Violul in viziunea moderna

Actualizat: 30 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Delia Aldescu
Consultant medical:

Delia Aldescu
Psihologie

Cabinet individual de psihologie Aldescu Delia

Generalitati


O controversa mult dezbatuta in anumite forumuri este definirea violului, ca raspuns la provocarea esentiala in ce priveste - cand devine o femeie responsabila de actiunile ei sexuale si cand trebuie privita ca o victima sexuala.

Viziunea moderna a violului intra in scena cu o serie de intrebari, la care competenta juridica paleste iar presiunea imposibilitatii de a decide clar si usor daca este sau nu vorba de un viol intr-o situatie anume, face din fiecare plangere sau acuzare un caz unic.

Cand putem vorbi de viol?

Este vorba de viol, atunci cand femeia este agresata sau amenintata de catre un barbat cu un pistol, cu un cutit, pentru a-si atinge scopul sexual.

Sunt anumite situatii mult prea clare incat violul sa fie contestat.

Dar este vorba de viol, atunci cand o femeie cedeaza unui barbat care o indupleca cu ajutorul drogurilor, alcoolului, intimidarii psihologice, prin exploatarea angoaselor cu amenintarea parasirii?

Putem vorbi despre viol, cand femeia nu-si mai aminteste seara cu pricina sau el o striga cu numele alteia sau atunci cand ea isi va dori ca toate sa nu se fi intamplat?

Ne putem insela prin a descrie femeia, cand vine vorba de viol, ca fiind o fiinta lipsita de control si fara taria de a se opune presiunii din partea masculina.

Daca privim femeia ca fiinta asexuata, fara dorinte sexuale, neajutorata ce are nevoie urgenta de protectie, ne vom insela si mai tare.

Nu putem nega natura femeii si a reusitelor femeii la fel cum nu putem nega ca intr-o lupta corp la corp, intre o femeie si un barbat, de cele mai multe ori va invinge barbatul.

S-ar putea ca fiecare femeie sa sufere de frica agresiunii sexuale, frica ce ii constrange modul de viata, ii cenzureaza modul de a se imbraca, de a vorbi, de a se comporta, de a fi independenta.

Cum arata societatea femeilor moderne?

Dar cat de valabila este aceasta ipoteza cand analizam societatea femeilor din ziua de azi?

Sa aruncam o privire in fiecare magazin care pune spre vanzare imbracaminte, incaltaminte, parfumuri, carti, mancare dietetica si multe altele special pentru partenerele lui Adam.

Apoi sa ne aruncam privirea pe strada, la reuniuni, la serviciu, la biserica.

Ce mesaje transmite Eva, cand hainele ii subliniaza sau dezbraca formele corpului intretinut prin dieta sau fitness, cand pasii ei parca danseaza, iar feromonii parfumului te excita instantaneu?

Faptul ca unii barbati violeaza femei asigura un climat de frica indeajuns pentru a mentine toate femeile intr-o stare permanenta de intimidare, iar faptul ca nu toate femeile stau izolate sau nu ies noaptea din casa nu inseamna ca celorlalte nu le este frica.

Majoritatea femeilor stiu din propria experienta sau a cuiva apropiat cum este sa traiesti trauma unui viol, fie ca victima, fie ca supravietuitor.

Cand femeile care ne inconjoara arata seducator nu este fiindca ele vor sa fie violate, ci fiindca vor sa fie apreciate, respectate si, mai ales, iubite, iar moda, consumerismul, trendul le ofera unelte pentru a-si gasi cel mai bun partener.

O femeie poate fi violata impotriva vointei sale?

Mai ales daca ea are ca fantezie actul sexual in care este posedata rusinos de catre un stapan si traieste violul ca un extaz pe care l-ar fi asteptat?

Majoritatea femeilor nu-si doresc sexul cu forta, nu au o nevoie erotica secreta de a fi posedate, nu-si doresc sa fie dominate, n-au o sensibilitate bazata pe fantezia violentei masochiste.

Nu toate femeile dezamagite, inselate, lovite, supuse durerilor fizice devin masochiste resemnate. Femeile nu au un instinct sexual mai slab, astfel incat barbatii trebuie sa insiste si femeile sa reziste.

Femeile in ziua de azi isi doresc sa se bucure de sex, chiar daca determinarea barbatului este de a le pune in rolul de portar sexual care decide cu cine si de cate ori fac sex.

Femeile pot fi la fel de sexuale ca barbatii sau chiar mai sexuale si, in ciuda carnalitatii lor si a capacitatii de a avea multiple si prelungi orgasme, ele par mai putin constranse, mai putin controlate de catre propriile dorinte. In ciuda unui libido puternic, in afara de placerea sexuala, femeile urmaresc si alt premiu in pat.

Un studiu facut pe fanteziile si comportamentele sexuale a aratat ca procentul barbatilor care isi imaginau ca fac sex fortat cu partenerele lor este de 44%, iar al femeilor cu fantezii similare este de numai 10%.

Acest studiu sugereaza ca femeile si barbatii au diferite niveluri de agresiune atunci cand se implica intr-o relatie sexuala.

Ce inseamna sexualitatea masculina?

Agresiunea sexuala masculina este secundara, ea are ca scop protejarea impotriva anxietatilor sexuale aparute in urma experientei si care predispun majoritatea barbatilor la preocupari despre putere sexuala si control.

Conceptul popular ca sexualitatea masculina este agresiva prin natura ei este falsa. Barbatii nu sunt niste bestii, ei sunt doar speriati.

Unele dintre anxietatile lor deriva din suspiciunea/certitudinea ca exista in lume barbati care au abilitati sexuale si echipament sexual superioare, pentru ca fiecare dintre acesti barbati a fost odata un baietel comparandu-si penisul minuscul cu cel al tatalui, o comparatie ce l-a umilit fiindca nu poseda instrumentele pentru a-si infrange tatal.

Multi barbati nu isi revin niciodata din sentimentul de “inadecvare genitala literala”, care este o lovitura pentru increderea lor, pentru dragostea lor fata de ei insisi, pentru narcisismul ce ii va lasa suferind de invidia penisului.

Pe langa preocuparea pentru dimensiune, maturizarea masculina include si jenantele excitari ale adolescentei, erectii si polutii ce demonstreaza ca penisul are o vointa proprie.

Dobandirea controlului asupra penisului devine o prioritate. Aceasta lipsa de control din adolescenta, declaratiile publice de excitare sexuala provoaca anxietate si rusine, iar la barbatul matur nelinistit cu privire la alte tipuri de disfunctii, cu ar fi ejacularea prematura sau impotenta.

Experienta unei mame opresive poate produce la barbat o frica extrema si inconstienta de a fi inghitit, frica ce poate duce la a vedea in orice potentiala partenera sexuala o “mama” violenta ce ii va manca de vii.

Pretul platit pentru aceasta angoasa este dificultatea de a mentine o erectie sau ejacularea prematura. Daca eficienta barbatilor ca amanti ii ajuta sa detina controlul prin intermediul de a oferi placere fizica, aceasta putere poate corupe si se poate abuza de ea.

In toti Don Juani exista potential persecutor, fiindca stereotipul barbatului macho este atat de investit cu afirmare si energie, incat imaginea neobositului seducator difera numai ca stil de cea a violatorului.

Seducatorii, asemenea violatorilor, sunt interesati de putere, nu de sex.

Barbatii pot fi si ei constransi sa participe la acte sexuale repugnante, iar femeile se implica in acte sexuale dezagreabile pentru ca se afla, intr-o anumita masura, sub controlul barbatului.

Ce inseamna cand o femeie spune "Nu"?

Cand o femeie spune “nu”, barbatul isi explica refuzul atribuindu-l presupusei dorinte scazute pentru sex. Se presupune la fel, ca un barbat este permanent gata de sex, iar refuzul de a face sex cu o femeie este perceput ca o respingere specifica femeii.

Realitatea este ca barbatul nu e intotdeauna pregatit pentru copulatie, ceea ce poate fi un bun motiv pentru care el este cel care initiaza actul sexual si, de cele mai multe ori, si violul.

Desi barbatul nu ar trebui sa pretinda sau sa ia ce o femeie nu vrea sa ofere de bunavoie, barbatii se simt de multe ori sau pretind ca se simt confuzi.

Oare sa mai incerc? Oare vrea sa spuna “da” atunci cand spune “nu”?

Cand vine vorba de sex, exista multe sanse de a se crea neintelegeri majore, de a se amesteca semnalele sau de a fi radical si nelinistitor de prost construite.

Un studiu facut pe practicile si credintele sexuale releva ca 22% dintre femei spun ca au fost constranse de un barbat sa faca ceva sexual. In contrast, doar 3 la suta dintre barbati admit ca au fortat o femeie sa faca ceva sexual.

Autorii studiului au propus punctul de vedere cu privire la aceste statistici radical diferite.

Majoritatea barbatilor care s-au folosit de forta nu recunosteau ca femeile le considerau comportamentul coercitiv, iar unii barbati s-ar fi putut sa creada ca negociaza pentru sex, in timp ce femeile care le erau partenere pretindeau ca sunt fortate.

Femeile stiu intotdeauna ce vor din punct de vedere sexual, ca nu oscileaza intre un da si un nu, ca sunt sigure cat de departe vor sa mearga, dar in ochii unui barbat provocat sau excitat dupa o seara intreaga petrecuta cu o femeie, orice refuz primit este perceput nesigur.

O alta femeie hotarata toata seara sa faca sex cu partenerul isi schimba brusc atitudinea fiindca nu-i place stilul lui de abordare sexuala. Un viol poate insemna si o femeie care mai tarziu s-a razgandit.

Pozitia barbatilor si femeilor cu privire la sex reflecta mai mult decat o lipsa de comunicare. O femeie nu-si doreste supunerea, umilinta si suferinta si nici cedarea sexuala constienta.

A duce un eveniment sexual dincolo de ceea ce si-ar dori femeia constituie un viol.

Asta ar trebui sa inteleaga odata pentru totdeauna barbatii.

Dar oare isi doresc acest lucru? Le foloseste la ceva? Da, la controlul mintii asupra trupului, la analizarea apetitului primar, la calcularea la rece a beneficiilor, la pastrarea instinctului de autoconservare, la respectul de sine, la bunul-simt. Si nu numai!


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale Terapia sexuala si alte tipuri de consiliere Abuzul asupra batranilor Disfunctia orgasmica Politraumatismele Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Dependenta de sex Relatia de iubire este strans legata de atasament Steroizii anabolizanti Abordarea discutiei despre sex cu adolescentii Sexul pe intuneric, impediment pentru viata sexuala