Bioritmul bebelusilor, influentat de anotimpul nasterii

Actualizat: 24 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bioritmul se defineste prin fluctuatiile lunare (de lumina, luna, nopti, zile, schimbari de sezon etc.) care guverneaza organismul uman. Se pare ca anotimpul nasterii influenteaza bioritmul bebelusilor din punct de vedere fizic, intelectual si emotional.

Bioritmul este compus din 3 elemente sau cicluri esentiale: fizic, emotional si intelectual. Fiecare dintre aceste componente sufera modificari sau fluctuatii de la o perioada la alta. Ceasul biologic al fiecarui bebelus sau om recunoaste si constientizeaza modificarile de luminozitate care apar de la un sezon la altul si isi adapteaza comportamentul si reactia organismului la ele.

Bioritmul bebelusilor nascuti primavara

Expunerea ultimelor luni de sarcina ale gravidei la virusii care invadeaza natura odata cu incalzirea vremii ii predispun pe bebelusii nascuti in acest anotimp la mai multe afectiuni medicale, cea mai comuna dintre ele fiind astmul.

Acestia mai au si alte predispozitii maladive destul de grave - diabet de tip 1, schizofrenie sau anorexie, sustin expertii, dar compenseaza la capitolul capacitati intelectuale, deoarece au un coeficient de inteligenta peste media normala.

Bioritmul bebelusilor nascuti vara

Bebelusii nascuti in sezonul torid sunt guvernati de soare si de luminozitatea lui. Tocmai din aceasta cauza, ei se adapteaza mai usor schimbarilor de temperatura dintre anotimpuri, dar sunt predispusi la probleme de vedere. Acest lucru se datoreaza expunerii la lumina puternica in prima parte a vietii.

In schimb, ei au risc mult mai mic de a dezvolta alergii, in special cele de sezon - polen, iarba etc.

Bioritmul bebelusilor nascuti toamna

Daca cei nascuti vara sunt adapostiti de pericolul alergiilor, bebelusii nascuti toamna sunt predispusi la aceste afectiuni, in special la cele alimentare. Toamna este cea care da nastere celor mai activi copii. De altfel, acestia sunt mai sanatosi si longevivi decat altii.

Sezonul tomnatic influenteaz apozitiv bioritmul bebelusilor.

Bioritmul bebelusilor nascuti iarna

Iarna este , fara indoiala, un anotimp nefavorabil pentru bebelusii nascuti in aceste luni. Din cauza luminozitatii scazute din timpul zilei, copii nascuti iarna au tendinta sa fie mai lenti si mai lenesi. Sunt persoane confortabile si comode, care prefera activitatile lipsite de eforturi intense.

De asemenea, ei sunt predispusi la tulburari mentale precum depresie bipolara, depresie de iarna (astenie), schizofrenie, dar si alte patologii neurologice.


Citeste si despre:

Exercitii pentru refacerea siluetei dupa nastere Cele mai bune remedii pentru constipatia bebelusilor Greutatea mica la nastere: factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor Recuperarea dupa nastere Ce sunt semnele din nastere si de ce apar? Forma capului la bebelusi: la ce anomalii trebuie sa fii atent? Medicii urologi actualizeaza modul in care trateaza Infectia urinara – Iata ce trebuie sa stii Papapostolou prezinta tehnologia revolutionara care elimina frica de ace – “Sistemul de injectie fara ac - NFIS” Semnele din nastere Scoaterea semnelor din nastere Depresia postpartum (dupa nastere) Sexul dureros dupa nastere Alimentatia mamei dupa nastere Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp Probleme si complicatii ce pot aparea la nastere(cezariana si naturala)