Evaluarea conditiei fizice generale

Actualizat: 06 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Conditia fizica generala consta in abilitatea de a efectua un anumit efort fizic raportat la tipul constitutional si varsta.

O conditie fizica generala buna inseamna capacitatea unei persoane de a-si desfasura activitatile cotidiene (serviciu, scoala, gospodarie), fara instalarea unei oboseli precoce si fara suprasolicitarea functiilor fiziologice ale organismului.

O conditie fizica generala optima este mentinuta de efectuarea regulata a unui efort fizic adecvat (sportul si gimnastica de intretinere). Exista mai multe metode prin care se poate determina nivelul conditiei fizice generale.

Conditia fizica functionala - fitnessul functional

Una din metodele cele mai bune de a determina nivelul conditiei fizice generale este reflectat prin abilitatea fiecarei persoane de a desfasura cu usurinta anumite activitati pecum mersul, ridicatul, urcatul scarilor, fara aparitia unor semne suparatoare precum durerea sau disconfortul.

Fitnessul functional are la baza un organism sanatos (in special plamanii, inima, sistemul osos, articular si muscular). Functionalitatea acestor sisteme si organe sunt buni indicatori ai conditiei fizice generale.

Efectuarea exercitiilor fizice generale imbunatatesc si mentin conditia fizica a organismului, prelungind viata (prin imbunatatirea functionalitatii organelor si scaderea riscului de imbolnavire).

Paramentrii functionali - fiziologici

Monitorizarea si evaluarea functiei anumitor organe si sisteme pot evalua cu succes nivelul conditiei fizice generale

Induranta cardiorespiratorie, cunoscuta de asemenea si sub numele de fitness aerobic, este una din metodele cele mai bune in determinarea nivelului conditiei fizice generale. Monitorizarea functiei cardiorespiratorie indica cu exactitate cat de bine functioneaza cordul si plamanul si, astfel, cat de bine se oxigeneaza restul organismului.

Forta si induranta musculara este importanata deoarece arata cat efort trebuie sa depuna persoana pentru a efectua anumite activitati fizice. Induranta musculara ne arata cata energie se consuma si cat efort poate efectua o persoana pana la instalarea oboselii sau durerii musculare (instalarea febrei musculare ne arata faptul ca persoana in cauza a efectuat un efort fizic mult mai mare decat ii permite conditia fizica generala. Prin mentinerea unui program regulat de exercitii fizice se poate imbunatati conditia fizica generala.

Flexibilitatea consta in abilitatea articulatiilor si ligamentelor de a permite efectuarea anumitor miscari pe intreaga raza de mobilitate (atat cat este fiziologic posibil). Odata cu inaintarea in varsta scade si mobilitatea, cu ingustarea spectrului general de miscare si chiar a predispozitiei la anumite accidentari.

Structura corporala, proportia de tesut gras si muscular la greutatea totala si la inaltime, este importanta in mentinerea unei conditii fizice optime. Multe afectiuni (diabetul zaharat, cardiopatia ischemica sau cancerul) sunt strans legate de structura corporala si in special de repartitia lipidelor in anumite tesuturi si organe.


Citeste si despre:

9 metode de a-ti evalua sanatatea Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Efortul fizic pe timp de canicula Scanarea HIDA in evaluarea functiei vezicii biliare Boli ale aparatului genital masculin - generalitati Hipertensiunea arteriala - generalitati Notiuni generale despre glaucom menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini Descriere generala a epilepsiei Motive pentru o viata activa Derivati Barbiturici Metodologia de organizare si desfasurare si a Calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului 15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane Imbunatatirea conditiei fizice generale