Cand iarna isi intra in drepturi, multi oameni prefera sa stea in casa la caldura decat sa iasa afara, insa lipsa activitatilor fizice poate creste riscul declansarii bolilor de inima si cresterii excesive in greutate.
Plimbarile in aer liber sunt benefice in orice anotimp, chiar si pe timp de iarna.
Mai jos veti gasit cateva sfaturi despre cum sa va mentineti starea de sanatate si forma fizica in timpul iernii, dar si cum sa faceti placute, plimbarile in aer liber in anotimpul rece.
Mentinerea caldurii corporale este foarte importanta si trebuie avut in vedere ca plimbarea pe vreme oricat de rece, vor determina incalzirea corpului. Pentru a evita aparitia transpiratiei este recomandat sa se utilizeze mai multe straturi de haine.
Pentru stratul de haine care intra in contact direct cu pielea ar putea fi alese materiale care vor trimite umezeala spre hainele exterioare (matase sau polipropilena) si se va evita bumbacul care este absorbant.
Pentru urmatorul strat de haine se vor folosi materiale calduroase, dar prin care patrunde aerul, precum lana sau fleece. In cele din urma se vor utiliza materiale prin care nu patrunde vantul, care sunt impermeabile si care vor pastra in interior caldura generata de corp.
La fel de importante sunt manusile, fularul sau esarfa la gat, sosetele calduroase, incaltamintea prin care nu patrunde apa si o caciula sau gluga. Capul trebuie acoperit pentru ca la nivelul acestuia se pierde o mare parte din caldura corpului.
Cu aproximativ 5-10 minute inainte de a iesi in frig, se recomanda sa se faca exercitii usoare precum mersul pe loc, sariturile sau gimnastica, care pot contribui la mentinerea in forma, flexibilitatea si incalzirea articulatiilor si muschilor care se pot contracta o data ce o persoana a iesit in aer rece.
Chiar si in timpul ierii, este important sa aveti o sticla cu apa, din care sa beti frecvent deoarece corpul pierde lichide prin transpiratie.
La fel de importanta este protectia solara, intrucat lumina soarelui care se reflecta din zapada sau gheata poate arde pielea. Pe portiunile acoperite cu gheata se recomanda ca genunchii sa fie flexati un pic mai mult decat in mod normal si sa se mearga mai incet, cu pasi marunti pentru a evita alunecarea.
In cele din urma, daca ideea de a merge pe jos in aer liber este una dezagreabila, plimbarea pe banda de alergat, in interior, ar putea fi o optiune.
Daca temperatura de afara este sub punctul de inghet se va acorda atentie simptomelor specifice degeraturilor. In acest scop este recomandat sa se foloseasca o oglinda de mici dimensiuni cu ajutorul careia se va verifica periodic daca exista portiuni de piele de culoare gri sau alba in zona fetei, urechilor sau gatului. Imediat ce apar aceste simptome, se va intra in interior, la caldura.
Asigurati-va ca aveti la indemana o sursa de lumina, mai ales dimineata devreme sau seara tarziu. Daca trebuie sa circulati pe strada, mergeti intotdeauna in sensul opus traficului, fiti atenti la traversare in intersectii sau in orice moment in care traficul rutier se intensifica.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.