Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Termenul „alimentatie dezordonata” se refera la comportamente legate de alimente si dieta, care nu indeplinesc criteriile de diagnosticare pentru tulburarile de alimentatie recunoscute, dar pot afecta negativ sanatatea fizica, mentala sau emotionala a cuiva.
La un capat este o alimentatie sanatoasa sau doar o alimentatie veche obisnuita, iar apoi, pe de alta parte, comportamentele extreme sau nesanatoase ar fi o tulburare de alimentatie. Mancarea dezordonata ar fi undeva la mijloc.
Obiceiurile alimentare dezordonate pot include:
• evitarea grupelor intregi de alimente, a anumitor macronutrienti sau a alimentelor cu texturi sau culori specifice, fara un motiv medical
• excesul de mancare
• implicarea in comportamente compensatorii, cum ar fi exercitiile fizice pentru a „compensa” alimentele pe care le-ati consumat
• exercitiul compulsive
• taierea alimentelor in bucati mici, incetinirea ritmului de mancare sau incercarea in alt mod de a va pacali sa va simtiti mai satul de la mai putina mancare
• post pentru a pierde in greutate
• senzatie de vinovatie, dezgust sau anxietate inainte sau dupa masa
• reguli sau ritualuri alimentare stricte
• sariti peste mese in mod intentionat sau restrictionarea aportului de alimente
• optand pentru a manca numai alimente pe care le considerati „curate” sau sanatoase
• participarea la diete la moda pentru a pierde in greutate
• implicarea in comportamente de purjare, cum ar fi utilizarea laxativelor sau varsaturile pentru a va controla greutatea
• urmarirea alimentelor sau a caloriilor pana la punctul de preocupare
• cantarindu-va sau luand des masuratori corporale
In timp ce alimentatia dezordonata nu este considerata o tulburare de alimentatie in sine, persoanele care se angajeaza in alimentatia dezordonata sunt expuse unui risc ridicat de a dezvolta tulburari de alimentatie (ED) in timp.
Si chiar si atunci cand alimentatia dezordonata nu duce la tulburari de alimentatie, este asociata cu probleme de sanatate mintala si fizica pe termen lung, cum ar fi suferinta psihologica si sanatatea generala mai precara.
Multe diete la moda incurajeaza obiceiurile alimentare care sunt considerate dezordonate – atat de mult incat unii profesionisti sugereaza ca urma oricarei diete pentru a pierde in greutate este un semn de alimentatie dezordonata.
O dieta este o schimbare de obicei drastica a tiparelor de alimentatie menita sa provoace pierderea in greutate. Aceste diete devin de obicei populare rapid si pot fi promovate sau sustinute in mass-media.
Dietele fad implica adesea post, taierea intregului grup de alimente fara necesitate medicala, consumul unui singur aliment, limitarea caloriilor sau consumul de produse nealimentare in efortul de a pierde in greutate.
Retineti ca unele diete, cum ar fi keto si fara gluten, sunt utile sau chiar necesare din punct de vedere medical pentru persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, iar persoanele cu alergii ar putea avea nevoie sa evite anumite alimente sau grupuri de alimente. Cu toate acestea, industria de pierdere in greutate a cooptat aceste practici si le comercializeaza ca si cai rapide catre pierderea in greutate pentru persoanele care nu au nicio afectiune de sanatate care necesita o dieta specifica.
Dieta va dubleaza riscul de aparitie a unei tulburari de alimentatie si cred ca ceea ce inseamna cu adevarat este ca alimentatia dezordonata va dubleaza riscul de aparitie a unei tulburari de alimentatie. Este cu adevarat periculos sa te joci cu asta, mai ales cand te gandesti cat de rar dieta duce la rezultatele dorite.
In randul adolescentilor, dieta este cel mai important predictor al dezvoltarii unei tulburari de alimentatie. Cei care au o dieta moderata si cei care urmeaza restrictii extreme au sanse de 5 si, respectiv, de 18 ori mai mari sa dezvolte disfunctie erectila decat cei care nu tin dieta.
Ca sa nu mai vorbim ca dieta si ciclismul in greutate sunt asociate cu alte rezultate negative asupra sanatatii, cum ar fi deficientele nutritionale, daune cardiovasculare si metabolice, dezechilibre hormonale si simptome depresive.
Exista opt categorii ale tulburarilor de alimentatie:
• anorexia nervoasa
• bulimie nervoasa
• tulburare de alimentatie excesiva
• tulburare de aport alimentar prin evitare/restrictie
• pica
• rumegare
• Alte tulburari specificate de alimentatie (OSFED), care includ tulburarea de purjare, sindromul alimentatiei nocturne, anorexia nervoasa atipica, bulimia nervoasa sub prag si tulburarea de alimentatie excesiva si ortorexie.
• tulburari de alimentatie nespecificate (UFED)
Alimentatia dezordonata implica aceleasi comportamente ca si tulburarile de alimentatie cu prag complet si poate duce la dezvoltarea lor, asa ca poate fi dificil sa identificam locul in care se afla linia dintre cele doua. Asta se datoreaza in parte pentru ca „linia” poate varia de la o persoana la alta.
In general, diferenta se reduce la frecventa si severitatea obiceiurilor dezordonate. Tulburarile de alimentatie sunt considerate mai severe, iar o persoana care are o tulburare de alimentatie se va angaja mai des in obiceiuri dezordonate, cu un impact mai mare asupra sanatatii sale.
Diferenta dintre tulburari de alimentatie si alimentatia dezordonata: conteaza?
Obiceiurile alimentare dezordonate si tulburarile de alimentatie clinice sunt ambele asociate cu o sanatate mentala si fizica mai slaba, asa ca poate parea ca diferenta dintre cele doua nu este cea mai importanta. Pe de alta parte, acest lucru este adevarat: oricine doreste sa-si imbunatateasca relatia cu alimentele ar trebuii sa se simta imputernicit sa faca acest lucru, indiferent daca are sau nu tulburari de alimentatie cu prag complet.
Din moment ce diagnosticele tulburarilor de alimentatie sunt in general aplicate atunci cand o persoana a inceput deja sa experimenteze rezultate slabe asupra sanatatii fizice, este important sa stiti daca aveti o tulburare de alimentatie diagnosticabila care este acuta din cauza severitatii pentru siguranta dumneavoastra.
In plus, utilizarea termenului „alimentatie dezordonata” poate ajuta mai multi oameni sa inteleaga cand obiceiurile lor alimentare provoaca rau.
• Daca sunteti preocupat de mancare sau de greutatea dvs., va simtiti vinovat in jurul obiceiurilor alimentare sau va angajati in mod obisnuit in comportamente de restrictie sau de epurare, luati in considerare solicitarea de sprijin.
• Tulburarile de alimentatie pot afecta pe oricine, indiferent de identitatea de gen, rasa, varsta, dimensiunea corpului, statutul socioeconomic sau alte identitati. Ele pot fi cauzate de orice combinatie de factori biologici, sociali, culturali si de mediu - nu doar de expunerea la cultura alimentara.
• Simtiti-va imputernicit sa discutati cu un profesionist calificat in domeniul sanatatii, cum ar fi un dietetician inregistrat, daca aveti dificultati.
• Nesiguranta alimentara este un factor de risc pentru alimentatia dezordonata, in special comportamentele din spectrul bulimic si alimentatia excesiva, iar ratele de alimentatie dezordonata cresc mai repede in randul celor cu venituri sub median mai rapid decat in randul persoanelor mai bogate.
• In timp ce multi oameni cred ca tulburarile de alimentatie afecteaza doar adolescentii, oamenii de orice varsta le pot experimenta. Alimentatia dezordonata creste in randul persoanelor cu varsta de 45 de ani si mai mult mai rapid decat in randul adultilor mai tineri. Un sondaj din 2008 a descoperit ca femeile in varsta de 30 si 40 de ani au raportat tulburari de alimentatie in acelasi ritm ca si femeile de 20 de ani. Copiii sunt, de asemenea, susceptibili la alimentatia dezordonata. Un nou studiu, care a inclus mai mult de 12.000 de copii de 9 si 10 ani, a constatat ca pana la 5% dintre acestia au participat la alimentatia dezordonata.
Majoritatea tulburarilor de alimentatie si a cazurilor de dereglare a alimentatiei sunt inradacinate in preocuparile legate de imaginea corpului, care sunt adesea influentate de fatphobia. Fatphobia - teama sau ura de grasime - se infiltreaza in viata de zi cu zi, de la masa din bucatarie pana la cabinetul medicului.
Industria de slabire, mass-media si influenti incurajeaza deopotriva comportamentele si produsele menite sa mentina greutatea scazuta si talia mica, in ciuda dovezilor care sugereaza din ce in ce mai mult ca dietele de slabire fac mai mult rau decat bine pentru multi oameni.
Alimentatia dezordonata poate implica, printre alte comportamente, comportamente compensatorii, post, bingeing, purjare sau urmand diete la moda. Aceste obiceiuri sunt, de asemenea, comune in ED, iar diferenta dintre cele doua, potrivit expertilor, nu este intotdeauna clara.
Este important sa lucrati cu un profesionist din domeniul sanatatii informat despre tulburarile de alimentatie.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/disordered-eating-vs-eating-disorder#bottom-line
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.