Mersul poate sa constituie exercitiul perfect pentru mentinerea unei conditii fizice bune. Este ideal deoarece nu solicita articulatiile (afectate in special in cazul persoanelor obeze) si totusi permite arderea unui numar mare de calorii (100 de calorii la fiecare kilometru).
Mersul este la indemana oricarei persoane si poate fi efectuat oriunde si oricand; cu toate acestea este indicat sa se realizeze in aer curat. Nu necesita consumul unui efort fizic prea mare si, de asemenea, nici o conditie fizica exceptionala, insa este indicata folosirea unei incaltaminte comode (care sa nu solicite inutil piciorul).
Cu toate ca este considerat de marea majoritate un exercitiu fizic usor, nesatisfacator, mersul angreneaza majoritatea grupelor musculare si nu solicita excesiv functia cardiovasculara si pulmonara. Exista anumite sfaturi care pot imbunatatii eficienta mersului ca metoda de mentinere a conditiei fizice generale.
Cresterea frecventei pasilor: efectuarea unor pasi mici, repezi, in locul unor pasi mari si lenti. Este ideal sa se faca 12-13 minute pe o mila de mers (o mila = 1,6 km) adica aproximativ 4,5 mile pe ora (7,24 km).
Un astfel de ritm asigura pastrarea unei conditii fizice generale corespunzatoare. Mersul cu pasi mari, agale, poate sa suprasolicite muschii si articulatiile si este mai putin eficient in mentinerea conditiei fizice optime.
Marsul este un exercitiu fizic extrem de eficient. Dupa cum se stie marsul este si o proba olimpica de atletism si este o combinatie intre jogging si mers. Marsul este un exercitiu destul de dificil si solicita in special articulatia soldului.
Secretul efectuarii cat mai corecte si eficiente a marsului sunt pasii marunti, rapizi, care creeaza impresia unui alergat leganat si este asemanat cu mersul trenului pe sine (miscarea membrului inferior porneste din sold si creeaza impresia unui leganat al coapselor).
Ca si un sfat util, se recomanda ca marsul sa se execute pe o linie dreapta imaginara, ca si mersul pe o sfoara, si nu cu pasi in paralel cum se desfasoara alergatul sau mersul.
Folosirea corecta a bratelor: este cheia unui mers sau mars eficient. Bratele trebuie indoite intr-un unghi de aproximativ 85 de grade si trebuie sa functioneze ca 2 pendule care sa ajute la mentinerea unui ritm constant si rapid al mersului sau respectiv marsului.
De asemenea, folosirea corecta a bratelor intareste musculatura de la acest nivel, facand mai usoara realizarea unui exercitiu fizic eficient. Bratele trebuie sa fie mobile si sa urmeze in mod cat mai natural mersul sau respectiv marsul; cu cat acestea se misca mai rapid, cu atat creste ritmul activitatii cardiorespiratorii si astfel al unui exercitiu fizic eficient.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.