Evaluarea conditiei fizice generale

Publicat: 09 Noiembrie 2006 | Actualizat: 06 Iulie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Conditia fizica generala consta in abilitatea de a efectua un anumit efort fizic raportat la tipul constitutional si varsta.

O conditie fizica generala buna inseamna capacitatea unei persoane de a-si desfasura activitatile cotidiene (serviciu, scoala, gospodarie), fara instalarea unei oboseli precoce si fara suprasolicitarea functiilor fiziologice ale organismului.

O conditie fizica generala optima este mentinuta de efectuarea regulata a unui efort fizic adecvat (sportul si gimnastica de intretinere). Exista mai multe metode prin care se poate determina nivelul conditiei fizice generale.

Conditia fizica functionala - fitnessul functional

Una din metodele cele mai bune de a determina nivelul conditiei fizice generale este reflectat prin abilitatea fiecarei persoane de a desfasura cu usurinta anumite activitati pecum mersul, ridicatul, urcatul scarilor, fara aparitia unor semne suparatoare precum durerea sau disconfortul.

Fitnessul functional are la baza un organism sanatos (in special plamanii, inima, sistemul osos, articular si muscular). Functionalitatea acestor sisteme si organe sunt buni indicatori ai conditiei fizice generale.

Efectuarea exercitiilor fizice generale imbunatatesc si mentin conditia fizica a organismului, prelungind viata (prin imbunatatirea functionalitatii organelor si scaderea riscului de imbolnavire).

Paramentrii functionali - fiziologici

Monitorizarea si evaluarea functiei anumitor organe si sisteme pot evalua cu succes nivelul conditiei fizice generale

Induranta cardiorespiratorie, cunoscuta de asemenea si sub numele de fitness aerobic, este una din metodele cele mai bune in determinarea nivelului conditiei fizice generale. Monitorizarea functiei cardiorespiratorie indica cu exactitate cat de bine functioneaza cordul si plamanul si, astfel, cat de bine se oxigeneaza restul organismului.

Forta si induranta musculara este importanata deoarece arata cat efort trebuie sa depuna persoana pentru a efectua anumite activitati fizice. Induranta musculara ne arata cata energie se consuma si cat efort poate efectua o persoana pana la instalarea oboselii sau durerii musculare (instalarea febrei musculare ne arata faptul ca persoana in cauza a efectuat un efort fizic mult mai mare decat ii permite conditia fizica generala. Prin mentinerea unui program regulat de exercitii fizice se poate imbunatati conditia fizica generala.

Flexibilitatea consta in abilitatea articulatiilor si ligamentelor de a permite efectuarea anumitor miscari pe intreaga raza de mobilitate (atat cat este fiziologic posibil). Odata cu inaintarea in varsta scade si mobilitatea, cu ingustarea spectrului general de miscare si chiar a predispozitiei la anumite accidentari.

Structura corporala, proportia de tesut gras si muscular la greutatea totala si la inaltime, este importanta in mentinerea unei conditii fizice optime. Multe afectiuni (diabetul zaharat, cardiopatia ischemica sau cancerul) sunt strans legate de structura corporala si in special de repartitia lipidelor in anumite tesuturi si organe.


Facilitati de tratament

Medici

kinetoterapeut Cristea Simona
Recuperare, medicina fizica si balneologie - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Nu lasa ficatul sa duca tot greulNu lasa ficatul sa duca tot greul

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

9 metode de a-ti evalua sanatatea

Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului

Efortul fizic pe timp de canicula

Scanarea HIDA in evaluarea functiei vezicii biliare

7 probleme digestive care pot sa apara din cauza unei mese imbelsugate de Sarbatori

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

Boli ale aparatului genital masculin - generalitati

Notiuni generale despre glaucom

Descriere generala a epilepsiei

Motive pentru o viata activa

Derivati Barbiturici