Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa pe timp de vara

Actualizat: 07 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vara este anotimpul fructelor si al legumelor proaspete, de care trebuie sa profiti din plin.

O astfel de dieta este ideala si pentru ca organismul sa suporte mai usor temperaturile caniculare.

Ideal este sa iti faci un program si sa incerci sa iei masa la ore fixe. Micul dejun ar trebui luat in jurul orei 8:00, pranzul in jur de 12:30, iar cina la 18:30.

Nicio zi fara fructe

Cirese, visine, caise, pepene, fructe de padure: sunt numai cateva dintre fructele gustoase de care poti profita in lunile verii. Bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, sunt portia ta zilnica de energie. Sunt ideale pentru micul dejun, cat si pentru gustarile din timpul zilei.

La fel de importante sunt si legumele, pe care le poti folosi pentru salate gustoase. Le poti prepara la aburi sau la gratar. Legumele cu calitati astringente, care previn deshidratarea, trebuie sa faca parte dintr-un plan alimentar sanatos.

Printre ele se numara radacinoasele si citricele. La salate evita dressingurile grase, cu un continut ridicat de grasimi.

Stai departe de mancarurile grase

Daca iti plac alimentele bogate in grasimi, este cel mai bine sa le eviti cat de mult poti in aceasta perioada. Sunt greu de digerat, ceea ce va face sa iti simti stomacul greu.

Organismul tau va face mai usor fata caniculei daca nu le mai mananci si abordezi o dieta mai usoara. O supa de legume este de preferat in locul unei ciorbe grase, la fel cum este mai bine sa mananci peste la gratar in loc de friptura de porc si cartofi prajiti.

Glucidele ar trebui consumate o data pe zi pentru ca duc la cresterea temperaturii corpului. Daca mananci o friptura este ideal sa o combini cu o salata verde sau cu o salata de legume, in functie de preferinte.

Hidrateaza-te suficient

Tot din cauza temperaturilor crescute, hidratarea este esentiala pentru a-ti mentine sanatatea. Nu trebuie sa lasi sa treaca nicio zi fara sa bei cel putin doi litri de apa. In afara de apa, poti sa bei sucuri proaspete de fructe si de legume.

Ca sa dai putina savoare apei, poti sa adaugi putina zeama de lamaie. Combinatia are si efecte benefice asupra sanatatii, de aceea este ideala sa iti incepi ziua.

Evita mancarurile procesate

Pentru ca sunt usor de gatit, alimentele procesate pot reprezenta alegerea ideala pentru multi dintre noi. Ar trebui sa faci fata tentatiei si sa optezi pentru variante mai sanatoase: peste, carne slaba, legume si fructe.

Alimentele procesate pot avea un continut bogat de sare, zahar, dar si conservanti care iti pot face rau, caci cresc riscul de diabet, boli de inima, obezitate si unele tipuri de cancer. Alege sa gatesti acasa, pentru ca este mai ieftin si ai posibilitatea sa alegi cele mai sanatoase ingrediente.

Mananca fibre

Ca sa iti pastrezi silueta pe timpul verii, fibrele trebuie sa faca parte din mesele de zi cu zi. Acestea ajuta la o buna digestie, dar previn si acumularea de kilograme nedorite. Acest lucru se intampla deoarece fibrele iti dau senzatia de plenitudine si te fac sa te saturi mai repede. Numarul de calorii consumate va fi si el mai mic.


Citeste si despre:

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Sfaturi de sanatate pe timp de ger. Cum eviti degeraturile si alte probleme Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Depresia - tristetea patologica Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 12 obiceiuri lunare de ingrijire personala pe care sa le adoptati in noul an Alimente satioase Invata sa te protejezi corect de canicula Tot ce trebuie sa stii despre muscaturile de capuse 10 greseli in alimentatie Alimentatia in sezonul rece Somnul si tulburarile de alimentatie