Exercitii fizice atunci cand suntem bolnavi? O idee buna?

Actualizat: 22 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca o persoana nu e intr-o forma prea buna ar trebui sa faca exercitii fizice sau sa stea linistita cand e bolnava? Cum poate fi luata aceasta decizie?

O persoana se poate simti foarte bine dupa un program regulat de exercitii fizice pe care le-a ratat foarte rar.

Dar, dintr-o data, persoana respectiva este nevoita sa stea in pat datorita unei raceli. Ce trebuie facut?

Se va renunta la rutina exercitiilor fizice pentru un somn de dupa-amiaza? Va fi grea revenirea la programul anterior dupa o pauza de 1-2 zile?

Sport cand suntem bolnavi? Ar trebui sau nu?

Raspunsul este in functie de starea de sanatate a persoanei. De exemplu, exercitiul fizic atunci cand persoana este racita este inofensiv, dar daca aceasta prezinta febra, in nici un caz nu se va merge la sala de gimnastica.

Febra este un factor limitant, spun specialistii in medicina sportiva. Este periculos sa se faca exercitii care cresc temperatura interna a corpului la o persoana ce are deja febra; este posibila o agravare a starii de sanatate. Daca persoana respectiva are temperatura peste 38 grade va trebui sa stea deoparte.
Una din recomandarile specialistilor in aceste cazuri este: “Daca poate sa faca sport sa faca, daca nu, nu”. Multe persoane se simt mai rau atunci cand intrerup exercitiile fizice. Dar in cazul unei forme severe de gripa sunt toate sansele ca persoana in cauza sa nu se simta in stare sa faca exercitii fizice.

O alta recomandare este aceea ca, daca o persoana are doar nasul infundat, este deja sub tratament si nu se simte rau, poate sa faca sport. Dar daca exista dificultate in respiratie nu este indicat sa se faca sport.
Trebuie ca fiecare sa-si cunoasca limitele. Daca nu se simte bine poate prefera o plimbare usoara in loc de alergare. Trebuie scazuta intensitatea exercitiilor fizice sau sa se faca exercitii de yoga sau pilates.

Un control medical poate determina intensitatea permisa a exercitiilor fizice in cazul persoanelor cu afectiuni respiratorii. Daca simptomele sunt limitate la nivelul cailor respiratorii superioare cum ar fi disfagie (dureri de gat, dificultate la inghitit), congestie nazala, stranut si hiperlacrimatie este permis sa se faca exercitii fizice. Daca simptomele sunt tuse, dureri musculare, febra, fatigabilitate este timpul sa ”se atarne in cui” pantofii de alergat pana cand aceste simptome dispar.

Cat de lunga va fi pauza?

O raceala fara complicatii va disparea total in 7 zile, in cazul unui adult. O raceala cu complicatii, de genul bronsita sau sinuzita, poate dura 2 saptamani. Simptomele de tuse si de congestie nazala se pot prelungi pentru mai multe saptamani in lipsa unui tratament. In general, raceala, fie ea si fara complicatii, poate determina o stare proasta pentru o perioada de 10-14 zile.

Sportul, ca mijloc de preventie

Cea mai buna cale de a ocoli aceste probleme este evitarea imbolnavirii. Exercitiile fizice pot ajuta organismul in lupta impotriva imbolnavirilor si infectiilor. Unii specialisti spun ca 30 de minute de exercitii fizice regulate, de 4 ori pe saptamana, duc la cresterea imunitatii prin cresterea nivelului de celule T, ce reprezinta o bariera importanta a organismului impotriva infectiilor. Totusi, un antrenament intens, de 90 de minute zilnic, cum ar fi cel facut de sportivii de performanta, poate duce la scaderea imunitatii.

Reguli de profilaxie cand faceti sport

Trebuie avut in vedere ca persoana racita sa nu imprastie virusul si celorlalte persoane din sala de sport. Cum s-ar simti persoanele din sala de gimnastica langa o persoana racita?
Persoana respectiva va trebui sa fie atenta sa nu-si sufle nasul constant. Va trebui sa aiba un prosop, pe care il va pune pe aparatele folosite si cu care va sterge dupa ce termina.
Valoarea spalatului frecvent al mainilor nu trebuie exagerata. Se recomanda spalarea mainilor inainte sau dupa iesirea din camera de zi, inainte si dupa masa, inainte si dupa utilizarea transportului in comun si la intoarcerea acasa de la scoala sau munca. De asemenea, trebuie sa se aiba la indemana, in geanta de gimnastica, un gel pe baza de alcool ce va fi folosit cand persoana va veni in contact cu cineva care tuseste sau stranuta.


Citeste si despre:

Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Tipuri de exercitii fizice pentru bolnavii de diabet zaharat Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci? Exercitiile fizice in timpul iernii Sfaturi privind initierea programelor de exercitii fizice Exercitii fizice pentru sindromul de colon sau intestin iritabil 8 exercitii fizice pe care le puteti efectua oriunde va aflati Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top 7 dintre cele mai eficiente exercitii fizice 13 exercitii fizice pe care le puteti efectua stand in sezut 7 beneficii ale exercitiilor fizice regulate Topul motivelor pentru a face exercitii fizice 8 semne pe care ti le da organismul atunci cand sufera un deficit major Alimentatia dupa exercitiile fizice Cel mai bun exercitiu pentru hemoroizii cu sangerare