Toti copiii din cand in cand au o zi proasta sau sunt tristi. Cu toate acestea atunci cand aceste sentimente persista si incep a fi prezente in viata de zi cu zi a copilului, cauza acestora ar putea fi depresia clinica.
Aceasta stare, numita depresie este o grava problema de sanatate mintala care afecteaza persoanele de toate varstele, inclusiv copiii. In cauza, depresia afecteaza din ce in ce mai mult, in prezent unul din 33 de copii si unul din opt adolescenti au de-a face cu aceasta problema de sanatate.
Depresia poate crea dificultati de relationare cu familia, prietenii, poate duce la izolare sociala, un comportament dificil, scaderea performantelor scolare, dezinteresul fata de anumite lucruri ce pana acum erau poate foarte placute pentru acesta. Depresia la copii este asociata cu un risc crescut de suicid, deoarece majoritatea copiilor si adolescentilor care au recurs in a-si lua viata au o tulburare de sanatate mintala, cum ar fi depresia.
Riscul cel mai mare se afla in randul adolescentilor, in special baietilor fiind acompaniata de tulburari de conduita, alcool sau consumul abuziv de substante interzise. Asociata cu acestea, tulburarile depresive confera un risc crescut de boala si de relatii sociale dificile care persista un timp indelungat dupa episodul depresiv.
O data ce o persoana tanara a prezentat un episod depresiv, el/ea au toate sansele de a avea din nou in ultimii cinci ani un episod depresiv.
Copiii care au “experienta” in episoadele depresive au de cinci ori mai multe sanse decat un adult in a avea depresie.
Nu exista un anumit lucru ce cauzeaza depresia. Copiii ce dezvolta depresie pot avea un istoric familial de tulburare. Istoricul familiei, evenimentele stresante din viata, cum ar fi pierderea unui parinte, divortul parintilor, discriminarea, precum si alte probleme fizice si psihice sunt factori ce contribuie la debutul tulburarilor.
Copiii care au fost supusi unor abuzuri, au fost neglizati, au suferit diferite traume sau care au o boala cronica au un risc crescut in a manifesta depresie. Depresia la copii de cele mai multe ori apare impreuna ce alte probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea, tulburarea bipolara sau tulburarile de comportament perturbator.
Factorii de risc in dezvoltara depresiei sunt: stresul, fumatul, pierderea unui parinte, iubit sau a unei persoane dragi, ruperea unei relatii sentimentale, tulburari de comportament, invatare sau de atentie, boli cronice, spre exemplu diabetul zaharat, situatii de abuz sau neglijare, alte traume in care sunt incluse si dezastrele naturale.
Simptomele depresiei la copii si adolescenti sunt in general aceleasi ca si la adulti . Cu toate acestea, recunoasterea si diagnosticarea poate fi mai dificila de pus la cei tineri din mai multe motive. Modul in care sunt exprimate simptomele variaza in functie de stadiul de dezvoltare al copilului. In plus, copiii si adolescentii cu depresie pot avea dificultati in identificarea propriilor emotii. Spre exemplu in loc sa comunice, sa exprime, sa marturiseasca cat de rau se simt, ei pot actiona si pot avea un comportament iritabil fata de cei din jurul lor, uneori manifestate prin neascultare sau savarsirea anumitor delicte.
Unele dintre simptomele majore ale tulburarilor depresive sunt: persistenta tristetii, lipsa chefului, iritabilitatea accentuata, pierderea interesului fata de anumite activitati care inainte erau placute, modificarea semnificativa a apetitului si a greutatii corporale, lipsa somnului sau somnolenta, agitatie, o postura ingreunata a corpului, pierderea energiei, dificultate in concentrare, sentimente de vina, de nemultumire.
Cinci sau mai multe dintre aceste simptome trebuie sa persiste timp de doua sau mai multe saptamani pentru a putea fi dat un diagnostic de depresie majora.
Simptomele ce pot fi asociate depresiei la copii includ frecvente vagi, non-fizice: dureri de cap, contractii musculare, dureri si contactii stomacale, oboseala.
Prezenta absentelor scolare sau cresterea acestora la un numar exagerat de mare, scaderea performantelor scolare, incercarea de a fugi de acasa, izbugniri dese de plans, iritabilitate, plictiseala accentuata si persistenta, pierderea interesului de a se juca cu prietenii sai, consumul de alcool sau substante interzise, izolare sociala, necomunicarea, frica de moarte, sensibilitate extrema la respingere si esec, iritabilitate crescute, furie exagerata, comportament neglijent, dificultate in relationare.
Multi tineri cu depresie ajung sa consume alcool in mod abuziv si sa consume droguri, ca o modalitate de refugiu, de izolare de lumea reala. Orice copil ce ajunge sa consume droguri este predispus la depresie. Este esential ca atunci cand depresia este asociata cu consumul de droguri sau alcool, sa se trateze atat tulburarea mintala cat si dependenta, amandoua in acelasi timp.
Depresia este o tulburare mintala ce poate fi tratata. Identificarea timpurie si tratamentul ajuta copiii sa ajunga la intregul lor potential. Evaluarea cuprinde efectuarea unor teste psihologice si medicale pentru a inlatura orice nelamurire asupra simptomelor copilului.
Tratamentul tulburarilor depresive la copii si adolescenti implica adesea pe termen scurt psihoterapie, tratament medicamentos, sau ambele asociate.
1. Psihoterapia
Studiile recente arata ca si folosirea psihoterapiei poate ajuta si scuti copiii si adolescenti in 65% din cazuri. De asemenea s-a dovedit ca terapia interpersonala este eficace in tratarea depresiei. Continuarea psihoterapiei pentru cateva luni dupa remiterea simptomelor ii poate ajuta atat pe pacienti, cat si pe membrii familiei sa realizeze ceea ce au invatat pe durata fazei acute a depresiei, sa recunoasca si sa inteleaga factorii de mediu stresanti si gandurile ce ar putea duce la o recidiva.
2. Medicatia
Se cunoaste foarte bine ca medicatia cu antidepresive, mai ales asociata si cu psihoterapie, poate da rezultate foarte bune in tratarea depresiei la adulti, dar cu privire la copii si adolescenti au fost dese controverse privind utilizarea antidepresivelor la acestia. In prezent, pentru tratamentul depresiei la copii singurul acceptat este paroxetine.
Este important de tinut cont ca studiile nu sustin utilizarea de antidepresive triciclice in tratamentul depresiei la tineret.In general, medicamentele ar trebui considerate ca un prim - line curs al tratamentului pentru copiii si adolescentii cu simptome severe, cei cu psihoze, episoade depresive, cei care nu se “supun” psihoterapiei sau cei care nu ar fi de ajuns doar psihoterapia.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.