Exercitiile fizice in timpul iernii

Actualizat: 02 Martie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In timpul iernii, cand zilele sunt mai scurte si mai intunecoase, este mai greu pentru majoritatea oamenilor sa se mobilizeze sa faca exercitii fizice. Totusi nu exista motive solide de a abandona echipamentul sportiv. Este important ca orice persoana sa isi pastreze forma fizica cu ajutorul activitatii fizice.

Exercitiul fizic este o parte esenetiala a oricarui stil de viata sanatos, indiferent de sezon. Adultii ar trebui sa faca minim 150 de minute de activitate fizica, de intensitate moderata, in fiecare saptamana. Un mod de a face cele 150 de minute de exercitii fizice intr-o saptamana este de face cate 30 de minute de sport, timp de 5 zile pe saptamana.

Tipuri de exercitii fizice recomandate

Important este sa se aleaga exercitiile fizice care produc placere. Printre acestea, indicate ar fi activitatile fizice de interior cum ar fi:
- tir
- badminton
- inot
- scrima
- fitness
- handbal
- pilates
- racketball
- tenis de masa
- tai chi
- yoga
- curling
- judo.

La toate acestea se pot adauga diverse activitati care ar putea fi realizate in aer liber. Important este ca orice perosana sa dispuna de tinuta adecvata necesara in aer liber, pe timp de iarna.

Se pot face plimbari lungi, pe jos sau cu bicicleta la sfarsit de saptamana. Practicarea sporturilor pe timp de iarna in aer liber necesita masuri suplimentare de protectie contra transpiratiei sau degeraturilor, astfel ca se impun masuri adecvate de protectie.

Sfaturi pentru exercitii fizice pe timp de iarna

Incalzirea - Daca o persoana nu a mai facut de mult timp activitati fizce sau daca incepe un nou program de exercitii nu trebuie sa exagereze. Ritmul se va accelera incet. Exercitiile fizice nu vor dura mai mult de 30 de minute, pentru inceput.

Intotdeauna corpul trebuie incalzit timp de 10 minute inainte de activitatea fizica. In acest scop se poate merge in ritm alert sau se va face jogging in scopul incalzirii muschilor. Daca exercitiile fizice se vor face in aer liber, se vor purta mai multe straturi de haine. Caldura poate fi pierduta inclusiv pe la nivelul capului, de aceea se va lua in considerare purtarea unei caciuni.

Siguranta - Daca activitatea fizica se va face seara, pe intuneric, sunt de preferat zonele bine iluminate si purtarea hainelor reflectorizante. Daca ploua sau este prezenta gheata, se vor amana activitatile fizice in aer liber.

Racelile - Racelile sunt frecvent intalnite pe timp de iarna dar nu trebuie neaparat sa se opreasca exercitiile fizice daca o persoana este racita. In cazul in care simptomele nu sunt severe si starea generala de sanatate este buna, se pot face activitati fizice. In caz contrar, sporturile se vor amana.

Cu toate acestea, este important ca persoanele care au febra sa nu faca sport sau eforturi fizice. Febra de peste 38.5 este rareori simptomul unei raceli. Atunci cand o persoana care are febra face activitati fizice, starea generala de sanatate se va inrautati.

Atunci cand un individ are astm, trebuie sa aiba grija ca atunci cand face activitate fizica in aer liber sa utilizeze un inhalator.


Citeste si despre:

Mentinerea sanatatii pe timpul iernii Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii Sanatatea pielii pe timpul iernii Mentine-ti o stare pozitiva pe timpul iernii Sfaturi pentru exercitii fizice iarna 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii Afectiuni si boli in timpul iernii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Masuri pentru plimbarile pe jos pe timp de iarna Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii 6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii Sfaturi de sanatate pe timp de ger. Cum eviti degeraturile si alte probleme Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Sfaturi pentru exercitiile fizice toamna