6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct

Actualizat: 09 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Mai mult de jumatate din decesele inregistrate in tara noastra au drept cauza bolile cardiovasculare, spun statisticile Societatii Europene de Cardiologie.

Cei mai multi romani mor din cauza infarctului miocardic, afectiune care poate sa fie prevenita.

Renunta la fumat

Persoanele care fumeaza sunt de trei ori mai expuse la un infarct miocardic, spre deosebire de cele care nu au acest viciu.

Fumatul poate sa duca la ingrosarea arterelor, cat si la cresterea tensiunii arteriale prin accelerarea rigiditatii vasculare si a inflamatiei endoteliului vascular.

La 1-2 ani dupa renuntarea la fumat riscul unui infarct scade considerabil. Chiar si persoanele care fumeaza mai putin de cinci tigari pe zi sunt mai predispuse la afectiuni cardiovasculare.

Ai grija la valorile colesterolului

Persoanele care au un nivel crescut al colesterolului "rau" (LDL) in sange au un risc mai crescut de a dezvolta afectiuni ale inimii. Ca sa afli nivelul colesterolului, nu trebuie decat sa iti faci analize de sange. In cazul in care ai nivelul de colesterol marit, trebuie sa adopti un stil de viata sanatos, bazat pe o dieta fara alimente grase.

Sunt ideale fructele si legumele proaspete, pestele gras, dar si sucurile din fructe. De asemenea, foarte important este sa faci si miscare, indiferent daca alergi in parc sau daca mergi la sala de sport.

Daca nivelul de colesterol nu se regleza in urma adoptarii unui stil de viata sanatos, atunci poate sa fie nevoie si de medicamente care scad colesterolul. Alcoolul trebuie sa fie consumat in cantitati moderate. Benefic pentru inima este vinul rosu, care contine o cantitate importanta de antioxidanti. Nu trebuie sa bei mai mult de unul-doua pahare pe zi.

Nivelul de colesterol total trebuie sa fie mentinut sub 200 mg/dl, in timp ce nivelul de colesterol LDL trebuie sa fie sub 100 mg/dl in cazul persoanelor fara istoric medical, <70mg/dl la cei cu un eveniment cardiovascular si <50mg/dl la cei cu doua sau mai multe evenimente cardiovasculare.

Atentie la calorii

Consumul de alimente bogate in calorii duce la ingrasare, de aceea trebuie sa ai grija sa nu faci excese. Este recomandat ca femeile sa consume mai putin de 2200 de calorii in fiecare zi, in timp ce barbatii trebuie sa consume 2700 de calorii. Astfel, previi aparitia obezitattii, una dintre principalele cauze ale bolilor de inima si ale infarctului miocardic.

Redu consumul de sare

Sarea, consumata in exces(>6g/zi), poate sa duca la aparitia afectiunilor coronariene. Un nivel crescut de sare in organism determina creterea tensiunii arteriale, iar persoanele care sufera de hipertensiune sunt mai predispuse la atacuri de cord, dar si la accidente vascular cerebral.

Incearca sa reduci stresul

Stresul se face vinovat de aparitia mai multor boli, printre care si cele de inima. In cazuri mai grave, stresul poate duce la un infarct. Incearca sa eviti situatiile stresante si apeleaza la ceaiuri cu efect calmant, precum cel de tei sau de musetel.

Mananca alimente bogate in fibre

O alimentatie care sa se bazeze pe alimente cu un continut ridicat de fibre este recomandata pentru a preveni bolile de inima, dar si pentru o buna functionare a sistemului digestiv. Fibrele te ajuta sa mentii o greutate corporala optima. Acestea se gasesc in fructe, legume si in cereale integrale.

Tine diabetul sub control

Daca suferi de diabet, esti mult mai predispus la o afectiune a inimii. De aceea este important sa descoperi afectiunea la timp si sa o tii sub control. Este important ca glicemia sa fie mentinuta la niveluri normale, caci in acest fel sunt protejate vasele de sange.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Infarctul osos Trombembolismul pulmonar - factori de risc, diagnostic, tratament 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural Trombembolismul pulmonar - factori de risc si masuri de prevenire Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Ce reprezinta eticheta UV400 pe ochelarii de soare? Angioplastia coronariana Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta Dementa Accidentul vascular cerebral (AVC) Legatura dintre temperaturile scazute si riscul de infarct