2001 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 341 din 27/06/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copii cu varste cuprinse intre 0-12 luni



Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ARTICOLUL 1

(1) Se aproba acordarea gratuita de lapte praf, formula pentru sugari, copiilor cu varste cuprinse intre 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern.
(2) Costul laptelui praf acordat in conditiile alin. (1) se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei.

ARTICOLUL 2

Distribuirea laptelui praf se realizeaza prin consiliile locale ale municipiilor, oraselor si comunelor, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

ARTICOLUL 3

Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Administratiei Publice elaboreaza norme, aprobate prin ordin comun, privind modul de achizitionare si distribuire a laptelui praf acordat gratuit copiilor cu varste cuprinse intre 0-12 luni, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 12 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

Norma metodologica din 21.03.2006 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr.312 din 06.04.2006 de aplicare a Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern



ARTICOLUL 1

Laptele praf formula pentru sugari se acorda gratuit, pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul de familie, numai pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in urmatoarele criterii:
a) cu mame care prezinta contraindicatii ale alaptarii (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoza, mama infectata cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie);
b) copii sanatosi la care se constata o crestere nesatisfacatoare (sub limita inferioara a normalului varstei), datorita absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern.
Cresterea nesatisfacatoare a copilului va fi consemnata in fisa de consultatie medicala a acestuia, dupa evaluarea, de catre medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alaptare si a curbei ponderale. Evaluarea curbei ponderale se realizeaza prin compararea greutatii copilului la un interval de minimum doua saptamani. Orice alta metoda de apreciere a absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern ("proba suptului", aspectul laptelui etc.) este lipsita de valoare;
c) copil adoptat sau aflat in familie de plasament;
d) cu mama decedata.

ARTICOLUL 2

(1) Prescrierea laptelui praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, se face pe reteta tip Ministerul Sanatatii si cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele date: denumirea cabinetului medical, datele de identificare ale copilului (numele, prenumele, CNP, varsta), criteriul de incadrare in program, numarul fisei de consultatie/din registrul de consultatie, diagnosticul "alimentat artificial sau mixt", denumirea laptelui praf indicat si cantitatea recomandata, data prescrierii, semnatura si parafa medicului.
(2) Prescriptia medicala pentru acordarea laptelui praf are valabilitate pentru luna in curs.
(3) La recomandarea laptelui praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, medicii vor respecta prevederile Codului International de Marketing al Substitutelor de Lapte Matern, elaborat de OMS si UNICEF, la care Romania a aderat din anul 1982. Personalul medical are obligatia de a incuraja si promova alaptarea.
(4) Prescrierea laptelui praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, se realizeaza fara a se conditiona dovedirea calitatii de asigurat a parintilor copiilor.
(5) Medicii de familie au obligatia de a inscrie pe lista de asigurati copiii neinscrisi cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, cu ocazia primei consultatii medicale.
(6) Medicii de familie au responsabilitatea de a prescrie laptele praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, numai ca o consecinta a actului medical propriu. In situatiile in care prescrierea laptelui praf se realizeaza la recomandarea medicului specialist pediatru/neonatolog, comunicata prin scrisoare medicala, responsabilitatea revine si medicului care a efectuat recomandarea.

ARTICOLUL 3

Costul laptelui praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii, in limita fondurilor alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie, in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind derularea programelor si subprogramelor de sanatate finantate de la bugetul de stat.

ARTICOLUL 4

Achizitionarea laptelui praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, se realizeaza in conformitate cu legislatia in vigoare privind achizitiile publice, prin licitatie organizata de Ministerul Sanatatii si/sau directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, autoritatile contractante fiind directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

ARTICOLUL 5

(1) Formula de lapte praf pentru sugari care se achizitioneaza prin licitatie are o compozitie acceptabila pentru orice varsta cuprinsa intre 0 si 12 luni si respecta prevederile legale in vigoare privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala.
(2) La stabilirea compozitiei formulei de lapte praf se pot lua in considerare recomandarile Comisiei de specialitate pediatrie a Ministerului Sanatatii si Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Prof. Dr. Alfred Rusescu", formulate in baza standardelor stabilite de Uniunea Europeana, Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte foruri de prestigiu in acest domeniu, iar compozitia este adaptata nevoilor nutritionale ale copiilor din Romania.
(3) Compozitia formulei de lapte praf care se achizitioneaza prin licitatie este urmatoarea:

Compozitia la 100 ml lapte reconstituit:
Kcal = 67-80
KJ = 250-335
-----------------------------------------------------------------------------------
Proteine: 1,5-2,5 g din care: Albumina min. 40%. Continutul in proteine poate fi mai mic (1,2 g) numai in cazul in care continutul in aminoacizi este echilibrat, cu biodisponibilitate crescuta. Concentratia optima a unor aminoacizi esentiali (g AA/16 g azot proteic):
- triptofan = 2,0-2,5
- treonina = 5,3-6
- valina = 5,9-7
- izoleucina = 5,7-6,5
- leucina = 11,5-12
-----------------------------------------------------------------------------------
Lipide: 3,3-3,7 g din care: Acizi grasi polinesaturati (acid linoleic) min. 0,4
-----------------------------------------------------------------------------------
Glucide: 7-10 g din care:
Lactoza min. 4,6 g
Zaharoza max. 2,2 g
Polizaharide (amidon, dextrinmaltoza)
-----------------------------------------------------------------------------------
Saruri minerale: Max. 0,40 g
-----------------------------------------------------------------------------------
Na: Max. 40 mg
-----------------------------------------------------------------------------------
Ca: Min. 38 mg
-----------------------------------------------------------------------------------
Fe: 0,8-1,5 mg
-----------------------------------------------------------------------------------
I: Min. 3,4 microg
-----------------------------------------------------------------------------------
Vitamine:
- vitamina A (min. 57 microg/160 UI);
- vitamina D (aprox. 1 microg/40 UI);
- vitamina E, vitamina K, vitamina C, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B12, vitamina PP pantotenat, acid folic, biotina
-----------------------------------------------------------------------------------

ARTICOLUL 6

(1) Laptele praf care se achizitioneaza prin licitatie va fi ambalat in cutii etichetate in limba romana, conform prevederilor privind etichetarea produselor stabilite prin art. 9 din Codul International de Marketing al Substitutelor de Lapte Matern si prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Furnizorul are obligativitatea de a inscriptiona pe fiecare cutie care urmeaza a fi distribuita mentiunea: "Acest produs nu se comercializeaza".

ARTICOLUL 7

(1) Firmele declarate castigatoare ale licitatiei vor asigura transportul laptelui praf la spatiile de depozitare identificate de directiile de sanatate publica, in conformitate cu graficele de livrare cuprinse in caietul de sarcini.
(2) Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucuresti, vor asigura transportul laptelui praf de la spatiile de depozitare ale directiilor de sanatate publica catre locul de distribuire.

ARTICOLUL 8

Pentru ambalarea, transportul si depozitarea laptelui praf vor fi respectate normele sanitare in vigoare.

ARTICOLUL 9

(1) Eliberarea laptelui praf se face prin grija primarilor unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza se afla cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie, care au in evidente copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1.
(2) Primarul va nominaliza, prin dispozitie, persoana din aparatul propriu care va raspunde de primirea si eliberarea laptelui praf.
(3) Persoana desemnata de primar elibereaza laptele praf numai pe baza retetelor intocmite de medicul de familie.

ARTICOLUL 10

Institutiilor si autoritatilor administratiei publice, precum si medicilor de familie implicati in acordarea gratuita a laptelui praf formula pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, le revin urmatoarele atributii:

1. Ministerul Sanatatii:
a) fundamenteaza necesarul de resurse financiare pentru acordarea gratuita a laptelui praf pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1;
b) elaboreaza si aproba Fisa copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 12 luni, care beneficiaza de acordarea laptelui praf in conformitate cu prevederile Legii nr. 321/2001, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin;
c) coordoneaza si finanteaza activitatea de acordare gratuita a laptelui praf.

2. Directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti:
a) repartizeaza medicii de familie pe fiecare unitate administrativ-teritoriala in a carei raza teritoriala se afla cabinetul medical individual al medicului respectiv, atat in mediul urban, cat si in cel rural;
b) comunica medicilor de familie repartitia facuta;
c) instruiesc medicii de familie privind gestionarea informatiilor din Fisa copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 12 luni, care beneficiaza de acordarea laptelui praf in conformitate cu prevederile Legii nr. 321/2001, si raspund de buna desfasurare a acestui proces la nivelul fiecarui judet;
d) in termen de doua luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentului ordin, realizeaza o baza de date cu informatiile cuprinse in fisele copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 12 luni, care beneficiaza de acordarea laptelui praf in conformitate cu prevederile Legii nr. 321/2001, raportate de medicii de familie, si centralizeaza aceste informatii conform metodologiei stabilite de Ministerul Sanatatii; pana la definitivarea acestei baze de date, acordarea laptelui praf se va face potrivit listelor aflate in evidenta directiilor de sanatate publica;
e) actualizeaza baza de date, in conformitate cu raportarile lunare primite de la medicii de familie;
f) transmit Ministerului Sanatatii - Directia generala de asistenta medicala, structuri sanitare si salarizare, pe suport de hartie si in format electronic, pana la data de 15 a lunii in curs, pentru luna anterioara, datele centralizate conform metodologiei stabilite;
g) coordoneaza, indruma si controleaza modalitatea in care se desfasoara activitatea de acordare a laptelui praf;
h) transmit Ministerului Sanatatii necesarul lunar de fonduri pentru deschiderea de credite, aferente lunii urmatoare, pana la data de 15 a lunii curente, avand in vedere numarul beneficiarilor si cantitatea de lapte praf distribuita in luna precedenta;
i) comunica primarilor comunelor, oraselor, municipiilor si ai sectoarelor municipiului Bucuresti repartizarea medicilor de familie si cantitatile lunare de lapte praf alocate pe fiecare unitate administrativ-teritoriala;
j) identifica spatii de depozitare adecvate;
k) inregistreaza in evidenta contabila (gestiune) cantitatea de lapte praf achizitionata si efectueaza plata acestuia catre furnizori, pe baza facturilor primite de la acestia si a receptiilor cantitative si calitative ale laptelui praf, certificate din punct de vedere al realitatii, regularitatii si legalitatii operatiunilor;
l) inregistreaza descarcarea gestiunii si trecerea pe cheltuieli efective a laptelui praf distribuit gratuit pe baza borderourilor centralizate, insotite de retete, intocmite si transmise de persoana desemnata potrivit art. 9 alin. (2).

3. Medicul de familie:
a) are obligatia de a adopta o atitudine profesionala si responsabila in protectia, promovarea si mentinerea alaptarii, informand femeia inca din perioada de graviditate asupra beneficiilor laptelui matern;
b) informeaza parintii asupra criteriilor de acordare a laptelui praf formula pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern, si asupra locului unde va fi eliberat acesta;
c) prescrie retetele de lapte praf gratuit copiilor care indeplinesc conditiile pentru acordarea acestuia;
d) are obligatia de a tine evidenta si de a monitoriza permanent copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, pe care ii are in evidenta, pe baza fisei prevazute in anexa nr. 2; actualizeaza lunar informatiile cuprinse in aceasta fisa;
e) transmite directiei de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe suport hartie si in format electronic, pana la data de 5 a lunii in curs pentru luna anterioara, fisele copiilor pe care ii are in evidenta, cu varsta cuprinsa intre 0 si 12 luni, care beneficiaza de acordarea laptelui praf in conformitate cu prevederile Legii nr. 321/2001.

4. Autoritatile administratiei publice locale:
a) primarii comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucuresti, desemnati sa fie parte integranta din procesul de distributie, vor asigura un spatiu de depozitare adecvat, precum si crearea conditiilor necesare pentru prevenirea modificarii proprietatilor nutritive ale produselor depozitate;
b) primarii comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti vor colabora cu directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru evaluarea dinamica a cantitatilor de lapte praf necesare;
c) transportul laptelui praf de la spatiile de depozitare ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pana la locul de distributie se face prin grija primarilor comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucuresti;
d) asigura inregistrarea cantitatilor de lapte praf primite in evidenta extracontabila, pe baza procesului-verbal de predare-primire incheiat intre directia de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, si persoana delegata;
e) iau masuri pentru eliberarea laptelui praf catre beneficiari numai pe baza retetelor prescrise de medicii de familie;
f) intocmesc lunar un borderou centralizator al consumului de lapte praf, la care ataseaza retetele aferente, pe baza caruia se efectueaza descarcarea din evidenta extracontabila a cantitatii de lapte praf eliberate;
g) originalul borderoului centralizator lunar al consumului, insotit de retete, se preda lunar directiei de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in prima zi dupa expirarea lunii curente;
h) pastreaza pentru descarcarea de gestiune o copie a borderoului lunar al consumului de lapte praf;
i) prefectii judetelor si al municipiului Bucuresti au obligatia sa sprijine si sa controleze modul in care se aplica prevederile Legii nr. 321/2001, precum si ale prezentelor norme metodologice. De asemenea, vor informa lunar Ministerul Administratiei si Internelor asupra modului in care se desfasoara activitatea de distributie a laptelui praf;
j) autoritatile administratiei publice locale vor lua masuri adecvate pentru stoparea fenomenului de comercializare a laptelui praf acordat gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii.


Citeste si despre:

Sindromul mortii subite a sugarului Stenoza meatala sau peniana Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic Pedodontie - Dentitia copiilor Recomandari OMS cu privire la efectele daunatoare ale ecranelor si ale sedentarismului la copii Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii Pneumonia la copii Efectele secundare ale vaccinului Covid-19 la copii si adolescenti Durerile de cap la copii: ce trebuie sa stii Capriciile alimentare ale copiilor