Primul ajutor in cazul expunerii la frig: degeraturile si hipotermia

Actualizat: 21 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

DegeraturileDegeraturile sunt leziuni tisulare consecutive expunerii la temperaturi scazute (frig) intalnite de obicei in sezonul rece sau in cazul unor incidente turistice pe munte. De obicei afecteaza extremitatile: degetele de la maini sau picioare, nasul si urechile.
In functie de profunzimea leziunilor provocate de inghet, degeraturile se pot clasifica in patru grade:
- gradul I: leziuni superficiale, cand pielea este rosie, inflamata si poate apare o descuamare;
- gradul II: cand afectarea e profunda, pielea fiind rosie, inflamata si acoperita de flictene cu continut clar;
- gradul III: edem important, pielea avand o culoare gri-albastruie, flictenele au continut hemoragic si poate apare necroza si gangrena in cateva zile;
- gradul IV: cand sunt afectati inclusiv muschii, tendoanele, oasele si apare necroza si gangrena in cateva ore.

Primul ajutor

- se introduce victima intr-un mediu incalzit: daca este afara se aduce in casa ;
- se infasura zonele degerate in haine groase sau paturi;
- se poate introduce extremitatea degerata in apa cu o temperatura de 34-37 grade Celsius;
- daca victima e constienta si nu varsa, i se pot oferi lichide calde (nu fierbinti);
- se transporta victima la spital.

De retinut!

NU este recomandat:
- sa se maseze zonele degerate;
- sa se expuna la temperaturi crescute: calorifere, sobe, apa fierbinte etc.;
- sa se dea bauturi alcoolice victimei.

Cuprins articol

  1. Degeraturile
  2. Hipotermia

Hipotermia


Valoarea normala a temperaturii corpului uman este cuprinsa in intervalul 36-37 grade Celsius. Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii centrale corpului sub 35 grade Celsius. In functie de temperatura, hipotermia se poate clasifica in:
- usoara: temperatura corpului intre 35-32 grade Celsius;
- medie: temperatura corpului intre 32-28 grade Celsius;
- grava: temperatura corpului sub 28 grade Celsius.
Persoanele care au un risc mai mare de a face hipotermie sunt: varstnicii si copiii mici - la care termoreglarea se face cu dificultate, traumatizatii, alcoolicii, drogatii si persoanele innecate - deoarece caldura se pierde mai usor in apa decat in aer.

Primul ajutor

In cazul hipotermiei primul ajutor incepe cu evaluarea functiilor vitale (ABC - libertatea cailor respiratorii, respiratie, circulatie) si resuscitarea cardiorespiratorie daca este nevoie; toracele victimelor aflate in hipotermie este mai rigid ceea ce face mai dificil masajul cardiac.
Restabilirea temperaturii normale a corpului se face lent, nu brusc (cu aproximativ 1 grad pe ora) si consta in:
- incalzire pasiva: aducerea victimei intr-un mediu cald, inlocuirea imbracamintei ude cu una uscata si invelirea cu paturi; aceste masuri pot fi suficiente in hipotermiile usoare si medii cu temperaturi peste 31 grade Celsius
- incalzire externa activa: imersie in apa calda (40 grade Celsius), acoperirea cu paturi electrice, infasurarea in haine sau paturi calde, pungi sau sticle cu apa calda
- incalzire interna activa: care se face dupa transportul victimei la spital (ventilatie cu O2 cald, fluide calde etc.).

De retinut!

Nu se vor da bauturi alcoolice victimei (exista unele conceptii gresite conform careia alcoolul incalzeste); in cazul in care victima este constienta si nu prezinta varsaturi, se pot oferi bauturi calde (ceai, supa).
Hipotermicul nu poate fi declarat decedat pana ce nu este reincalzit; de aceea, resuscitarea se va continua pana la restabilirea temperaturii normale a corpului.


Citeste si despre:

Cum trebuie acordat primul ajutor in cazul degeraturilor? Cat de mult ne afecteaza sanatatea temperaturile scazute Hipotermia si expunerea la temperaturi joase Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase) Terapia postresuscitare si hipotermia terapeutica Degeraturile Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.) Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Suferi de alergii alimentare? Cum sa eviti contactul cu alergenii alimentari in casa. Cauzele frisoanelor severe Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Meprobamat Prematurul - o fiinta extrem de fragila Cum va puteti proteja de vremea rece Glutetimida Afectiuni si boli in timpul iernii